HD Ready ile Full HD arasındaki farklar neler?
Büyük ekran TV seçiminde karşımıza çıkan en büyük sorunlardan biri teknik değerler. Peki, nedir bu HD ready veya Full HD'nin anlamı?

HD Ready ve Full HD'nin tanımlamasına geçmeden önce size HD'nin kelime anlamından bahsetmek istiyorum. HD, İngilizce "High Definition" kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltma, anlamı ise "Yüksek Çözünürlük".
Çözünürlük, bir bilgisayar veya TV ekranının desteklediği piksel genişliği ve yüksekliğine verilen isimdir. Piksel ise ekranların üzerindeki sayısal görüntülerin en küçük parçası olan noktacıklara verilen isimdir. İngilizce'de resim parçası anlamına gelen "picture element " birleşik kelimelerinden ortaya çıkmıştır.
TV'lerin ekranlarının büyümesiyle standart TV'ler yetersiz kalmaya başladı. Ekranların büyümesiyle birlikte TV'lerin çözünürlükleri de görünt kalitesi açısından iyi sonuçlar versin diye geliştirildi ve ortaya HD Ready standardı çıktı. Bunun ardından da Full HD TV'ler rafları süslemeye başladı.
Bu iki standardın açıklamasından önce sizlere birazda Türkiye'deki TV yayın standartlarından bahsetmek gerekiyor. Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net bu iki televizyon teknolojisi arasındaki farkları anlattı.
HD Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalarını Görmek İçin Tıklayınız
Türkiye'deki TV kullanıcılarının çoğu havadan gelen sinyallerle TV izliyorlar. Havadan gelen sinyallerde HD yayın henüz test aşamasında. Bu yüzden hala analog sinyaller ile yayınlar TV'lere ulaştırılıyor.
Bir diğer TV izleme şekli ise uydu yayınları. Bugün neredeyse analog yayın kalmamış durumda. Ancak mevcut yayınlardan bazıları HD çözünürlüğe geçse de çoğu standart değerlerde yayın yapmakta.
Kablo TV üzerinden gelen sinyaller ise dijital yayına geçmiş durumda. Eğer çevrenizde kablo operatörü varsa HD yayınlara erişmeniz mümkün. Tüm bu yayın türlerinin yanı sıra Blu-ray oynatıcılar ile de HD yayınları izlemeniz mümkün.
HD yayınlar üç değişken ile tanımlanıyor. Bunlardan ilki dikey çözünürlüğü tarif eden satır sayısı, ikincisi ise tarama sistemi (progressive - sürekli (p) interlaced – taraklı (i)), üçüncüsü ise bir saniyede gösterilen kare.