Türkiye için SIM kart kilitleri 7 Eylül'de kalkıyor

Cep telefonlarına işletmeciler tarafından yüklenen ancak başka operatörlerin, SIM kartlarıyla kullanılmasını engelleyen elektronik kilitler, 7 Eylül'de kaldırılacak.

Türkiye için SIM kart kilitleri 7 Eylül'de kalkıyor
Türkiye için SIM kart kilitleri 7 Eylül'de kalkıyor
GİRİŞ 05.09.2013 14:00 GÜNCELLEME 06.09.2013 12:36
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 7 Haziran'da aldığı kararla mobil haberleşme hizmeti sunan firmaların müşterilerine indirimli veya bedelsiz verdikleri cihazlara koydukları elektronik kilitlerin 7 Eylül'den itibaren kullanılamayacağını söyledi.

Ağaoğlu, söz konusu uygulamanın tüketicilere GSM operatörlerince belli bir süre abonelik ve sadece o operatörün SIM kartıyla kullanılması şartıyla düşük fiyatlı verilen taahhütlü cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi elektronik haberleşme cihazlarının başka operatörlerin SIM kartlarıyla kullanabilme olanağı sunacağını belirtti.

"SIM kilitli cihaz devri sonlandırılmış oldu"

Ağaoğlu, bunun geç ama yerinde alınmış bir karar olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Elektronik kilitli cihaz kullanan tüketiciler, bundan böyle diledikleri operatöre geçiş kararını daha özgür alabilecek. Kilitli cihazların kilitlerinin kırılarak, başka GSM firmalarının SIM kartlarıyla da kullanılmasını sağlamak için bazı cep telefon satıcıları cihazın cinsine göre, 20 ile 100 lira arasında ücret alıyordu. Ayrıca kilitli cihazlara müdahale ederek, diğer operatörlerin hatlarıyla görüşmesine imkan sağlıyorlardı. Tüketiciler artık korsan kilit kırıcılarına para ödemek zorunda kalmayacak. Mevcut durumda kilit içeren cihazlara uzaktan erişim imkanı bazen mümkün olmuyor. Mobil işletmecilerin internet siteleri üzerinden söz konusu cihazların kilit kodlarının kaldırabilme imkanının sağlanması ile kilitlerin açılmasına yönelik her türlü kolaylığın işletmeciler tarafından abonelere gösterilmesi hususlarına karar verilerek, SIM kilitli cihaz devri sonlandırılmış oldu."

"Sorun yaşayanlar BTK'ya veya tüketici hakem heyetlerine başvurmalı"

Şu anda yüzbinlerce cihazın kilitli olduğunu aktaran Ağaoğlu, tüketicilerin karar yürürlüğe girdikten hemen sonra operatörlerine müracat ederek, kilitleri açtırabileceklerini söyledi.

Ağaoğlu, risk altına girilmeden işlemin ücretsiz yaptırılacağını dile getirerek. "Eğer herhangi bir sorun yaşarlarsa BTK'nın tuketici@btk.gov.tr adresine başvursunlar. Eğer bundan sonuç alamazlarsa bulundukları il ve ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine dilekçeyle müracaatta bulunsunlar " diye konuştu.
Her türlü hakkı saklıdır.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • mUSTAFA 10 yıl önce Şikayet Et
    ÜCRETSİZMİŞ!!!!. btk 1 ekime kadar hat devir ücretsiz diyo operatörler 54 lira 60 lira tutturduklarını vatandaştan alıyolar inanmayın yalan bunlar
    Cevapla
  • cumali şahin 10 yıl önce Şikayet Et
    Haksız Yere Alınan Kayıt Parası. Yurt dışından hediye olarak getirilen telefon Haksız Yere Alınan 100 tl Kayıt Parası Merak Ediyorumda dünyanın hangi ülkesinde böyle bir uygulama var
    Cevapla
  • hasan yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    güzel,fakat geç kalınmış bir uygulama. hakem heyeti değil de btk direk işlem yapılmalı.hakem heyetleri son dönemde allahlık olmaya başladı
    Cevapla
  • hasan basri 10 yıl önce Şikayet Et
    hazır kontür sıfırın altında olunca. cep telefon şarj bitmesi karşıya tehlike anında kontür param sıfırın altında olunca olanlar oluyor ne çağrı dahi yakınıma bildiremiyorum vergisine alıştık ama bu konuda sıkıntı oluyor bir çare yokmu
    Cevapla
  • Adem Demir 10 yıl önce Şikayet Et
    Yurtdışından alınan sim kilitli telefonlar içinde geçerli mi?. Bildiğimiz kadarıyla, sim kilitli cihazlarda yazılım ile sim kilit kırma haricinde kayıt imkanı yoktu veya operatörler bu cihazları açmıyordu. Şimdi yurtdışından sim kilitli bir telefon alıp, kaydını yaptırdıktan sonra kullanabilecek miyiz?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti