Polis önlemine rağmen GTA 6 oyununu sızdırmıştı: Genç hacker'a verilen ceza belli oldu!

Dünyanın en fazla oynanan oyunlarından Grand Theft Auto (GTA) 6'nın görüntülerini polis önlemlerine rağmen bir hastane odasından sızdıran 18 yaşındaki hacker, ömür boyu hastane odasında kalma cezasına çarptırıldı.

Polis önlemine rağmen GTA 6 oyununu sızdırmıştı: Genç hacker'a verilen ceza belli oldu!
Polis önlemine rağmen GTA 6 oyununu sızdırmıştı: Genç hacker'a verilen ceza belli oldu!
GİRİŞ 22.12.2023 09:11 GÜNCELLEME 22.12.2023 09:38
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Grand Theft Auto VI görüntülerinin sızdırılmasında kritik bir rol oynayan 18 yaşındaki Lapsus$ hackerı bir hastane hapishanesinde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Perşembe günü bir İngiliz yargıç, Arion Kurtaj'ın hala siber suçlar işlemek istediği için kamu için yüksek risk oluşturduğuna karar verdi.

Ağustos ayında Londra'da bir jüri Kurtaj'ın GTA VI'nın geliştiricisi Rockstar Games'e ve aralarında Uber ve Nvidia'nın da bulunduğu diğer şirketlere karşı siber saldırılar gerçekleştirdiğine karar verdi. Ancak Kurtaj otizmli olduğu ve mahkemeye çıkmaya elverişli olmadığı için jüriden söz konusu eylemleri suç kastıyla yapıp yapmadığına değil, gerçekleştirip gerçekleştirmediğine karar vermesi istendi.

SİBER SUÇLARA GERİ DÖNMEYE EĞİLİMLİ

BBC'nin haberine göre, Perşembe günkü duruşmada mahkeme Kurtaj'ın "gözaltındayken şiddet uyguladığını ve düzinelerce yaralanma ya da mala zarar verme vakası bildirdiğini" duydu. Bir akıl sağlığı değerlendirmesi de Kurtaj'ın "mümkün olan en kısa sürede siber suçlara geri dönme niyetini ifade etmeye devam ettiğini" ortaya koydu.

Doktorlar artık tehlike arz etmediğine karar vermediği sürece Kurtaj'ın ömür boyu hastane hapishanesinde kalması gerekecek.

SALDIRIYI POLİS ÖNLEMİNE RAĞMEN GERÇEKLEŞTİRDİ

Kurtaj geçtiğimiz Eylül ayında Nvidia ve İngiliz telekom sağlayıcısı BT/EE'yi hacklediği için kefaletle serbest bırakılırken 90 video GTA VI oynanış görüntüsü sızdırmıştı.

BBC'nin ayrı bir haberine göre, Kurtaj bu süre zarfında polis koruması altında bir otelde kalmasına rağmen, odada bulunan Amazon Fire Stick ve "yeni satın aldığı akıllı telefon, klavye ve fareyi" kullanarak Rockstar Games'e bir saldırı gerçekleştirmeyi başardı. Kurtaj olayın ardından son kez tutuklandı.

ROCKSTAR GAMES SALDIRIYI TELAFİ ETMEK İÇİN 5 MİLYON DOLAR HARCADI

Lapsus$ ile ilgisi olan 17 yaşındaki bir başka çocuğa ise 18 aylık bir kamu cezası ve sanal özel ağları kullanma yasağı verildi.

GTA VI'nın resmi fragmanı bu ayın başlarında yayınlandı ve Kurtaj tarafından sızdırılan videolardan ve fragmanın X'te (eski adıyla Twitter) erken yayınlanmasından sonra bile yüz milyonlarca kez izlendi.

BBC'nin haberine göre Kurtaj'ın savunması hakimin ceza verirken fragmanın başarısını göz önünde bulundurmasını isterken, hakim gerçek şirketlerin ve insanların Lapsus$ yüzünden zarar gördüğünü savundu. Rockstar Games saldırıyı telafi etmek için 5 milyon dolar harcadığını söyledi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 4
  • namık54 4 ay önce Şikayet Et
    cocuk dünyada nadir beyinlerden biri,, nasa onu kullanmalı,,,
    Cevapla
  • Sade Vatandaş 4 ay önce Şikayet Et
    İngiliz adaleti işte. Gazze de 20 bin bebeği ve çocuğu öldürüyorsun madalya takıyorlar
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Bizde adam öldürüp katliam yapsan bu kadar ceza vermezler.
    Cevapla
  • Kızıldereli 4 ay önce Şikayet Et
    Çokta fifi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem! Her ay hesaplanacak
1 Mayıs gösterileri adı altında yasa dışı sol örgütler polise saldırdı