Hematologlar kongresi büyük ilgi gördü

Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te TİKA ve Özbekistan Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kongre ilgi gördü.

Hematologlar kongresi büyük ilgi gördü
Hematologlar kongresi büyük ilgi gördü
GİRİŞ 28.05.2015 13:05 GÜNCELLEME 28.05.2015 13:05

TİKA ve Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Hematoloji ve Kan Nakli Bilimsel Araştırma Enstitüsü işbirliğinde, Özbekistan’ın  Başkenti Taşkent’te “Hematoloji ve Tarnsfüzyoloji Çağdaş Koşullarda Geliştirilmesi’ konulu bir uluslararası Kongre düzenlendi. Kongreye T.C. Sağlık Bakan Müsteşer Yardımcısı Hakkı YEŞİLYURT başkanlığında Türkiye’deki 11 farklı üniversitede görev yapan 33 Türk doktor katılmıştır. Kongreye katılan bilimadamları arasında Yıldırım Beyazit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Metin DOĞAN ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Selami AKKUŞ ile T.C. Sağlık Bakan Müsteşer Yardımcısı Hakkı YEŞİLYURT da vardı. Ayrıca ABD, Beyaz Rusya, Rusya, Azerbeycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan ve çoğunluğu Özbekistan’dan olmak üzere 200’den fazla hematotoloji alanında görev yapan doctor bilgi ve birikimlerini meslektaşları ve Tıp Fakültesi öğrencileriyle paylaştılar. TİKA desteğiyle Taşkent’te kurulan Özbekistan’ın ilk Kemik İliği Nakli Merkezi’ni anlatan ve TRT Taşkent Temsilciliği tarafından hazırlanan bir belgesel ise büyük ilgiyle izlendi.

Kongrenin açılış töreninde, Özbekistan Sağlık Bakan Yardımcısı Laziz TUYÇİEV bir konuşma yaparak, Türkiye, ABD ve BDT ülkelerinden gelen tıp alanında uzman bilimadamlarını selamlayarak Özbekistan’da hematoloji alanında gerçekleştirilmekte olan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Sağlık Bakan Yardımcısı Laziz TUYÇİEV, konuşması sırasında Özbekistan  Hematoloji ve Kan Nakli Bilimsel Araştırma Enstitüsü bünyesinde TİKA desteğiyle kurulan Özbekistan’ın ilk Kemik İliği Nakli Merkezi faaliyetlerini yüksek derecede özvgüye değer bir işbirliği ve yardımlaşma örneği diye övdü.

T.C. Sağlık Bakan Müsteşer Yardımcısı Hakkı YEŞİLYURT, açılış töreninde yaptığı konuşmada, yine Taşkent’te kurulan Kemik İliği Nakli Merkezi üzerinde durarak, Merkezi, “Moskova’nın doğusundan, Seul’e kadar olan bölgedeki Hematoloji alanındaki en önemli tıp merkezi” olarak nitelendirdi.

TİKA Taşkent Program Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman KIZILTOPRAK da, Kongrenin açılış töreninde konuşmasını Ali Şir Nevai’nin dili olan Çağatay Türkçesi, yani bugünkü Özbekçe ile yaparak toplanan herkese katılımlarından dolayı teşekkür etti  ve TİKA tarafından sağlık alanında gerçekleştirilen  projeler hakkında bilgi verdi.   Bundan sonra da sağlık alanında başarılı çalışmalara devam edileceğini ve yeni projeleri gerçekleştirmeye hazır olduklarını beyan etti.

Sosyal ve Kültürel etkinliklerle beraber 4 gün süren Kongre sırasında uluslararası saygın hematoloji dernekleri ile ortak eğitim oturumlarına da yer verilerek  Hematoloji ve Transfüzyoloji konularında onlarca sunumlar yapıldı. Kongreye 6 konu başlığında toplam 227 bildiri gönderilmiş ve bu bildiriler bir cilt halinde yayınlandı. Bunların bir kısmı poster olarak sergilendi.  

TİKA Taşkent Program Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman KIZILTOPRAK Taşkent’teki Uluslararası Hematoloji Kongresi’nde bilimadamları tarafından sunulan çeşitli kan hastalıkları ile ilgili yeni veya güncellenmiş tanı ve tedavi rehberleri, kitaplar ve benzeri basılı bilimsel kaynakları, konuya ilgi duyan tüm hematologlara ulaştırılacağını belirtti . TİKA desteğiyle Taşkent’te kurulan Özbekistan’ın ilk Kemik İliği Nakli Merkezi’ni anlatan ve TRT Taşkent Temsilciliği tarafından hazırlanan bir belgesel ise çok beğenildi ve defalarca Kongre katılımcıları tarafından büyük ilgiyle izlendi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor