Türk astronot Alper Gezeravcı'dan önemli deney: Message

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bugün yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran "MESSAGE" deneyine başladı.

Türk astronot Alper Gezeravcı'dan önemli deney: Message
Türk astronot Alper Gezeravcı'dan önemli deney: Message
GİRİŞ 29.01.2024 18:09 GÜNCELLEME 29.01.2024 19:11
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, ISS'deki çalışmalarını sürdüren ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, deneylerine devam ediyor. Bu kapsamda Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştireceği 13 deneyin 9'uncusu olan "MESSAGE"ı bugün hayata geçirdi.

Üsküdar Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan'ın proje yürütücüsü olduğu "MESSAGE" deneyi, "Uzay İstasyonu'nda Yapılan Mikrogravity Deneyleriyle Yaşlanma Etkilerini" inceliyor.

Deneyle, yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların uzay görevlerinde, bağışıklık sistemiyle ilişkisi araştırılıyor. Bu etkilerin tespit edilebilmesi için Gezeravcı'nın henüz yeryüzünde kan örnekleri alınmaya başlanmıştı, uzayda da alınmaya devam ediyor. Görev sonunda Gezeravcı'nın dünyaya inişini takiben yine kan örnekleri alınacak.

Bu deneyle uzayda yaşamın temel sağlık boyutlarına ilişkin kritik anlayışları derinleştirilerek gelecekteki uzay misyonlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamaya katkıda bulunulması öngörülüyor.

BUGÜNE KADAR 8 DENEY HAYATA GEÇİRDİ

Gezeravcı, ISS'ye ulaştığı günden bu yana 8 deneyi hayata geçirdi.

Astronot Gezeravcı, dün ise Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan ve öğretmenleri Birsen Geçer'in proje yöneticisi olduğu Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET) deneyini hayata geçirdi.

TÜBİTAK MAM'dan Prof. Dr. İskender Gökalp ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil'in proje yöneticisi olduğu uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan "gMetal" deneyine başlayan Gezeravcı, ayrıca, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE" deneyini sürdürüyor.

Gezeravcı, gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik ilk adım olan "CRISPR-GEM" ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmalarının mümkün olup olmadığının araştırıldığı "UzMAn" deneylerine de devam ediyor.

Uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran "ALGALSPACE" ve uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" deneyleri de sürdürülüyor.

"OKSİJEN SATURASYONU" deneyiyle de yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.

KAYNAK: AA, DHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Adam uzaya çıkmış dünyayı şaşkına uğratacak deneyler yapıyor sizin yaptığınız tartışmalara bakın, az kaldı uzayı kesfetmemize ha gayret türkler geliyor
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    "Allah sizin bilmefiğiniz nice binitler yaratır" buyuruyor.Bu da insanın aklını kullanıp çalışmadıyla olur.
    Cevapla
  • Muhsin 2 ay önce Şikayet Et
    Cahiller, gafiller, ahmaklar,,, ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM, bu dünyaya insanları İMTİHAN EDİP CENNETİNE ALMAK İÇİN GÖNDERDİ. sizler nelerle uğraşıyorsunuz.??? Gafletten uyanın artık... Ahmaklık yapmayın artık.. ALLAHA TEVBE EDİP İMAN EDİP TESLİM OLUN ARTIK. SECDEYE KAPANIN ARTIK. NAMAZ KILIN ARTIK. ZEKAT VERİN ARTIK. ORUÇ TUTUN ARTIK.. KURANI KERİME GÖRE YAŞAYIN ARTIK..
    Cevapla
  • celal kurt 2 ay önce Şikayet Et
    elbette dinini Allah'ın emrettiği gibi yaşayacaksın fakat teknolojide ve askeri güçte zayıf olursan işte görüyorsun ufacık bi israil bütün Müslüman alemine kafa tutuyor sadece kınamakla yetiniyoruz şayet güçlü ve birlik olsak kafasını dahi çıkaramaz bu şekilde devam edersek yarın KABE 'yi bile elimizden alırlar bizde yine kınarız çok güzel bi şekilde öyle mal mal bakarız
    Cevapla
  • mevlutkc 2 ay önce Şikayet Et
    Allah sadece ibadet edinmi diyor kuran ile. hic fen ilimi ile ugrasin demiyormu. doktor olun,fizikci ,kimyaci olun da mi demiyor. at gozlug7nuzu birak8n. hasta oldugunuzda gittiginiz doktorun ilim okudugunu unutmayin.
    Cevapla
  • Dede 2 ay önce Şikayet Et
    Mikrofon aşağı Gezeravcı yukarı uçuyor bu nadıl oluyor ?
    Cevapla
  • Deli Dumrul 2 ay önce Şikayet Et
    Amerikalı bir astronot değil bir Türk seyrediyorsun yer çekimi olmayınca aşağının yukarısının bir farkı yok her tarafa gidebilir öyle düşün Sayın mantık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihine geçen skor!
İlber Ortaylı'dan skandal Ayasofya sözleri: Namaz kılmak için gudubet bir bina