'Mucize malzeme' dediler: Telefonlarımızı artık şarja takmak gerekmeyecek!

Oxford Üniversitesi, çanta ve telefonları güneş paneline çeviren bir kaplama üretti. 'Mucize malzeme' olarak adlandırılan bu ürün ile gelecek yıllarda araba ve telefonların şarj edilme şekli değişebilir.

GİRİŞ 14.08.2024 09:59 GÜNCELLEME 14.08.2024 10:16
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, sırt çantasından telefona çeşitli eşyaların üzerine takılarak güneş enerjisi üreten ince bir kaplama geliştirdi. 

Fosil yakıtların kritik bir rol oynadığı iklim krizi nedeniyle temiz ve yenilenebilir enerjilere geçiş gittikçe hız kazanıyor. 

Bu doğrultuda güneş panelleri sektörü büyürken, bilim dünyası sürekli olarak yıldızın enerjisinden daha fazla yararlanma yolları arıyor. 

"MUCİZE MALZEME" DEDİLER

Perovskit denen bir malzeme de silikon temelli geleneksel güneş panellerinden daha verimli olmasıyla son yıllarda öne çıkıyor. Bu malzeme güneş ışığını enerjiye dönüştürmedeki başarısından dolayı "mucize malzeme" diye de adlandırılıyor. 

Oxford Üniveristesi Fizik Bölümü'nden araştırmacılar perovskit katmanlarından oluşan bir kaplama geliştirdi. Geleneksel güneş panellerindeki silikon katmandan 150 kat daha ince bu kaplama, silikonun aksine pek çok ürüne yerleştirilebiliyor. 

Araştırma ekibi kaplamadan yüzde 27 verim sağlamayı başardı. Silikon hücreden yapılan panellerse güneş ışığının yüzde 22'sini enerjiye dönüştürebiliyor. 

5 YIL İÇİNDE VERİMLİLİK ARTTI

Çalışma halihazırda hakemli bir dergide yayımlanmadı fakat Oxford Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, yeni kaplamanın yüzde 27 verim sağladığının bağımsız bir kuruluş tarafından doğrulandığı ifade ediliyor. 

Araştırma ekibinden Dr. Shuaifeng Hu şu ifadeleri kullanıyor: 

İstifleme veya çoklu bağlantı yaklaşımını denediğimiz sadece 5 yıl içinde, güç dönüştürme verimliliğini yaklaşık yüzde 6'dan yüzde 27'nin üzerine çıkardık; bu da tek katmanlı fotovoltaiklerin bugün ulaşabileceği sınırlara yakın.

Bilim insanları mucize malzemenin zamanla yüzde 45'in üstünde verim sağlayacağını düşünüyor. 

Güneş enerjisinden yararlanmada karşılaşılan sorunlardan biri, panellerden oluşan büyük güneş tarlalarını kuracak yerler bulmak. Yeni kaplamanın çeşitli yüzeylere takılabilmesi bu sorunun ortadan kalkmasına katkı sağlayabilir. 

TELEFON VE ARABALARDA KULLANILABİLECEK

Araştırmacılar perovskit kaplamanın sırt çantası, telefon ve arabalar gibi ürünlere yerleştirilerek güneş ışığını enerjiye dönüştürebildiğini söylüyor. 

Öte yandan esnek ve ince yeni kaplamanın, güneş tarlalarının yerini alması gibi bir amaçları yok. 

Oxford ekibinden Junke Wang, CNN'e yaptığı açıklamada "Güneş tarlalarını ortadan kaldırmak istediğimizi söyleyemem çünkü yeterli miktarda güneş enerjisi üretmek için çok sayıda alana veya yüzeye ihtiyacımız olduğu açık" diyor. 

Mucize malzemeyle ilgili en temel sıkıntılardan biri dayanıksız olması. Daha önceki çalışmalarda perovskitin laboratuvar ortamında kısa süre içinde parçalandığı görülmüştü. 

Bilim insanları bunun üstesinden gelmeye uğraşırken Oxford araştırmacıları yeni kaplamanın inşaat ve araba sektörlerinde kullanılabileceğini öne sürüyor. 

Ekibe liderlik eden Henry Snaith şu ifadeleri kullanıyor:

Laboratuvarlarımızda güneş enerjisi malzemeleri ve tekniklerinde görülen en son yenilikler; mevcut binaları, araçları ve nesneleri kullanarak daha sürdürülebilir ve ucuz bir şekilde güneş enerjisi elde etmeye yönelik malzemeler üreten yeni bir endüstriye zemin hazırlayabilir.

KAYNAK: INDEPENDENT | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 15
  • selami 3 hafta önce Şikayet Et
    ilginc olanida bu madenin en cokda rusya da bulundugudur.. :))
    Cevapla
  • Gelecek Elektriklide 3 hafta önce Şikayet Et
    Elektrikli taşıtlar için aşılması gereken en büyük zorluk şarj istasyonlarının yaygınlaşması ve şarj menzillerinin artması. Bu sistemin aracın tavanına uygulandığını düşünün. Araç gündüz yol alırken bir yandan da akü hücreleri şarj oluyor. Zamanla Hem ilk uygulama anındaki maliyetler düşecek hemzamandan tasarruf sağlanacak hem de menzil konusunda endişeye gerek kalmayacak.
    Cevapla
  • KTÜ öğrenci 3 hafta önce Şikayet Et
    Bizim bölümden Doç Dr Abdullah Üzüm 6 yıl önce bunu geliştirdi. Akademik çalışmalarına bakabilirsiniz
    Cevapla
  • Orhan 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu gibi şeyler çoğalıp genelleştiğinde yangınlar da çok yaygınlaşacaktır. Gelecek küresel felaket, nükleerden ya da kuraklıktan değil elektrik-elektronik sistem üzerinden olacaktır. Robotlaşma ve elektro manyetik dalga yoğunluğunun canlılara zararlı etkisi tahminlerden dana fazladır. Yecüc~mecüc=elektrik~elektronik
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Bizde ODTÜ ve Boğaziçi Ünivertesi hocaları da daha da ileri ve verimli projeler üzerinde çalışıyorlar! Yakında insanlığı enerji sıkıntısından çıkaracak çoook etkili açıklamaları olacak! Bütün dünya açıklamayı 8 gözle bekliyor!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Narin Güran nasıl bulundu! Son durum ne olacak: İşte köyde cenaze hazırlığı....
Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine 155 mm L-45 DITA dopingi! En büyük siparişi verdi