Doğu Türkistan'da İslam afişlerle yasaklanıyor

Doğu Türkistan'da Çin'in Müslümanlara yönelik başlattığı zulüm sürüyor.

Doğu Türkistan'da İslam afişlerle yasaklanıyor
Doğu Türkistan'da İslam afişlerle yasaklanıyor
GİRİŞ 09.07.2015 12:04 GÜNCELLEME 09.07.2015 12:04
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Oruç yasağıyla gündeme gelen Doğu Türkistan'da, sokaklar ve caddeler güvenlik önlemi alan silahlı polislerle dolu. Halk yasağa ilişkin sorulara açıkça cevap vermekten kaçınıyor. Çin yönetimi ise binalara astığı 'Sincan Medenileşme Ofisi' imzalı afişlerle öğrencilere namaz kılmaz, oruç tutma ve Kur'an okumayı telkinin yasak olduğunu hatırlatıyor.

İslam karşıtı tutum sergileyen Çin'in Doğu Türkistan'da (Sincan Uygur Özer Bölgesi) başkent Urumçi ve Uygurların en yoğun olduğu bölgelerden Kaşgar'da Ramazan yoğun baskılarla geçiyor. Bölgede süregelen yoğun güvenlik önlemleri günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Halk oruç yasağına ilişkin sorulara açık yanıt vermekten kaçınırken, camilerde ibadetler sürüyor.

AA ekibinin Uygur bölgesinden Ramazan izlenimleri

CAMİLER DOLUYOR

Urumçi başta olmak üzere Uygur bölgelerinde ülkenin geri kalanından farklı olarak yoğun güvenlik önlemleri hakim. Halkın endişeli tavrı ve tepkisi, fotoğraf çekilmesini oldukça zorlaştırıyor. Urumçi'nin merkezinde bulunan Büyük Pazar bölgesindeki Kuruk Köprü Cami'nde öğle namazında her yaştan Uygur görülebilirken, Müslümanlar ile çocukları da ibadet ediyor.

AA ekibinin Uygur bölgesinden Ramazan izlenimleri

ÖĞRETMEK YASAK

Diğer yandan, Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasasının ardından bazı konularda yasakların gündeme geldiği ifade ediliyor ve bu yasaklara dair afiş ve broşürler Urumçi'de birçok bölgede görülüyor. Afişlerde, resmi nikahı olmayan çiftlere dini nikah kıyılması, dini yöntemle boşanma işleminin yapılması, okulda öğrenimini sürdüren öğrenci ve reşit olmayanlara namaz kılmak, oruç tutmak ya da Kur'an okumayı öğrenme yönünde telkinler yapılması yasaklanıyor. Afişlerin üzerinde 'Sincan Medenileşme Ofisi' ibareleri yer alıyor.

AA ekibinin Uygur bölgesinden Ramazan izlenimleri

ÖZELDE ORUÇ SERBEST

Bazı Kaşgar Uygurları, oruç yasağı ya da bir kısıtlama ile karşılaşıp karşılaşmadığının sorulması üzerine, özel işletmelerde bir kısıtlama olmadığını bizzat bildiklerini, devlet dairelerinde ise yasak uygulandığı konusunda yakınlarından aldıkları bazı bilgiler bulunduğunu belirtiyor.

YORUMLAR 31
  • teoman oraloğlu 8 yıl önce Şikayet Et
    yakin ehlinden nasihat... ölünce, sakın olaki Allah c.c ın huzuruna dini islamdan başka bir din ile çıkmayın. Dini islam ın emirlerini uygulayanlara mani ve engel olmayınız. sonra çok üzülürsünüz. nasihat
    Cevapla
  • Güven 8 yıl önce Şikayet Et
    Daha kendinizi savunmaktan, meramınızı anlatmaktan acizsiniz. Korkmadan desenize; evet, zulum var burda! diye.. Sonra hangi yüzle yardım istiyeceksiniz. Hem derdinizi korkudan söyleyemeyin dünyaya hem de birileri yardım etsin deyin. Az cesaret edin!
    Cevapla
  • metin 8 yıl önce Şikayet Et
    şuna medenileşme yerine köpekleşme dense çok daha uygun olur.çünkü onlar da az sonra köpek eti yer.
    Cevapla
  • enes 8 yıl önce Şikayet Et
    Beyler Allah tan korkun Küffar dan korkmayın
    Cevapla
  • akil fikir 8 yıl önce Şikayet Et
    ,Son gunlerde asli astari olmayan haberlerle ,uygur Turkleri uzerinden siyaset yaparak, hem bizi hem uygur Turk lerini ve dev ortagimiz Cin'i kullanarak kirli amellerine ulasmak istiyorlar , lutfen bilincli olalim ve cevremizdeki arkadaslarimizida ozellikle sosyal medya vasitasi ile uyandiralim, oyuna gelmeyelim... Ben 20 Yıldır Çin'de yaşıyorum ve gecen bu sure zarf ile şu anki durum aynı farklı bir şey yok ve bahsedildiği ğibi değil ve yayınlanan fotoların hepsi başka olaylardan toplama Fotoğraflarda hiç bir tane gerçek fotoğraf göremedim lütfen paylaşırken dikkatli olalım bu Olayların
    Cevapla
  • 61li85 8 yıl önce Şikayet Et
    katiliyorum kardes
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar