2008'den beri izinli olan adam, maaşına zam yapılmadığı için IBM'e dava açtı!

On beş yıldır hastalık izninde olan bir bilişim çalışanı, IBM'e, izinli olduğu dönemde 67.000 dolarlık maaşına zam yapmadığı için dava açtı. Yargıç ise söz konusu davayı reddetti.

2008'den beri izinli olan adam, maaşına zam yapılmadığı için IBM'e dava açtı!
2008'den beri izinli olan adam, maaşına zam yapılmadığı için IBM'e dava açtı!
GİRİŞ 24.10.2023 10:42 GÜNCELLEME 24.10.2023 10:42

2008'den beri hastalık izninde olan bir İngiliz bilişim çalışanı, işten uzak kaldığı süre boyunca kendisine maaş zammı vermediği için IBM'e dava açtı. Ancak iş yargıcı, geçen hafta yayınlanan bir karara göre, iddiaların engellilik ayrımcılığı anlamına gelmediğini ve olsa olsa işçinin lehine bir muamele gördüğünü söyleyerek davayı reddetti.

The Telegraph'ın haberine göre, 50 yaşındaki Ian Clifford, Eylül 2008'de ruh sağlığıyla ilgili nedenlerle hastalık iznine ayrılmış ve 2013 yılında dördüncü evre lösemi teşhisi konduğu için hala çalışmıyordu ve bu beş yıl boyunca maaş artışı ya da tatil ücreti almadığını belirten bir şikayet dilekçesi verdi.

ŞİRKETLE ANLAŞMA YAPTI

Nisan 2013'te Clifford IBM ile bir "uzlaşma anlaşmasına" vararak şirketin hastalık ve kaza planına dahil oldu ve emekli olana ya da başka bir şekilde plandan çıkana kadar maaşının %75'ini almaya hak kazandı.

Plan kapsamında, 65 yaşına gelene kadar yılda 54.028 £ veya 67.732 $ alacaktı.

Ancak Şubat 2022'de Clifford, IBM'i 2013'teki şikayetine benzer engelli ayrımcılığı iddialarıyla bir istihdam mahkemesine götürdü.

Kendisine olumsuz davranıldığını çünkü 2013 yılında plana katıldığından beri maaşında hiç artış olmadığını söyledi.

Clifford, iş mahkemesi kararına göre, enflasyonun gelirinin değerinin "azalmasına" neden olması nedeniyle, hasta olduğu dönemde ödemelerin artırılmamasının engellilik ayrımcılığı olduğunu söyledi.

ŞİRKETTEN ZAM TALEBİNDE BULUNDU

Clifford'un iddiasına göre "Planın amacı, çalışamayacak durumda olan çalışanlara güvence sağlamaktı". "Ödemeler sonsuza kadar dondurulursa bu başarılamazdı."

The Telegraph'a göre Clifford %2,5 oranında bir maaş zammı talep ediyordu.

Bir iş yargıcı olan Paul Housego, Mart ayında davayı reddetti ve kararında şöyle dedi: "Planın daha da cömert olmaması engelli ayrımcılığı değildir."

Ödeme planının "çok önemli" olduğunu ve Clifford'un "engelli olmayanlara" göre daha iyi muamele gördüğünü çünkü çalışmak zorunda kalmadan ödeme aldığını ekledi.

Clifford The Telegraph'a yaptığı açıklamada, "açgözlü" olduğu için değil, ailesine ve üniversitede okuyan oğluna mali güvence sağlamak istediği için yasal yollara başvurduğunu söyledi.

"Hasta olduğunuz için ipoteğiniz düşmez" diye de ekledi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
100 senede 2. defa oyun bozuluyor: Kalkınma Yolu neden bu kadar önemli?
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor