Rusya okyanusun 600 metre altından vuracak: 13.800 tonluk nükleer canavar sahaya iniyor!
Rusya, ABD'nin denizlerdeki üstünlüğüne karşı 13.800 tonluk nükleer enerjili Yasen-M sınıfı Murmansk denizaltısının inşasına başladı. 600 metreye dalabilen platform; Zircon hipersonik, Kalibr ve Oniks füzeleriyle donatılacak.
Rus Donanması, denizaltı filosunu modernize etme hedefleri doğrultusunda stratejik bir hamle daha gerçekleştirdi. Project 885M Yasen-M sınıfının dokuzuncu gemisi olan Murmansk nükleer enerjili saldırı denizaltısının omurga döşeme töreni, 17 Haziran tarihinde yapıldı.
- Uzun menzilli saldırı, gemisavar harbi ve açık deniz operasyonları için özel olarak tasarlanan nükleer enerjili saldırı denizaltısı, modernize edilmiş serinin en yeni temsilcisi olarak kayıtlara geçti.
Moskova yönetimi, son yıllarda gelişmiş seyir füzeleri ve hipersonik silahlar taşıyabilen nükleer enerjili platformlara yönelik yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Denizaltı filosunu güçlendirme çalışmaları kapsamında inşa edilen Murmansk, Rusya'nın denizlerdeki stratejik üstünlüğünü koruma amacına hizmet edecek.

RUS DONANMASI HİPERSONİK SİLAHLARA ODAKLANDI
Mil.Press tarafından paylaşılan verilere göre, Rus Donanması envanterinde hali hazırda dört adet Proje 885M denizaltısı aktif olarak görev yapıyor.
Sınıfın beşinci denizaltısı olan Perm, şu an deneme aşamasında bulunuyor ve geminin 2026 yılının sonuna kadar tam kapasiteyle hizmete girmesi bekleniyor. Perm denizaltısının, Zircon hipersonik füzeleriyle donatılan ilk Yasen-M platformu olması ve sınıfa yeni bir vuruş kabiliyeti kazandırması öngörülüyor.
Temmuz 2017'de kızağa indirilen bir diğer denizaltı olan Ulyanovsk, denize indirilme hazırlıklarını sürdürüyor.
Yasen-M sınıfına ait olan Voronezh ve Vladivostok isimli denizaltıların yapım aşaması ise henüz başlangıç seviyelerinde devam ediyor.
Yasen-M tasarımı, yalnızca öncü denizaltı Severodvinsk'in inşa edildiği orijinal 885 Yasen sınıfı projesinin kapsamlı bir şekilde modernize edilmiş versiyonu olarak tanımlanıyor.
13.800 TON AĞIRLIĞINDA - NÜKLEER SİLAHLAR İÇİN GELİŞTİRİLECEK
Project 885M Yasen-M sınıfı denizaltılar, 130 metre uzunluğa ve 13 metre genişliğe sahip devasa gövde yapılarıyla dikkat çekiyor.
- Tam su altında 13.800 ton deplasmana ulaşan denizaltıların güç kaynağını, 190 MW termal çıkış üreten tek bir OK-650V basınçlı su reaktörü oluşturuyor.
- Tahrik sistemi, geminin su altında maksimum 31 knot hıza ulaşmasına olanak tanırken, yüzey hızı 16 knot olarak belirtiliyor.
Uzun süreli su altı görevleri için optimize edilen denizaltılar, 100 güne kadar kesintisiz dayanıklılık süresi sunuyor. Maksimum dalış derinliği 600 metre olarak açıklanan platformların operasyonel derinliği ise 520 metre seviyesinde bulunuyor. Her bir denizaltı, 64 kişilik uzman bir mürettebat tarafından kumanda ediliyor.

ATEŞ GÜCÜ VE GELİŞMİŞ SENSÖR TEKNOLOJİLERİ
Yasen-M sınıfı, vuruş gücünü 10 adet SM-346 dikey fırlatma sisteminden alıyor. Söz konusu sistemler; Oniks gemisavar seyir füzeleri, Kalibr seyir füzeleri ve serinin yeni gemilerinde Zircon hipersonik füzelerini ateşleyebilme kabiliyetine sahip. Füze yükü konfigürasyonuna göre denizaltı, 32 adede kadar Oniks veya Zircon füzesi ya da 40 adede kadar Kalibr seyir füzesi taşıyabiliyor.
Denizaltının gövde yapısında, kontrol odasının hemen arkasında yer alan 10 adet 533 mm'lik torpido kovanı bulunuyor.
Birçok eski tasarımın aksine torpido kovanlarının orta kısma yerleştirilme nedeni, pruva kısmının tamamen büyük Irtysh-Amphora sonar anteni tarafından işgal edilmiş olmasıdır. Savunma operasyonları için gelen torpidoları saptıran yanıltıcı sistemlerle donatılan gemi, düşük manyetik çelikten üretilen gövdesi ve akustik izi azaltan özel kauçuk kaplamasıyla yüksek gizlilik sağlıyor.
-
Gültepeli Bjk 1 ay önce Şikayet EtDünya birbirini insanlığı yok etmek için birbiriyle savaşıyorr bu silahlar ellerinde olmadan hemde ya olsaydııBeğen Toplam 1 beğeni
-
Mehmet 1 ay önce Şikayet EtSavunma sanayi böyle devam ederse inanın ki on yıla kalmaz Rusya'yı gerçek bir savaşta alt edebiliriz. Bu kadar iddialı konuşuyorum. Bakınız ABD veya ÇİN demiyorum. Onlarda büyük zahiyat vereceklerinden bizimle savaşa zaten girmek istemezler. Tabiki o tarihlerde nükleer silah caydırıcılık için bizde mutlak suretle olması gerekecektir.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Lütfi Kara 1 ay önce Şikayet EtReis merak etme nükleer konusunu o işi olmuş bilBeğen
-
Malatyalı 1 ay önce Şikayet EtSen Çin veya ABD'nin Rusya'dan daha güçlü olduğunumu sanıyorsun bilhassa Çin Rusya karşısında asla daha büyük askeri güç değildir o yüzden böyle bir iddia da bulunacaksan biraz araştır Mehmet biz gelişirken onlarda yerinde saymıyor tüm bu savaş ve yaşananlar Rusya'yı yıkmıyor aksine körelmiş savaş makinasını keskinleştirdi değil 10 50 yıl sonra da olsa Rusya Türkiye savaşı olmasın dilermBeğen
-
Malatyalı 1 ay önce Şikayet EtSen Çin veya ABD'nin Rusya'dan daha güçlü olduğunumu sanıyorsun bilhassa Çin Rusya karşısında asla daha büyük askeri güç değildir o yüzden böyle bir iddia da bulunacaksan biraz araştır Mehmet biz gelişirken onlarda yerinde saymıyor tüm bu savaş ve yaşananlar Rusya'yı yıkmıyor aksine körelmiş savaş makinasını keskinleştirdi değil 10 50 yıl sonra da olsa Rusya Türkiye savaşı olmasın dilermBeğen
-
Bilindikseyler 1 ay önce Şikayet EtEski savaşla yeni savaşları karıştırıyorsun. Sultan Alparslan ile haçlı savaşmış amma orta bir yerde. Evine hırsızlık için geleni yakayabilirsin, amma sen git birinin evine hırsızlık için örneği gibi,Amerika'nın İran için gelmesini bir de tersinden düşün, şu an ki savaşın olmamış olduğunu farzederek İran oraya gitmiş olsun sonuç çok farklı. Savunma ile saldırı arasında dağlar kadar fark.Beğen
-
Dr.Selim asaf 1 ay önce Şikayet Etbu Denizaltı pasifik veya artik denizinde bulunur, karadenize girmezler boğazlardan geçemezlerBeğen Toplam 2 beğeni
-
Haydar 1 ay önce Şikayet EtAcaba öylemi?Beğen Toplam 1 beğeni
-
Kralimizcokyasa 1 ay önce Şikayet Etİstanbul boğazinda dip radarı/ mayın mi var girmesinler. Sonuçta NATO'nun doğu cephesi KaradenizBeğen Toplam 2 beğeni
-
mert 1 ay önce Şikayet Ethadi hayirlisi ilk testi icin ates serbest ,Londra,Paris veya BerlinBeğen Toplam 1 beğeni
-
muhtar 1 ay önce Şikayet EtBu tip denizaltılardan bizde de olmalı. Rusya ile ortak nükleer denizaltı yapımı için anlaşmalıyız.Beğen Toplam 4 beğeni