Çin'den çevrimiçi oyunlara kısıtlama: Yaş sınırı olmadan uygulanacak!

Çİn, yaş kısıtlaması olmadan, oyuncuların oyun içi harcamalarını, günlük oyun sürelerini ve oyuna giriş sıklıklarını kısıtlayacak şekilde, çevrim içi oyun yayınlayan şirketlere zorunlu tedbirler getirdi.

GİRİŞ 25.12.2023 17:03 GÜNCELLEME 25.12.2023 17:34

Gelişen teknoloji ile birlikte çevrimiçi oyunlar, milyonlarca kişi tarafından keyif alınan ve sosyal etkileşimi artıran bir aktivite haline geldi.

Ancak, bu popüler eğlence formu beraberinde bazı riskleri de getiriyor. Çeşitli araştırmalar, aşırı ve kontrolden çıkan çevrimiçi oyun kullanımının bireyler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

ÇIN, OYUNLARA MÜDAHALE EDECEK

Çin yönetimi, çevrim içi bilgisayar oyunlarında zaman ve para harcanmasına kısıtlama getiremeye hazırlanıyor.

Ulusal Basın ve Yayın İdaresi (NPPA), çevrim içi oyun içerikleri ve alışverişlerinin düzenlenmesine yönelik taslak kuralları duyurdu.

OYUNCULARA SIKI DENETİM

Buna göre, çevrim içi oyun yayıncısı şirketlerin, yaş sınırlaması olmaksızın, kullanıcıların oyun içi satın almalarına, günlük girişlerine ve oyunda geçirdikleri zamana sınırlama getirerek, "irrasyonel harcama davranışlarını" denetim altına alması istendi.

Öte yandan "ulusal güvenliği tehlikeye atan" ve "ulusal itibara ve çıkarlara zarar veren" oyun içeriklerinin yasaklanacağı belirtildi.

Taslak kuralların duyurulmasının ardından Çin'in en büyük çevrim içi oyun yayıncılarından Tencent'in Hong Kong Borsası'nda işlem gören hisseleri haftanın son seansında yüzde 12,4, NetEase'in hisseleri ise yüzde 24,6 değer kaybetti.

Çin Görsel-İşitsel ve Dijital Yayıncılık Birliğinin bu ayın başında yayımladığı verilere göre, Çin'de çevrim içi oyunların satışından ele edilen gelir 2023'te geçen yıla göre yüzde 14 artarak 303 milyar yuana (42,8 milyar dolar) ulaşmıştı.

668 milyon çevrimiçi kullanıcıyla dünyanın en büyük çevrim içi oyun pazarı olan ülkede oyun içi harcamalara yönelik kısıtlamanın yayıncı ve geliştirici şirketlerin gelirlerini azaltacağı öngörülüyor.

Çin'de 2021 yılında yapılan düzenlemeyle 18 yaşından küçüklerin çevrim içi oyun oynama süresi, cuma günleri, hafta sonları ve resmi tatillerde günde 1 saatle sınırlandırılmıştı.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti'de değişim: 2K formülü
Tavuk altın yumurtladı - 2 Mayıs günün gazete manşetleri