Suudiler Türkiye'den tam 60 adet istedi iddiası! Tarih de belli...

2023 yılının Temmuz ayında imzalanan anlaşma kapsamında Suudi Arabistan’a 60 adet AKINCI TİHA tedarik edileceği iddia edildi.

GİRİŞ 06.02.2024 10:05 GÜNCELLEME 06.02.2024 10:05
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Baykar arasında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi 2023 yılının Temmuz ayında imzalanmıştı. Söz konusu sözleşmede Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari’nin imzaları yer almıştı.

Yapılan anlaşma ile ilgili yeni iddialar paylaşıldı. Bu bağlamda Suudi Arabistan’a 60 adet AKINCI TİHA’nın tedarik edileceği ve teslimatların 2025-2026 yılları arasında başlayacağı iddia edildi. Buna ek olarak sözleşme ile AKINCI’nın ve mühimmatların Suudi Arabistan’da yerel olarak üretileceği bilgisine de yer verildi.

Suudi Arabistan’ın tedarik ettiği AKINCI TİHA’lar Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’nde görev yapacak.



Cidde de yapılan törende Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

“İki ülke arasındaki derin bağları güçlendiren önemli bir adım atıyoruz. İmzaladığımız anlaşma, insansız hava araçları teknolojisi alanında yeteneklerimizi artırırken, Suudi Arabistan’ın yüksek teknoloji geliştirme kabiliyetinin gelişmesine katkıda bulunacak. Bu iş birliği sadece ülkelerimiz arasındaki bağları güçlendirmekle kalmayıp, bölgesel ve küresel barışa da katkı sağlamayı hedefliyor.”

AKINCI 2019’da ilk uçuşunu yaptı ve 2021’de de Silahlı Kuvvetlerin envanterine girdi. AKINCI TİHA’nın bilinen müşterileri Azerbaycan, Pakistan, Kırgızistan, Etiyopya ve Suudi Arabistan olarak yer alıyor. Buna ek olarak Aralık ayında Mısır’da gerçekleştirilen EDEX 2023 savunma sanayii fuarında Bayraktar TB2 S/İHA ve AKINCI TİHA maketleri Mısır bayrağı ile sergilenmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Şubat ayının başlarında Mısır’ın Türkiye’den insansız hava aracı tedarik edeceğini açıklamıştı. Bu bağlamda Fidan hangi sistemden kaç adet tedarik edileceğine dair bilgi veya takvim paylaşmamıştı. AKINCI TİHA’nın bir sonraki durağının Mısır olacağı düşünülebilir.

KAYNAK: DEFENCETURK
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 64
  • ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    bu silah sistemlerini ülkler ihraç ederken bile çok büyük şartlarla ihraç ederken bizim bunların üretim teknolojisini de vermemiz çok yanlış. sedece ihraç edelim dost ülkelere.
    Cevapla
  • Analiz! 2 ay önce Şikayet Et
    Tabiki suudilerin T.C. savunma sistemi isteyecek ve T.C. Malı kaliteli savunma sistemi satın alacaklar! Suudiler uyanık ve zeki bir millet gidip PRC malı uyduruk çakma savunma sistem alacak değiller! Bizim içimizdeki çok bilmiş sivri zekalılar bunu maalesef daha henüz anlayamadı ve PRC malı uçak hayal ediyorlar! Suudi Arabistan ortadoğuda T.C. nin çok önemli bir müttefikidir!
    Cevapla
  • ziyaretçi 2 ay önce Şikayet Et
    Çok yüklü para karşılığında verin. Bunlara fiyat farklı olsun. Çünkü kabenin gelirleri petrolden daha fazla ama hiç bir islam ülkesine yardım etmiyorlar. Para kralda ve amerikada. ülke bu ailenin ve bu aile de hem siyonist hem türk düşmanı. Aslı seferaddan ve bursalı bursadan gitmişler orya bu konuda makaleler var.
    Cevapla
  • Cahile Cevap! 2 ay önce Şikayet Et
    Hadi oradan! Biraz bir adam yada aile akîlı zengin olsun yahudi- musevi Ermeni Rum etiketi yapıştırmakta çok mağrifetlisiniz! Birisi bir makale komplo teorisi uyduruyor maalesef sizin gibi cahiller bunu inanıyor hayatınız dedikodu böyle boş işlerle meşgul oluyorsunuz başkalarî IHA elektrikli araba robot teknoloji üretir aya çıkar sizin gibiler komplo teorisi ve dedikodu üretir!
    Cevapla
  • abartmayın 2 ay önce Şikayet Et
    yahu bu sistemleri şuna satmayın buna satmayın diyen arkadaşlar bu sistemleri çok abartmayın. pervaneli bir sistem yapılamayacak edilmeyecek bir şey değil. bizim maharetimiz yazılımda ve ağ tabanlı savaş yönetim sisteminde. merak etmeyin birebir aynısını da yapsalar bizim kadar verimli ve etkin kullanamazlar.
    Cevapla
  • mühendis 2 ay önce Şikayet Et
    ayrıca Bu sistemi biz uzaktanda kontrol edebiliriz, yazılım bizde oldukca. Ve yeni nesil savaş uçakların özelliği özellikle bilgide. Nasıl ABDnin bize sattığı radarlar onların savunma sistemlerine entegre ise, bizimde sattığımız silahlar bizimkine entegre
    Cevapla
  • vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    suudi dediğiniz amerika ile mi savaşır, (ingilizlerin uşağı idi suudi) , israile karşı mı savaşır. SİLAHLARI KİME KARŞI KULLANACAK , yemen halkının hayatını cehenneme çevirdi suudi. katliam yaptı suudi. silah vermeyin bu katillere. amerikanın israili beslediği gibi. SUUDİ İSLAM ÜMMETİNİN İÇİNDE FİRAVUNLARDIR.
    Cevapla
  • Akın 2 ay önce Şikayet Et
    Firavun İsrailoğullarının can düşmanıydı. Cehalet böyle bir şey.
    Cevapla
  • Abdurrahman saraç 2 ay önce Şikayet Et
    Amerika ve İngilizlerden kurtulmak için alıyorlardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...