Türk mühendisler geliştirdi! Sadece 4 ülkede var: ABD, gizli dosyalarını onunla koruyor!
AYDA Savunma’ya ait radyo frekansıyla kimliklendirme sistemi, ABD ordusu tarafından aktif olarak kullanılıyor. IDEF 2025'te tanıtılan teknoloji, sivil ve askeri alanda yüksek güvenlikli takip imkânı sunarken, dünya çapında büyük ilgi gördü.
Son yıllarda özellikle savunma sanayiinde attığı adımlar ve buradan elde ettiği tecrübelerle sivil alanda da önemli teknolojiler geliştiren Türk firmalar çok değerli işlere imza atıyor. AYDA Savunma tarafından hayata geçirilen teknoloji ABD ordusunda da aktif olarak kullanılıyor. Ürünün yakın gelecekte farklı ülkelere de ihraç edilmesi bekleniyor.
İstanbul’un ev sahipliğinde devam eden 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) her ne kadar askeri projelerle adından söz ettirse de aslında arka planda birbirinden kritik teknolojilerin de ilk kez sergilendiği bir organizasyon kimliği taşıyor.
- AYDA Savunma tarafından geliştirilen radyo frekansıyla kimliklendirme işi de bu örneklerden biri. Öyle ki, ABD ordusu tarafından halihazırda kullanılan sistemin hem yurt içinde hem de yurt dışında hizmete girmesi bekleniyor.
TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ
AYDA İş Geliştirme’den Nejat Ünsal, AYDA bünyesinde çok farklı ürünler olduğunu ve bunların tamamının Türk mühendislerce geliştirildiğini söylüyor. Ünsal’a göre onları ayrı bir noktaya taşıyan sistem ‘radyo frekansıyla kimliklendirme’ adını verdikleri proje.
Nejat Ünsal sistemi en temel haliyle anlatırken, “Silahların, mühimmatların, teçhizatların, cephanelik ve depolardaki tüm ürünlerin birer çip takılarak uçtan uca takip edilmesini sağlıyoruz.” diyor.
Takibini yapabildikleri ürünlerin çeşitliliği dikkatimizi çekiyor. Her kullanıcının talep ve isteklerinin farklı olabildiğini anlatıyor Ünsal. AYDA olarak terzi usulü çalıştıklarını ve karşı tarafın taleplerine göre sistemi uyarladıklarından bahsediyor.
“DEPODAKİ BİNLERCE ÜRÜNÜ ÇOK KISA ZAMANDA SAYABİLİYOR”
Sistemin internet bağlantısı olmadan çalıştığına ve böylece dışarıdan müdahalenin de imkansız hale geldiğinin altını çiziyor Ünsal.
Sistemin aslında sivil kullanım için de son derece ideal olduğundan bahsedip, şöyle devam ediyor:
- “Güvenlik kurumları için uçtan uca şifreleme yapıyor aslında bizim sistemimiz. Sadece silah olarak düşünmeyin.
- Çok gizli bir evrak da yetkisi olmayan biri tarafından çıkarılmak istendiğinde sistem alarm veriyor.
- Bunu da ‘bir kağıt çıkarıldı’ diyerek yapmıyor. Hangi bilgilerin yazılı olduğu kağıdın çıktığını size söylüyor.
- Sivil tarafta da operasyonlarını hızlı ve etkin sürdürmek isteyenler oluyor. Bir depo dolusu ürünü saymak kolay iş değil.
- Tek tek saymaya kalktığınızda hem yanlış yapma ihtimaliniz artıyor hem de zaman kaybı oluyor.
- Bizim sistemimizle deponuzdaki tüm ürünü çok hızlı bir şekilde, eksiksiz ve tek seferde sayabiliyorsunuz.”
“DÜNYADAKI 4 FIRMADAN BIRİYİZ”
Nejat Ünsal bu noktada çok önemli bir parantez açıyor. Dünya üzerinde ABD ve diğer ülkelerin ordusuna bu hizmeti verebilen 4 firma olduğundan bahsediyor. “AYDA olarak bu firmalardan biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Çünkü AYDA imzalı sistem halihazırda ABD ordusu tarafından kullanılıyor.” diyor.
Ünsal’a göre son yıllarda savunma sanayiindeki gelişimle birlikte madalyonun teknoloji kısmına da dikkatlice bakmak gerekiyor. Türk mühendislerce hayata geçirilen çok iyi sistemler olduğundan bahsediyor Ünsal ve “Türk ürünleri olarak küresel piyasalara çıktığımızda inanılmaz bir talep görüyoruz. Bu da devletimizin bize verdiği destek sayesinde oluyor.” diyerek sözlerini tamamlıyor.
-
Bozkurt 11 saat önce Şikayet EtDevlete ait araçların nerelerde olduğunu ve işlerini yapıp yapmadığını takip etmek devlet aracıyla tatile gelenleriBeğen Toplam 3 beğeni
-
Misafir 13 saat önce Şikayet Etvermeyin de dillendirmeyinde niye gizlemiyorsunuz.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Namyelüs 13 saat önce Şikayet EtBu sistemin zaten dört ülkede halen kullanıldığını okumadın mı?Bilgi sahibi olmadan yorum yapmak nasıl bir şey?Beğen Toplam 5 beğeni
-
Misafir 14 saat önce Şikayet Etniye veriyorsunuz ABD denen yaratklaraBeğen Toplam 6 beğeni
-
hasan 14 saat önce Şikayet Etbravo tebrikler gurur duymamak mümkün değilBeğen Toplam 9 beğeni
-
Murat 14 saat önce Şikayet Etneyi geliştirmişler ben anlamadım, bahsettikleri RFID zaten, olsa olsa RFID ile depo otomasyonu yazılımı yapmışlardır. piyasada aktif pasif RFId etiket var zatenBeğen Toplam 4 beğeni
-
ismail_59 10 saat önce Şikayet EtAtma Ziya...Beğen Toplam 1 beğeni