Datüb başkanı Kassanov'dan Türklere çağrı

Ziyaddin Kassanov Kazakistan’ın Almati kentinde gerçekleştirilen Datüb Genel Kongresinde 3’cü kez başkan seçildi.

GİRİŞ 12.11.2017 16:06 GÜNCELLEME 18.04.2024 13:39

Ahıska Türkü iş adamı Ziyaddin Kassanov Kazakistan’ın Almati kentinde gerçekleştirilen Datüb (Dünya Ahıska Türkler Birliği) 3’cü Genel Kongresinde 3’cü kez başkan seçildi. Kassanov Kanal 7'nin sorularını Yanıtladı.

3’CÜ KEZ DATÜB’ÜN BAŞKANI SEÇİLDİNİZ BU BAŞARINIZDAN SONRA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Elbette bu milletimizin bize verdiği bir sorumluluktu, ona göre her bir seçimden sonra daha büyük bir sorumluluk üzerine alıyorsun, milletine verdiğin sözleri çalışıp daha sonra yerine getiriyorsun.

Siz bizi bilirsiniz haksız yerden bizi evimizden yurdumuzdan aldılar bir gece içerisinde Kazakistan’a ve Orta Asya’ya sürdüler, hayvan vagonlarında ne kadar trajik şey yaşadık ne kadar insanlarımız öldü ne kadarı yolda kaldılar ne kadarı açlıktan öldüler onları bütün tarih bilir.

Ama önemlisi buraya gelende bizim Kazak kardeşlerimiz Özbek Kırgız onlar bize yardım ettiler ve biz ata yurdumuza geldik, burada da başladık bu güne kadar o örf adetlerimizi unutmadık dilimizi dinimiz unutmadık her şeyimizi koruduk ve yaşamaya devam ediyoruz. Ama bu arada elbette ki problemler oluyor.

Bizim amacımız birinci haklarımızı almak doğrudan milletimizi Gürcistan’a yol açmak. Gelmek isteyen gelsin gelmeyenin canı sağa olsun iş onda değil biz Gürcistan’a gidip işgal etmek istemiyoruz. Bizim amacımız Gürcistan devleti adil davransın bize ve bilsinler ki bizi onlar zamanında haksız sürdüler ve bugün haklarımız var ve onlar bunları vermelidirler. Bizim bu açıdan büyük çalışmalarımız var, hem Avrupa konseyinde hem diğer Uluslararası teşkilatlarında hem de Türkiye devletimiz bize yardım eder bu konularda her yerde hem de direk Gürcistan devletine hem Cumhurbaşkanına hem bakanlarına hem başbakanına biz devamlı temaslar halindeyiz.

Ancak maalesef ve maalesef Gürcistan devleti bizim oraya dönmemize bize her türlü engel koyuyor bizim Ahıskalılar oraya dönmesin. Mesela 43 tane ev aldık ama oraya gelen Ahıskalılarına her türlü onlar baskı yapıyorlar yıldırmak bezdirmek ve onları oradan göndermek dönsünler gitsinler. Diğerleri de gelmesin. Bu konuda devamlı bir dava var. Bizim onlarla devamlı bu konuda çarpışma var. Bu çarpışma inşallah devletimizin ve Uluslararası olan bütün teşkilatların baskısıyla biz Ahıskalılara yer açacağız.

Ahıska Türkler Birliğin amacı yerinde yaşayan mesela yaşayan devletlerde Ahıskalıları güçlü yapmak güçlü yapmak için en önemlisi onlara eğitim vermek okutmak onları iş adamı yapmak politikacı yapmak her türlü onlara yollar açmak ve bu ülkelerde büyütmek. Doğrudan hem ülkelerine hem ailelerine faydalı olsunlar. Onları iyi insanlar olarak yetiştirelim. Bu bütün devletlere ait. Yurt Dışı Türklerle TİKA ile diğer bölgelerin kuruşlarınla ciddi ciddi çalışmalarımız var. En azından Yurt Dışı Türklerle 200-350 çocuk okutuyoruz. Her bölgelerden 9 ülkeden ondan başka 250-300 çocuk şey en azından diğer özel okullarda biz özel anlaşmalarla çok ciddi indirimlerle okutuyoruz.

Türkiye’de de yıllarca Ahıska Türklerin sorunları vardı vatandaşlıkları yoktu, ancak sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla son bir ay içerisinde Ahıska Türklerine vatandaşlık hakkı verildi ve Ahıskalılar kimlik almaya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türkiye Cumhuriyetin kimliğini almaya başladılar.

Siz bilirsiniz Cumhurbaşkanımız Ukrayna savaş bölgesinde Ahıska Türkleri Erzincan’a getirdi. Bu tekrarlayayım çünkü biz bunu hiçbir zaman unutmuyoruz. Neden çünkü bu milletimiz için inanılmaz bir iyilik. Milletimiz için inanılmaz bir açılım.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü