BTK'da Starlink toplantısı: Değerlendirme aşamasında!

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, SpaceX tarafından Starlink için Türkiye'ye yapılan başvuru hakkında açıklamalarda bulundu. Sayan, başvurunun değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti.

GİRİŞ 26.09.2023 15:26 GÜNCELLEME 26.09.2023 15:38

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, düşük yörünge uyduları üzerinden hizmet sunan firmalarla çalışabileceklerini belirterek, "Ülkemizin güvenlik, ticari, teknik, mali konudaki hassasiyetlerini ortaya koyacağız. Buna göre yetkilendirmeyle ilgili gereksinimleri çıkaracağız ve buna uyan tüm firmaları ülkemize davet etmekten memnuniyet duyacağız." dedi.

Sayan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK), Düşük Yörünge Uyduları Üzerinden Genişbant İnternet Hizmeti Sunumu'na ilişkin düzenlenen basın toplantısında, uydu haberleşme politikaları bağlamında kamuoyunda düşük yörünge uyduları olarak bilinen Non-Geostationary Orbit (NGSO) üzerinden elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumuna ilişkin değerlendirme ve görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Elon Musk resmi başvuru yaptı! | Haber7.com

UYDU ÜZERİNDEN SUNULAN İNTERNET HİZMETİ DÜNYANIN GÜNDEMİNDE

Elektronik haberleşme hizmetlerinin uzun zamandır temel olarak karasal sabit ve mobil şebekeler üzerinden, alternatif olarak da uydular üzerinden sunulabilen hizmetler olduğunu dile getiren Sayan, özellikle düşük yörünge uyduları üzerinden genişbant internet hizmetinin sunumunun mümkün hale gelmesiyle haberleşme hizmetinin karadan uzaya taşındığı dönemin başlangıcının yaşandığını söyledi.

Sayan, düşük yörünge uydularının, dünyanın yaklaşık 200 ila 2 bin kilometre uzaklığındaki yörüngelerde konumlandırılan uydular üzerinden hizmet sunumunu internete erişim imkanı açısından kolaylaştırdığı için öne çıktığını belirtti. Sayan, son yıllarda Starlink ve Oneweb gibi firmaların bu alanda aktif olarak hizmet sunmaya başlaması, Telesat ve Amazon gibi firmaların da hizmet sunmayı planladıklarını duyurmalarıyla özellikle düşük yörünge uyduları üzerinden genişbant internet hizmet sunumunun dünyanın gündeminde tekrar yerini aldığını dile getirdi.

STARLİNK İNTERNET HİZMETİ DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA

Starlink'in bugün için 4 binden fazla aktif uyduyla dünyanın farklı ülkelerinde hizmet sunmaya başladığını, 40 binden fazla uydu göndermeyi hedeflediğini belirten Sayan, şöyle konuştu:

"Düşük Yörünge Uyduları üzerinden hizmet sunumuna yönelik istişare toplantımız; kamu kurumlarımız ve bağlı şirketleri ile özel sektör temsilcilerimizin katılımıyla devam ediyor. Starlink’in ülkemizde de faaliyette bulunma talebine yönelik gerekli regülasyon sürecini, sektörümüzün tüm aktörleri ile değerlendiriyoruz.

Türkiye’nin güvenlik, ticari, teknik ve mali konudaki hassasiyetlerini ortaya koyacak, yetkilendirme süreciyle ilgili gereksinimleri belirleyeceğiz. Ülkemizin geleceği ve ilerlemesi için bizim çizeceğimiz bir yol haritasına eşlik etmek isteyen, destek olmak isteyen herkesle el ele verip çalışacağız.

Süreç sonucunda çıkaracağımız yetkilendirmeyle ilgili gereksinimlere uyan firmaları da ülkemize davet etmekten memnuniyet duyacağız."

KAYNAK: AA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Para ve sermaye piyasalarına vergi müdahalesi
AK Parti'de değişim: 2K formülü