2024'te başlanacak... Kamu verileri "buluta" taşınıyor!

Türkiye, teknolojik gelişmelerle paralel olarak kamu kurum ve kuruluşlarının verilerinin gelecek yıldan itibaren bulut sistemine taşınmasına ilişkin çalışmaları hızlandırdı.

2024'te başlanacak... Kamu verileri "buluta" taşınıyor!
2024'te başlanacak... Kamu verileri "buluta" taşınıyor!
GİRİŞ 15.12.2023 12:31 GÜNCELLEME 15.12.2023 12:33
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, "Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi"nin oluşturulmasına ilişkin hazırlıklara devam ediyor.

Ofisin koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası organizasyonların görüşleri alındı. Stratejinin temel başlıkları, bulut hizmetlerinin etkin ve güvenilir şekilde tedarik edilmesi, bulut göçünün hayata geçirilmesi ve iş gücü yetkinliklerinin artırılması olarak belirlendi.

Yeni nesil teknolojilere daha uygun maliyetlerle erişim sağlanması, bu teknoloji sayesinde mevcut dijital hizmetlerin iyileştirilmesi ve yeni dijital hizmetlerin geliştirilmesi de amaçlar arasında yer aldı. Stratejinin, 2024 yılı başında yayımlanması planlanıyor.

YÜZDE 50'YE VARAN TASARRUF SAĞLAMASI HEDEFLENİYOR

Stratejiyle, bulut teknolojilerinin sağladığı avantajlardan verimli şekilde yararlanılması, mükerrer bilgi teknolojileri yatırımlarının önüne geçilmesi, atıl kapasitenin ortadan kaldırılması, maliyetlerin düşürülerek kamu bütçesinde yüzde 50'ye varan tasarruf sağlanması da hedefleniyor.

Bu çalışmalarla, kamu kurum ve kuruluşlarının verilerinin 2024'te "bulut sistemi"ne taşınmasına ilişkin adımlara hız verilmiş olacak.

ULUSAL GÜVENLİK, İSTİHBARAT VE ASAYİŞLE İLGİLİ ENDİŞELER DİKKATE ALINDI

Bulut sistemine geçiş çalışmaları kapsamında, veri ve siber güvenliğe ilişkin endişeler de dikkate alındı. Buna göre, bulut hizmet sağlayıcıları için kalite, standardizasyon ve güvenlik gereksinimleri gibi karşılanması gereken kriterleri kapsayan dünyaca kabul görmüş belgelendirme ve yetkilendirme mekanizması getirilecek.

Ayrıca, ulusal güvenlik, istihbarat ve asayiş hizmetlerinden doğrudan sorumlu olanlar hariç, kamu kurumları kendi bilgi teknoloji altyapısı için yatırım yapmayacak ve bu nitelikteki ihtiyaçlarını ticari bulut bilişim hizmet sağlayıcılardan temin edecek.

"BULUT BİLİŞİM GÖÇ YOL REHBERİ" OLUŞTURULACAK

Bulut sistemine geçiş sürecinde karşılaşılabilecek zorlukları aza indirmek için "Bulut Bilişim Göç Yol Rehberi" oluşturulacak. Kamu kurumları tarafından bulut bilişim kullanımında bilgi teknolojileri varlık envanterleri hazırlanacak ve bu veriler analiz edilerek detaylı planlamalar yapılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında bulut bilişimine yönelik personelin rolleri ve buna uygun yetkinlikler tespit edilecek, bulut bilişim alanındaki kurumsal kapasite ve iş gücü yetkinlikleri de geliştirilecek.

Bulut sistemlerinin kullanımıyla kamu kurumlarında başlayacak dönüşümle, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojilerin kullanımını kolaylaşacak ve bu durum kamu hizmetlerinin dönüşümünde kaldıraç etkisi oluşturacak.

KAYNAK: AA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 15
  • dürüst 4 ay önce Şikayet Et
    Ben bulutu hiç tavsiye etmem kendine ait ise ozaman farklı olur,apple bu bulutu başlattı ben her ay ya 1€ ödüyorum 50gb için siz devlet kurumu olara kaç tb lazım aceba ? Bu nasıl ödenecek ??serverlar seninse oda ayrı bir dert çok uzuş bir iş deyil benden söğlemesi :)
    Cevapla
  • dürüst 4 ay önce Şikayet Et
    Ben bulutu hiç tavsiye etmem kendine ait ise ozaman farklı olur,apple bu bulutu başlattı ben her ay ya 1€ ödüyorum 50gb için siz devlet kurumu olara kaç tb lazım aceba ? Bun nasıl ödenecek ??serverlar seninse oda ayrı bir dert çok uzuş bir iş deyil benden söğlemesi :)
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    böyle saçmalıkmı olur. bu gün dünyada hiç bir ülkenin dijital güvenliği yok . bi şekilde delik açıp girerler. büyük hata yapıyorlar
    Cevapla
  • vizyo 4 ay önce Şikayet Et
    Abd bugün uçak vermiyor yarın switch router modem sunucu bilgisayar işletim sistemi lisansı güvenlik yazılımı sistemi vs de vermeyebilir. kendi iletişim ve altyapı sistemlerimizi mail ve güvenlik yazılımlarını geliştirmemiz lazım. Dijital dönüşüme sistemlerin yerli ve millileştirmekle başlanmalı. Verileri microsofta taşımak abdye dijital olarak teslim olmak demek.
    Cevapla
  • yani 4 ay önce Şikayet Et
    Devletin kendi veri merkezlerini kurması ve buraya çok yüksek güvenlik soruşturmasından geçen kişileri işe alması lazım. Özel şirketlerin microsoftun bulutuna veri taşımak tasarruflu bir iş de değil ayrıca. Elinizi verir kolunuzu alamazsınız. Bankalar bile verilerini dışarı vermiyor kendi yedekli veri merkezlerini kuruyor. devletin verileri bankaların verilerinden daha mı önemsiz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'yı sel aldı! Cadde ve sokaklar göle döndü
CHP'li Üsküdar Belediyesi'nin ilk icraatı şaşırtmadı: Emekçileri işten çıkardılar!