4 milyar dolara 31 adet SİHA satışı! Olay anlaşma onaylandı

ABD, Hindistan’a yaklaşık 4 milyar dolar bütçeyle 31 adet MQ-9B SkyGuardian Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA)’nın satışını onayladı. Satışın bütçesi, tartışma konusu yarattı.

GİRİŞ 02.02.2024 06:24 GÜNCELLEME 02.02.2024 09:13
Bu Habere 112 Yorum Yapılmış

Edinilen bilgiye göre söz konusu paket; 31 adet MQ-9B Sky Guardian SİHA’yı, 35 adet L3 Rio Grande İletişim/İstihbarat Sensor Suitini, 170 adet AGM-114R Hellfire Füzesini ve 310 adet GBU-39B/B Lazer Minyatür Bombayı kapsıyor.

Öte yandan satışa; TPE-331-10-GD motorları, Selex SeaSpray AESA Radarları, HISAR-300 radarları ve MX-20 elektro-optik sistemleriyle ek birçok sensör tedarikiyle lojistik destek hizmet paketinin dahil olduğu biliniyor.

Özellikle sensörler nedeniyle oldukça geniş kapsamlı bir tedarik paketi olsa da Hindistan’a yönelik MQ-9 SkyGuardian SİHA satışı, 4 milyar dolarlık bütçesiyle dikkat çekiyor. Her bir SİHA’nın birim fiyatının, beraberindeki ek sistemler çıkarıldığında 110 ila 120 milyon dolara tekabül ettiği tahmin ediliyor.

Hindistan’a satışı gerçekleştirilecek MQ-9B SİHA’lar; F-35A Lightning II, Eurofighter Typhoon ve Dassault Rafale gibi 4.5 ve 5. nesil savaş uçaklarıyla aynı birim maliyete sahip.

HOLLANDA İLE 611 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

ABD, geçtiğimiz günlerde de Hollanda’ya 4 MQ-9 Blok 5 SİHA satışını içeren 611 milyon dolarlık bir anlaşmayı onaylamıştı.

Belçika, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Hollanda, İspanya ve Tayvan, MQ-9 Reaper’ı tercih eden ülkeler arasında yer alıyor.

MQ-9 REAPER SİHA ÖZELLİKLERİ

MQ-9 Reaper İnsansız Hava Araçları, ABD’li General Atomics firması tarafından geliştirilmiştir. Söz konusu sistem; azami olarak 50.000ft irtifada görev yapabilmekte ve 27 saat havada kalabilmektedir.

7 adet faydalı yük istasyonu bulunan İHA, Ku-Band veyahut SATCOM data link ile kontrol edilebilmektedir. MQ-9 Reaper, Hellfire ve lazer güdüm kiti entegre edilmiş MK-81 mühimmatları ile silahlandırılabilmektedir.

 
KAYNAK: SAVUNMASANAYİST.COM
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 112
  • Bir garip Abdullah 2 ay önce Şikayet Et
    İhtimaldir ki ABD nin paraya ihtiyaci var malum sonları yaklaştı. Hindununda ABD gücüne. ABD nin ise ikinci cikari o sihalar kullanildigi taktirde kullanıldığı bölgede gücünü hissettirmis olacak. Üçüncü bi ihtimal kara para,baharat(ot) aktivasyonu. Gevur çok yönlü çalışır.
    Cevapla
  • mueat 2 ay önce Şikayet Et
    hintliler müslümanlara karşı inanılmaz bir haset içinde. bizim kıyı şeridi laikleri gibi.
    Cevapla
  • Tahsin 2 ay önce Şikayet Et
    ABD yine fitne peşinde Çin ile Hindistan ın birlik olmasını engellemek bu iki ülke ABD ye karşı olursa gerek mali gerek insan sayısı ABD nin işine gelmez zaten Kore ile arası bozuk Çin ile tayivan dan dolayı bozuk
    Cevapla
  • Cengiz akdaş 2 ay önce Şikayet Et
    Pakistan'la hintlilerin arası bozuk ABD nin işi kaos
    Cevapla
  • Guess1 2 ay önce Şikayet Et
    S400 alan hindu ya yaptırım yok mu??
    Cevapla
  • Mert 2 ay önce Şikayet Et
    Amaçları beli Muslüman düşmanlarına yaptırım uygulamıyorlar
    Cevapla
  • Ahmet deniz 2 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın en acıması ülkesi ABD bütün dünyayı karsiliksiz bastığı para ile avucunun içine almış Allah'ım bütün dünyayı bunların zulmünden kurtarsın yoksa dünyada hiç millete ABD den ingiluzlerden itrailden kurtarsın AMİN
    Cevapla
  • Ali 2 ay önce Şikayet Et
    Beddua ile olmuyor o işler. Biz müslümanlar adam olmadıktan sonra bu zelil ve hakir durumdan kurtulamıyacaz. Biz kendimizi değiştirmedikten sonra ALLAH bizim hakkımızdaki hükmü asla değiştirmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs açıklaması