Sağlık alanında bir ilk! 4 bin 650 km uzaklıktan ameliyat gerçekleştirdi...

Zhejiang eyaletinin Hangzhou kentindeki bir hastane, 5G destekli bir robot yardımıyla Perşembe günü, yaklaşık 4.650 kilometre uzaklıktaki Sincan Uygur özerk bölgesinin Aral kentindeki bir hastanın safra kesesini başarıyla aldı.

GİRİŞ 18.03.2024 09:22 GÜNCELLEME 18.03.2024 09:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin'de bir hastanın safra kesesine 4 bin 650 km öteden ameliyat yaptı. Bu, Çin'in 5G teknolojisini kullanan bir robot aracılığıyla gerçekleştirilen ilk ultra uzun mesafeli safra kesesi alma işlemiydi.

Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Sir Run Run Shaw Hastanesi'nde robotun işletim platformu aracılığıyla ameliyatı gerçekleştiren deneyimli cerrah Liang Xiao, dört kollu bir endoskopik model olan robotun hem temel yazılımının hem de temel donanımının Çin'de geliştirildiğini söyledi.

"HASTA İÇİN OLDUKÇA MUTLU HİSSEDİYORUM"

Liang, "Hasta için oldukça mutlu hissediyorum. Ameliyatı Çin'de bağımsız olarak araştırılan ve üretilen bir robot sistemiyle gerçekleştirdiğim için de çok gururluyum." dedi.

Aral'da yaşayan 30'lu yaşlarında bir kadın olan hastaya bir yıldan uzun bir süre önce belirgin bir belirti göstermeden safra taşı teşhisi konmuş, ancak bir hafta önce karnının sağ üst kısmında ağrılar hissetmeye başlamıştır.

Sir Run Run Shaw Hastanesi ile ortak olan yerel bir hastanede yapılan tetkikler, safra kesesinde akut iltihaplanma geliştiğini ve mümkün olan en kısa sürede ameliyat edilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Mahremiyetini korumak için tam kimliği açıklanmayan hasta, robot destekli ameliyatı öğrendikten sonra bunu tercih etti.

TIBBİ KAYNAKLARIN YETERSİZ OLDUĞU BÖLGELERDE İŞE YARAYABİLİR

Tıbbi kaynakların ve uzmanlığın hala yetersiz olduğu Aral'da yerinde bir ameliyat için Hangzhou'dan uzmanların genellikle aktarmalı uçuşlar yapması ve yerel hastaneye ulaşmadan önce önce sekiz buçuk saat hava yoluyla, ardından da 30 dakika daha otobüsle seyahat etmesi gerekiyor.

Bir hastanın ameliyat için Aral gibi bir yerden Hangzhou'ya gitmesi de, daha fazla olmasa bile, aynı derecede zahmetlidir.

Tüm süreci yaklaşık yarım saatte tamamlayan Liang, "Safra kesesinin alınması bizim için rutin bir ameliyat. Tüm bu güçlüklerden nasıl kaçınabilir ve aynı zamanda hastaların ihtiyaçlarına nasıl hizmet edebiliriz? Cevap 5G özellikli bir robotik operasyon." dedi.

UZAKTAN OPERASYONLARIN TEŞVİK EDİLMESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

Son yıllarda bu tür teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması büyük destek görmektedir. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı ve diğer 16 devlet dairesi tarafından açıklanan bir "robotik+" eylem planı, bir dizi başka uygulama senaryosunun yanı sıra 5G ile desteklenen robot destekli uzaktan operasyonların teşvik edilmesi çağrısında bulundu.

Aral hastanesindeki ameliyatın tamamını izleyen Sir Run Run Shaw Hastanesi başkanı Cai Xiujun, uzun mesafeli robotik cerrahinin zaman ve mekan sınırının yanı sıra eşit olmayan kaynak dağılımı kısıtlamalarını aşmaya yardımcı olabileceğini söyledi. Hem doktorlar hem de hastalar için zaman kazandırır, ekonomik maliyetleri azaltır ve tedavi verimliliğini arttırır, dedi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • vatan 1 ay önce Şikayet Et
    uygurlu hastayı kobay olarak kullanmışlar...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!