Uzmanlar cepteki sessiz tehlikeye karşı uyardı!

Uzmanlar, cepteki sessiz tehlike olarak adlandırılan "bluetooth" özelliğine karşı vatandaşları uyardı. Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, "Yazılımlar kullanılarak cihazlara Bluetooth ile bağlanabiliyorlar." dedi.

GİRİŞ 24.09.2025 14:40 GÜNCELLEME 24.09.2025 14:40

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, herkesin telefonunda bulunan "bluetooth" özelliğine karşı vatandaşları uyardı. 

73 yaşındaki adam da kandı! Aynı yöntemle 1,5 milyon TL dolandırıldı73 yaşındaki adam da kandı! Aynı yöntemle 1,5 milyon TL dolandırıldı

Uyurken cep telefonuna sızıp, yüz binlerce TL dolandırdılar!Uyurken cep telefonuna sızıp, yüz binlerce TL dolandırdılar!

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu

"GÜVENLİK ZAFİYETİ HALİNE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA"

"Bluetooth" özelliğini sessiz tehlike olarak adlandıran Hakan Topuzoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi: 

  • "Bugüne kadar birçok alanda siber güvenlikle ilgili konulardan bahsedildi. Tabii bahsetmeyi biraz geri plana bıraktığımız ya da toplumda çok fazla farkında olunmayan da bir konu var, bu da bluetooth konusu. Cihazların artması ile birlikte kulaklık olsun, aracımıza bindiğimiz zaman doğrudan telefonumuzla oradaki sistemi birleştirmek adına olsun birçok yerde Bluetooth özelliğini kullanmaktayız. 20-25 yıl önce bu gelişme bulunduğu zaman da birçok kişiyi heyecanlandıran bir teknolojiydi ve gerçekten de çok büyük katkıları da oldu. Ancak şu anda bir güvenlik zafiyeti haline dönüşmüş durumda." 

Topuzoğlu, konuya ilişkin alınabilecek önlemlerin olduğunu belirterek, "Elbette bunun için de yapabileceklerimiz var ama öncelikle bluetoothun da bir sessiz tehlike olduğunu vurgulamak istiyorum." şeklinde konuştu. 

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, vatandaşları 'Bluetooth' kullanımına karşı uyardı.

"YAZILIM KULLANRAK CİHAZLARA BAĞLANABİLİYORLAR"

"Bluetooth" özelliğinin özelliğin kullanılmadığı zamanlarda kapatılması gerektiğine dikkat çeken Topuzoğlu, "Burada bununla ilgili bir takım yazılımlar kullanarak cihazlara bağlanabiliyorlar. Burada da bizim yapmamız gereken ilk önlem bluetooth özelliğini sürekli açık bırakmamak. Çünkü sürekli açık olduğu zaman bir tarama durumunda bu frekanslar üzerinden cihazı aynı şekilde siber saldırıya maruz bırakmış oluyorsunuz." diye konuştu. 

"BİLİNMEYEN CİHAZLARA BAĞLANILMAMASI GEREKİYOR"

Alınabilecek diğer önlemlere de değinen Topuzoğlu, "Aynı şekilde ismini gizlemek yani cihazınızın ismini açık bırakmamak yapılabilir. En azından taramalarda bulunmamış olacak. Yine bilinmeyen cihazlara bağlanılmaması gerekiyor. Çünkü haliyle yeni bir cihaz alındığında da bir takım riskleri yanında almış oluyorsunuz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • Misafir52 3 saat önce Şikayet Et
    Ben simdiye kadar hep kapali tutarim, lazim olunca acar, isim bitince direkt kapatirim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
BM Genel Kurulu’nda en çok konuşulan liderlerden biri Erdoğan oldu
BM'den yürüyen merdiven krizine yanıt! Arızanın faturası bakın kime çıkartıldı!