Bilim adamları vücudun oksijeniyle çalışan pili test etti!
Bilim adamları yapmış olduğu araştırmada vücuttaki oksijen kalp pilini çalıştırabildi. Uzmanlar, "Vücuttaki sürekli oksijen kaynağından faydalanabilirsek, pil ömrü geleneksel pillerdeki sınırlı malzemelerle sınırlanmayacaktır." dedi.
Kalp pilleri ve mide stimülatörleri gibi tıbbi implantlar hayatımızı iyileştirdi, ancak bu cihazlardaki piller eninde sonunda bitiyor ve değiştirilmeleri için ameliyat gerekiyor.
Bu da fütüristik bir soruyu gündeme getiriyor: Ya bir pili değiştirmek için hastanın vücudunu kesip açmaktan kaçınmanın bir yolu olsaydı?
Çinli bilim insanlarından oluşan bir ekip, insan vücudundaki oksijeni kullanarak sürekli güç sağlayan implante edilebilir bir pil geliştirerek bunu başarmak için olası bir yöntem buldu.
METABOLİZMA YOLUYLA SÜREKLİ OLARAK ELDE EDİLİYOR
Elde ettikleri sonuçları Chem dergisinde yeni bir makalede yayınlayan bilim insanları, pilin laboratuar farelerinde güvenli olduğunu da göstererek, potansiyel olarak insanlarda bu şekilde çalışan aletlerin yolunu açtılar.
Araştırmacılar, vücudumuzda bulunan oksijen elementinin, elektrik akışını kolaylaştıran bir katot, bir pil elektrotu olarak işlev görebileceğini ve "metabolizma yoluyla sürekli olarak elde edilebileceğini" yazıyor.
Bu ilkeye dayanarak, her ikisi de insan vücudu için güvenli kimyasallar olan altın ve sodyumdan yapılmış elektrotlara sahip implante edilebilir bir pil inşa ettiler. Bu kimyasallar vücudun oksijeni ile etkileşime girerek elektrik üretiyor ve plastik bir deri pilin etrafında bariyer görevi görüyor.
Bir sonraki adımda araştırmacılar, sodyum-oksijen (Na-O2) pili adı verilen cihazı farelerin içine, derilerinin hemen altına yerleştirdiler. Bu pillerin ne kadar elektrik ürettiğini takip ettiler ve 1,3 ila 1,4 volt arasında çıkış ürettiklerini buldular.
Ayrıca sıçanların yaşamsal belirtilerini ölçtüler ve herhangi bir iltihap belirtisi aradılar, ancak bulamadılar.
YAPILAN TESTLERDE OKSİJEN PİLİ ÇALIŞTIRMAYA YARDIMCI OLDU
Enerji çıkışının gelişmiş implante edilebilir tıbbi cihazlara güç sağlamak için yeterli olmadığını, ancak vücudun içindeki oksijenin biyolojik olarak güvenli bir pili çalıştırmaya yardımcı olabileceğini gösteren umut verici bir kavram kanıtı olduğunu söylediler.
Tianjin Teknoloji Üniversitesi araştırmacısı ve ilgili yazar Xizheng Liu yaptığı açıklamada, "Düşündüğünüzde, oksijen yaşamımızın kaynağıdır. Vücuttaki sürekli oksijen kaynağından faydalanabilirsek, pil ömrü geleneksel pillerdeki sınırlı malzemelerle sınırlanmayacaktır." dedi.
Araştırmacılar için bir sonraki adım, pilin daha da güçlü, ancak yine de bir vücudun içi için güvenli olacak başka bir yinelemesini yapmaktır.
Eğer başarılı olurlar ve konsepti ticarileştirirlerse, hastalar için sonuçları önemli olabilir - kalp pillerinin ve vücutlarına yerleştirilebilir tıbbi teknolojinin en azından ölene kadar asla ölmemesini sağlamak.