"Demba Ba günah işliyor!"

Cübbeli Ahmet Hoca, Beşiktaş’ın yıldızı Demba Ba’nın ‘secdeli gol sevincini’ eleştirdi. Peki ilahiyatçılar bu konuda ne diyor?

"Demba Ba günah işliyor!"
"Demba Ba günah işliyor!"
GİRİŞ 30.12.2014 08:10 GÜNCELLEME 30.12.2014 13:34
Bu Habere 129 Yorum Yapılmış

Beşiktaş'a geldiği günden beri attığı goller kadar sempatik kişiliği ve gol sevinci ile siyah beyazlı taraftarın sevgilisi haline gelen Demba Ba ile özdeşleşen gol sevinci yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Rakip ağları her sarstığında secde eden Senegalli yıldızın farkında olmadan günah işlediği iddia edildi. CNN Türk’te yayınlanan Başka Şeyler Programı’nda Serdar Tuncer’in konuğu olan Cübbeli Ahmet Hoca lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü’ye Demba Ba’nın gol sevinci sorulunca verilen yanıt herkesi şaşırttı.

“İSLAMI GÜNDEME GETİRİR”

Senegalli’nin sevinci sorulan Cübbeli Ahmet Hoca şunları söyledi: “Sanatçılardan, sporculardan, ünlülerden kim İslam nişanı bir şey yaparsa biz memnun oluruz. Gündeme İslam gelir. Çoluk çocuk merak eder, “Bu ne yapıyor” diye. Ama şükür secdesinde kıble şarttır. Rastgele mi yapıyor? Be mübarek, öyle gol attığın tarafa kıble olur mu, seyyar kıble olur mu.”

“RASTGELE SECDE OLMAZ”

Demba Ba’yı tanımadığını ancak dindarlığını takdir ettiğini belirten Cübbeli Ahmet Hoca Senegalli’nin tehlikeli bir iş yaptığını belirterek, “Kıblemiz kıyamete kadar Mescid-i Haram’dır. Böyle rastgele secde olmaz. Bu caiz değil, günahtır. Secdeyi kıblenin gayrine yapsa kasten kafir olur. Tehlikeli bir şey bu” ifadelerini kullandı. 

Peki dini konular konusunda uzman olanlar ne diyor?

“İstediğin kadar yap, mübahtır” 

Prof.Dr.Hayri Kırbaşoğlu (Ankara İlahiyat Fak.Öğretim Üyesi)

Şükür secdesidir bu. Bazen dille şükretmek yetmez, bütün organları şükre eşlik etmek ister. Önemli günlerde, önemli olaylarda, mesela insan uzun süre yurdundan ayrı kalıp geri döndüğünde bu secdeyi yapabilir. Şükretmek, secde etmek sınırsız. Her yerde her zaman istediğin kadar yapabilirsin, genel bir serbestlik var. Mübahtır. İnsan bunu yaptığında yanlış birşey yapmış olmaz. Günaha girmiş olmaz. Çünkü bu gibi durumlarda Allah’ı hatırlamış olur.

“Teşekkür olarak secde olabilir”

Prof.Dr.Beyza Bilgin (Türkiye’nin ilk kadın vaizi, ilahiyatçı)

Bazen Allah’ın yüceliğini insanın derinden hissetmesini sağlayan bazı olaylar oldukça, bazen de haklıyı haksızdan ayırt etmek, mazlumun ahı deriz ya insanların ileri derecede mütehassıs olduğu zamanlarda şükredilir. Bu da, demek ki o kadar ümitsizmiş ki veya o kadar dua etmiş ki önceden veya Allah’a nasıl arzu etti ve istediyse bunu bir teşekkür olarak secde etmiş olabilir. Bunda da bir aykırılık görmem. Putperestlik değildir, namaz secdesi değildir. 

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 129
  • murat 9 yıl önce Şikayet Et
    Tamamen şovmenlik, adam namaz mı kılıyor? Secde ediyor bunun için de kıbleye dönme şartı yok. İştihat ediyor
    Cevapla
  • cumali 9 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaslar ahmet hocamiz bu kadar kisa ve öz anlatti yani yanlis olani dogru yapilmasi gerektigini.. Bende prof ..futbolcuydum namaz vaktinde hangi stada gidersem önce kible ne taraf diye sorar namazi kilip mac a cikardim sevinc gösterimi secde ederek yapmak istesem istesem kibleyi bilirdim...
    Cevapla
  • Subhi 9 yıl önce Şikayet Et
    Herkes farkli seyler soylemeye calisiyor! Meraklisi olan namazin farzina baksin secdenin farzina baksin !!! Ahmet hocaya muhalefet icin yoruma gerek yok, her yorum kisinin dini bilgisini yansitiyor bilmiyorsan arastirma yolun acik git once bilene sor kaynagini ogren!!!!!!
    Cevapla
  • Samral 9 yıl önce Şikayet Et
    Şükür secdesinde kıble şart değildir ! Demba Ba ve diğer şahısların da bu tür yaptığı secde caizdir.
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    hem demba ba ya hemde hocamıza hemde yorum yapanlara tesekkür ediyorum. dogru veya yanlış alabilir ama buradaki yorumları bile okuyarak, eğer yanlışımız varsa bunları oğrenip duzeltiyoruz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kapıda vize uygulamasında yeni gelişme! İşte eklenen yeni adalar...
Abdullah Ağar PKK'ya dev operasyon öncesi uyardı: Bu şeytanlık inşallah olmaz!