Görenleri şaşkına çevirdi: Evinin bahçesinde hava savunma füzesi saklamış!

Venezuela’da evinde Rus yapımı R-73 Hava Savunma Füzesi bulunan adam, gözaltına alındı. Operasyonu, Venezuela Ordusu gerçekleştirdi. Şahısın füzeyi nereden ve nasıl aldığı halen belirsizliğini koruyor.

Görenleri şaşkına çevirdi: Evinin bahçesinde hava savunma füzesi saklamış!
Görenleri şaşkına çevirdi: Evinin bahçesinde hava savunma füzesi saklamış!
GİRİŞ 14.12.2023 11:36 GÜNCELLEME 14.12.2023 11:36

Geçtiğimiz günlerde, Venezuela’nın Guárico eyaletindeki El Sombrero şehrinde ilginç bir olay yaşandı. Venezuela Ordusu Kontrespiyonaj Genel Direktörlüğü tarafından bir eve gerçekleştirilen operasyonda, R-73 Hava Füzesi ele geçirildi.

Evin sahibi ise operasyonu gerçekleştiren birlik tarafından gözaltına alınmasına müteakiben tutuklandı. Ele geçirilen füzenin, R-73 Hava Füzesi’nin eğitim versiyonu olduğu bilgisi paylaşıldı.

FÜZEYİ NEREDEN ALDIĞI BİLİNMİYOR

Üzerinde harp başlığı bulunmayan füzenin, esir taşıma mı yoksa roket motoruna sahip eğitim mühimmatı konfigürasyonunda mı olduğu belirsizliğini koruyor. Aynı şekilde bahsi geçen şahsın, söz konusu füzeyi nereden ve nasıl ele geçirdiği de henüz bilinmiyor.

NATO tarafından AA-11 Archer olarak adlandırılan kısa menzilli, kızılötesi güdümlü R-73 füzesi Moskova merkezli Vympel NPO şirketi tarafından üretilmiş ve ilk olarak 1984 yılında hizmete girmiştir. Venezuela Hava Kuvvetleri, 2006 yılında 1 milyar dolarlık bir sözleşmeyle Rusya’dan 24 adet tedarik ettiği Sukhoi Su-30Mk2 avcı uçaklarında bu füzeyi kullanabilmektedir.

Halihazırda Venezuela Ordusu envanterinde; 18 adet F-16 Fighting Falcon ve 22 adet Su-30 Flanker savaş uçağı bulunuyor. İlaveten Venezuela; AIM-9L/P, R-73, PL-5E, R-27, Python 4 ve R-77 hava füzelerine sahip.

Yukarıdaki ve aşağıdaki görüntülerde, adı açıklanmayan adamın arazisindeki çalıların arasında metal çerçeveler ve araç lastikleri ile desteklendiği görülüyor. Baskından alınan görüntülerde ayrıca GNB'nin birkaç üyesinin R-73'ü bulunduğu yerden taşıdığı görülüyor.

AA-11 ARCHER FÜZESİ HAKKINDA

NATO tarafından AA-11 Archer olarak bilinen kısa menzilli, infra-read ısı güdümlü Vympel R-73 füzesi Moskova merkezli Vympel NPO şirketi tarafından üretilmiş ve ilk olarak 1984 yılında hizmete girmiştir.

Aviación Militar Nacional Bolivariana'nın (AMNB, Venezuela Hava Kuvvetleri) 2006 yılında 1 milyar dolarlık bir kontratla Rusya'dan 24 adet sipariş ettiği Sukhoi SU-30Mk2 avcı uçakları bu füzeyi kullanabilmektedir.

Rusya ve İran da dahil olmak üzere dünyanın çeşitli orduları tarafından kullanılan R-73 hakkında daha fazla bilgiyi geçmişteki War Zone yazılarından okuyabilirsiniz.

HAVA ÜSSÜNDEN ÇALINMIŞ OLABİLİR

Füzenin nereden alındığı tam olarak bilinmemekle birlikte, El Sombrero'nun yaklaşık on mil doğusunda yer alan Capitán Manuel Ríos Guarico Hava Üssü'nden çalınmış olabileceği ileri sürülmektedir.

Adamın füzeyi Yüzbaşı Manuel Ríos Guarico AB'den ya da başka bir yerden tam olarak nasıl elde ettiği ya da ne için kullanmayı planladığı da belirsizliğini koruyor.

 

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Devlet Bahçeli'den Mehmet Şimşek açıklaması: Her zaman arkasındayız
Devlet Bahçeli'den İmamoğlu'na: Hamas’a terör örgütü demek, Gazze’ye sırt dönmektir