Bilim insanları şaşkın! 'Ophion' ailesi galaksiye saçıldı

Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia teleskobuyla keşfedilen 1.000’den fazla genç yıldızdan oluşan “Ophion” ailesi, beklenmedik şekilde hızla ve dağınık biçimde galaksiye saçılıyor.

Bilim insanları şaşkın! 'Ophion' ailesi galaksiye saçıldı
Bilim insanları şaşkın! 'Ophion' ailesi galaksiye saçıldı
GİRİŞ 06.05.2025 07:40 GÜNCELLEME 06.05.2025 07:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia uzay teleskobu, galaksimizde alışılmadık davranışlar sergileyen genç bir yıldız ailesi keşfetti. “Ophion” adı verilen bu grup, 1.000’den fazla yıldızdan oluşuyor ve benzerlerine kıyasla çok daha kısa sürede dağılma eğiliminde.

Diğer yıldız gruplarından farklı

Samanyolu’ndaki yıldızlar genellikle kümeler hâlinde doğar ve yavaş yavaş birbirinden ayrılarak galaksiye dağılır. Ancak Ophion yıldızları, olağandışı şekilde koordinasyonsuz ve hızlı bir biçimde birbirinden uzaklaşıyor. Araştırmanın başyazarı Dylan Huson, “Bu kadar büyük bir grubun bu hızla dağılması alışılmışın dışında” dedi.

Araştırmacılar, Gaia’nın üçüncü veri yayınındaki yüz milyonlarca yıldız spektrumunu analiz etmek için yeni bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Bu model sayesinde 20 milyon yıldan genç yıldızlar tarandı ve Ophion ortaya çıktı. Bu başarı, genç yıldızlara ait verilerin kitlesel olarak analiz edilebildiği ilk çalışmalardan biri.

Dağılmanın nedeni: Süpernova mı, komşu etkisi mi?

Ophion’un yakınında başka büyük yıldız grupları bulunuyor ve geçmişte burada süpernova patlamalarının yaşanmış olabileceği düşünülüyor. Bu tür patlamalar, yıldızların bulunduğu bölgedeki maddeleri süpürerek yıldızların yörüngelerini bozmuş olabilir.

Araştırmacılar, Ophion’un davranışlarını tam olarak açıklayacak net bir neden bulabilmiş değil. Ancak bu keşif, yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılan geleneksel yöntemlerin yetersiz kalabileceğini gösteriyor. Gaia'nın dev veri arşivi ve yeni analiz teknikleri, yıldız oluşumuna dair daha önce fark edilmeyen dinamikleri ortaya çıkarıyor.

2024 yılında gözlemleri sona eren Gaia uydusu, ardında devasa bir veri hazinesi bıraktı. 2026 sonunda yeni bir veri seti, 2030’dan sonra ise kapsamlı “miras verisi” kamuoyuyla paylaşılacak. Bilim insanları, önümüzdeki yıllarda bu verilerden sayısız keşif çıkmasını bekliyor.

KAYNAK: TRT
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • okur 1 gün önce Şikayet Et
    orada insanlar vardı patlatmışlar güzelim gezegeni. yakında başımıza bir sürü meteorid düşecek, önce tabiki iklimimizi bozacak ozonumuzu delececek daha önce de rf bantları işlemez hale gelecek. nasadaki tüm bilimcileri oraya gönderip dünyayı ve insanlığı kurtarmalı. yaparsın tramp kurtar dünyayı.
    Cevapla
  • Göktürk 1 gün önce Şikayet Et
    Dünyaya çarparlardı?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Pakistan'dan Hindistan'a açık tehdit! Şahbaz Şerif'ten 'intikam' çağrısı
Ali Koç canlı yayında açıkladı! '3200 tane davası var'