Fiyatı sıfırıyla yarışıyor

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi̇, ikinci el cep telefonu fiyatlarının sıfırıyla yarıştığını söyledi.

Fiyatı sıfırıyla yarışıyor
Fiyatı sıfırıyla yarışıyor
GİRİŞ 18.08.2017 16:19 GÜNCELLEME 18.08.2017 16:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi̇, ikinci el cep telefonu fiyatının, mağazadan alındığında sıfır telefonun yüzde 20-30 aşağısında olduğunu belirterek, "Ama merdiven altı yerlerde vergisiz olduğu için daha ucuza satılıyor. Fiyat aralığına baktığınız zaman sıfırla ikinci el arasında şu an yüzde 20 ila 40 arasında bir fark var. Bu farkın normal şartlarda yüzde 50'den fazla olması gerek." dedi.

Ekşi̇, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci el cep telefonlarındaki yüzde 18 KDV uygulamasının fiyatlara doğrudan etki ettiğini vurgulayarak, cep telefonlarında KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi taleplerinin yetkili kurumlarca görüşüldüğünü bildirdi.

KDV nedeniyle ikinci el cep telefonu satışlarının merdiven altı diye tabir edilen kayıt dışı alanlarda yapıldığını belirten Ekşi, "Eğer KDV kaldırılırsa bu alım satım resmi platforma döner. Böylece daha güvenilir şekilde ikinci el telefon ticareti yapılabilir. Resmi bir mağazadan ikinci el telefon almayı düşündüğünüz zaman fiyatlar, sıfır telefonun yüzde 20-30 aşağısında oluyor ama merdiven altı yerlerde vergisiz olduğu için daha ucuza satılıyor. Fiyat aralığına baktığınız zaman sıfırla ikinci el arasında şu an yüzde 20 ila 40 arasında bir fark var. Bu farkın normal şartlarda yüzde 50'den fazla olması gerek." şeklinde konuştu.

"İKİNCİ EL CEP TELEFONUNUN FİYATI SIFIRI İLE AYNI SEVİYELERİNE GELDİ"

Sinan Ekşi̇, yılda 15 milyon adedin üzerinde ekonomik değerini yitirmemiş cep telefonunun Türkiye'de atıl durumda beklediğini, kullanılmayan bu cep telefonlarının satılamadığını ve hurdaya da ayrılamadığını ifade ederek, "İkinci el cep telefonu satışları için beklenen yasal düzenlemelerin hala yapılamamış olması, maalesef 2016'da da milyarlarca liralık milli kaynağımızın israfına yol açtı." dedi.

İkinci el telefon satışlarında uygulanan vergilerin bu yıl da sıfır telefon ile aynı oranlarda devam etmesinin israfı sürdürdüğünü, milyonlarca cep telefonunun ev ve iş yerlerindeki çekmecelerde bekleyerek ekonomik değerini kaybettiğini belirten Ekşi, Türkiye ekonomisinin de bu nedenlerle zarara uğradığını söyledi.

Ekşi, vergilerden dolayı faturalı olarak satılan ikinci el cep telefonunun sıfır bir telefon ile aynı fiyat seviyelerine geldiğini, ikinci el telefon fiyatlarının sıfırıyla yarıştığını belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • ali veli 6 yıl önce Şikayet Et
    bu adam ciddi mi ya
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünya Bankasından Türkiye açıklaması! Anlaşmanın detayları paylaşıldı
Öcalan'ın milletvekili yeğeninden skandal sözler!