Nereden geldiği açıklandı: 4,5 milyar yıllık gök taşında su izi keşfedildi

Bilim insanları, Mars'tan gelen 4,48 milyar yıllık ‘Black Beauty’ gök taşını yeni nesil cihazlarla tarayarak, kayaçların içine hapsolmuş yüksek miktarda hidrojen ve su bileşenleri keşfetti.

Nereden geldiği açıklandı: 4,5 milyar yıllık gök taşında su izi keşfedildi
Nereden geldiği açıklandı: 4,5 milyar yıllık gök taşında su izi keşfedildi
GİRİŞ 09.02.2026 09:05 GÜNCELLEME 09.02.2026 09:07

Danimarka Teknik Üniversitesi'nden Estrid Naver ve ekibinin, ‘X-ray CT’ ve ‘Nötron CT’ adlı iki ileri teknolojiyi kullanarak ‘Black Beauty’ (NWA 7034) kod adlı Mars gök taşına zarar vermeden içini görüntülemeyi başardığı bildirildi.

Yaklaşık 4,48 milyar yaşında olan bu taşın içinde, ‘H-Fe-ox’ (hidrojen bakımından zengin demir oksihidroksit) adı verilen küçük kaya parçacıkları bulundu. Numunenin yalnızca yüzde 0,4’ünü oluşturan bu küçük alanların, taşın toplam su içeriğinin yüzde 11’ini barındırdığı ortaya çıktı. Bu buluşun, Mars'ın bir dönem sanılandan çok daha yaygın ve muhtemelen sıvı halde suya sahip olduğunu kanıtladığı belirtildi.

Uzmanlar, bu temassız tarama yöntemini gelecekte Mars'tan Dünya'ya getirilmesi planlanan numuneler üzerinde kullanmayı hedeflediklerini açıkladı.

KAYNAK: DHA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Hasan Çelik 33 dakika önce Şikayet Et
    'demir oksihidroksit' ALLAH cc. nizamından bilimsel bir delil daha '' biz demiri gökten indirdik'' ayeti apaçık ispatı gibi.. Bu Mü'minlerin imanını artıran, inat ile inamak istemeyenlerin kırk türlü bahane uydurup, kırkbirinci ve dahasını istemekle iman zayıflığını artırır. RABBİMİZ cc. Kalplerin kaydırıldığı anda bizi imanımızda sabit kıl, faydalı ilmin ile bizleri idraklendir. Amin..
    Cevapla
  • Kamil 46 dakika önce Şikayet Et
    Mars da su bulunmasının , yaşam nasıl başladı ? sorusuna cevap verdiğini sanmıyorum . Sıradan gezegenlerde ve uydularda bile su bulunabiliyor , Europa da var , Göktaşı da olabilir . Dünya'daki yaşam göktaşları ile dünyaya ulaşan biyoorganik kimyasallar , virüsler sayesinde başlamış olabilir .
    Cevapla
  • Gök taşı madeni 2 saat önce Şikayet Et
    asteroit (meteorit madenciliği) veya Gök taşı madeni çok çok nadir elementler kategorisindedir ! dolaysıyla Devletimiz Gök taşın satışını kesinlikle yasaklamalı, Ülkemizdeki tüm Gök taşı madenlere el-koymalı, acil koduyla Yasa çıkartmalı !!!
    Cevapla
  • misafir 3 saat önce Şikayet Et
    ben geçen hafta marstaydım hava güzeldi denize girecektim ama short yoktu mars dünya gibi değil her zaman denize girilebilir
    Cevapla
  • Fatih 1 saat önce Şikayet Et
    Ben inandım. Nasa'dan daha inandırıcı geldi bana.
    Cevapla
  • mipmisafir 2 saat önce Şikayet Et
    Yalan söylüyor inanmayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özdemir Bayraktar'ın ders niteliğindeki hayatı
Muhalefette 28 Şubat kafası! Siyasi zorbalık