Devrim niteliğinde bir adım! Geleneksel bilgisayar devri kapanacak...

Microsoft ve Quantinuum isimli fimra, kuantum bilişimde çığır açtığını iddia ediyor...

Devrim niteliğinde bir adım! Geleneksel bilgisayar devri kapanacak...
Devrim niteliğinde bir adım! Geleneksel bilgisayar devri kapanacak...
GİRİŞ 03.04.2024 16:31 GÜNCELLEME 03.04.2024 16:31

Microsoft, ve Quantinuum Çarşamba günü yaptıkları açıklamada kuantum bilgisayarları daha güvenilir hale getirerek ticari bir gerçeklik haline getirme yolunda önemli bir adım attıklarını duyurdu.

GELENEKSEL BİLGİSAYARLAR YERİNİ QUANTUM BİLGİSAYARLARA BIRAKABİLİR

Bu hamle, Microsoft, Alphabet's Google ve IBM, gibi teknoloji firmalarının kuantum mekaniğinden yararlanarak geleneksel silikon tabanlı bilgisayarlardan çok daha yüksek hızlar vaat eden makineler geliştirmek için hem rakipleri hem de ulus devletlerle itişip kakıştığı kuantum bilişimi mükemmelleştirme yarışının son halkası.

Bu kuantum makineleri, aksi takdirde günümüzün klasik bilgisayarlarıyla milyonlarca yıl sürecek bilimsel hesaplamaları mümkün kılabilir.

Ancak kuantum bilgisayarların "kübit" adı verilen temel birimi hızlı ama hassastır, kuantum bilgisayar biraz bile bozulsa veri hataları üretir. Bu sorunu çözmek için kuantum araştırmacıları genellikle gerekenden daha fazla fiziksel kübit inşa eder ve daha az sayıda güvenilir ve kullanışlı kübit elde etmek için hata düzeltme teknikleri kullanır.

TEK BİR HATA OLMADAN 14 BİN'DEN FAZLA DENEY GERÇEKLEŞTİ

Microsoft ve Quantinuum bu alanda bir atılım gerçekleştirdiklerini açıkladılar. Microsoft, Quantinuum'un fiziksel kübitlerine kendi yazdığı bir hata düzeltme algoritmasını uygulayarak 30 fiziksel kübitten yaklaşık dört güvenilir kübit elde etti.

Microsoft'un stratejik görevler ve teknolojilerden sorumlu başkan yardımcısı Jason Zander, şirketin bunun şimdiye kadar bir kuantum çipinden elde edilen en iyi güvenilir kübit oranı olduğuna inandığını söyledi.

"Tek bir hata olmadan 14.000'den fazla bireysel deney gerçekleştirdik. Bu, kayıtlardaki her şeyden 800 kat daha iyi bir oran," dedi Zander Reuters'e verdiği bir röportajda.

QUANTUM BİLGİSAYARLARA GEÇİŞİ "İKİ YIL" DÜŞÜRDÜ

Microsoft, teknolojiyi önümüzdeki aylarda bulut bilişim müşterilerine sunmayı planladığını söyledi.

Hem Quantinuum'daki hem de rakiplerindeki kuantum araştırmacıları, geleneksel bir süper bilgisayarı yenmek için gereken sayı olarak genellikle yaklaşık 100 güvenilir kübit rakamından bahsediyor.

Çarşamba günü ne Microsoft ne de Quantinuum 100 güvenilir kübite ulaşmak için yeni tekniği kaç yıl daha kullanmaları gerektiğini söylemedi.

Ancak Quantinuum'un baş ürün sorumlusu Ilyas Khan, "Şu anki görüşe göre, daha fazla olmasa da, bu süreden en az iki yıl düşürdük" dedi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!