Münir Özkul yeni yaşına giriyor! Usta oyuncu bakın kaç yaşında?

Uzun yıllardır demans ve koah hastalığı ile mücadele veren usta oyuncu Münir Özkul tam 7 gün sonra yeni yaşına giriyor.

Münir Özkul yeni yaşına giriyor! Usta oyuncu bakın kaç yaşında?
Münir Özkul yeni yaşına giriyor! Usta oyuncu bakın kaç yaşında?
GİRİŞ 08.08.2017 10:30 GÜNCELLEME 08.08.2017 10:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

2003 yılında yakalandığı demans hastalığı sonrası hayatına evinden çıkmadan devam eden Yeşilçam’ın usta oyuncusu Münir Özkul 15 Ağustos 2017’de 92 yaşına girecek.

Sosyal medya zaman zaman öldüğüne dair haberlerle çalkalanıyor.

Uzun yıllardır öldüğüne dair haberlerle gündeme geliyor. Sosyal medyadan fırsatçılık kollayanların bu tutumundan oldukça rahatsız olan Özkul ailesi haberleri yalanlamaktan bıkmış durumda. Geçtiğimiz aylarda yine gündeme gelen ölüm haberlerine karşın, gönüllerin Mahmut Hoca’sı Münir Özkul’un kızı Güner Özkul babasının hayatta olduğunu ve durumunun stabil devam ettiğini bildirmişti.

Münir Özkul’un kendi gibi oyuncu olan kızı Güner Özkul geçen yıl Temmuz ayında, usta sanatçının 91 yaşına girdiği zaman verdiği röportajda,

“Babam daha uzun yıllar yaşayacak. Durumu stabil, metabolizması sağlam. Uzun süredir ondan reaksiyon alamamıştım. Doğum gününde aldım. Beni anlıyor. Sana tango çaldırayım mı dedim, gözlerini kırptı, beni anladı. TRT'de bir programa katılacağım babama doğum gününde armağan olsun. Uzun süredir bir reaksiyon alamamıştım. Bugün iki kere tepki verdi. Çok mutlu oldum” demişti.

Münir Özkul kimdir?

Yeşilçam’da oynadığı Mahmut Hoca, Yaşar Usta gibi rollerle hafızalara kazınan usta oyuncu Münir Özkul 15 Ağustos 1925 yılında dünyaya gelmiştir. İstanbul Bakırköy doğumlu olan Özkul bir paşa torunudur. İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olan ustanın tiyatro merakı bu yıllarda başladı. Bakırköy’deki meşhur Miltiyadi Sineması’nda izlediği Amerikan ve Fransız filmleriyle serüveni başladı.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi’nde Sanat Tarihi bölümlerine devam eden Münir Özkul tiyatro oyunculuğuna da bu yıllarda adım attı. İlk sahne deneyimini Bakırköy Halkevi’nde aldı.

Tiyatro hayatı olmaya başlayan Özkul İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bir süre oynadıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'na geçti. Daha sonra tekrar İstanbul’a gelen usta oyuncu İstanbul Şehir Tiyatrosu’na geçtiğinde artık bir profesyoneldi.

Çalıştığı ilk profesyonel tiyatro olacak olan Ses Tiyatrosu’nda 1948 yılında oynadığı “Aşk Köprüsü” oyunuyla büyük beğeni topladı. Daha sonraki dönemde yolu Küçük Sahne’ye düştü. Muhsin Ertuğrul tarafından beğeniyle karşılanan Özkul, ’Fareler ve İnsanlar (1951)’’, ‘’Yaz Bekarı (1954)’’, ‘’Çayhane (1955)’’ gibi önemli oyunlarda rol aldı.

Yeşilçam’da ilk rolü, set çalışanı arkadaşı Sırrı Gültekin’i ziyaret ettiği sırada “Vatan ve Namık Kemal” filminde bir figüranı oynamasıyla oldu.

Sinema kariyerine böylece adım atan usta oyuncu en çok 70’li yıllarda olmak üzere 400’ü aşkın filmde rol aldı. Özellikle Ertem Eğilmez filmlerindeki baba figürüyle hafızlara kazınan Özkul, daha birçok rolle seyircinin gönlünde taht kurdu. Daha sonraki dönemlerde Yeşilçam’ın sekteye uğradığı vakitler sonrasında “Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu, Şaban” gibi dizilerde de ile Şirin birkaç role imza attı. Son olarak 2000’li yıllarda Reyting Hamdi’de Yarmagül’ün dedesi olarak ekranlarda yer aldı.

Türk tiyatrosunun önemli bir simgesi olmuş ustaların bir nişanesi olan “Kavuk” İsmail Dümbüllü tarafından Münir Özkul’a devredildi. Münir Özkul da 1989’da bu kavuğu Ferhan Şensoy’a, o da 2016’da Rasim Öztekin’e armağan etti.

Toplamda 4 evlilik yapan Münir Özkul; Şadan Hanım, Suna Selen, Yaşar Hanım ve en son 1986 yılında Umman Özkul’la evlenmiştir. Umman Özkulla halen evlidir. Üç çocuk sahibi olan Münir Özkul’un kızı Güner Özkul kendi gibi oyuncudur. 2003 yılında demans hastalığına yakalanan oyuncu uzun yıllardır bu hastalıkla mücadele halindedir.

Münir Özkul pek çok ödüle layık görülmüştür;

1967-İlhan İskender Armağanı

1972-9. Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü

1991-Dümbüllü Ödülü

1997-Altın Kelebek Ödülleri Onur Ödülü

1999-Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü "Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü"

2004-37. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü

2006-Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü

2014-18. Afife Tiyatro Ödülleri, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü

2015-T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

YORUMLAR 1
  • Furkan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamda çöktü iyice ama birazda kendinde suçda var 30 yaşlarında çok alkol alıyordu ve bunun açısını 2003 den beri çekiyor Allah sabır versin ailesinede, kötü bir hastalığa yakalandı büyük usta.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yargıtay'da seçim! Erdoğan devreye girdi düğüm çözüldü! Bir isim adaylıktan çekildi
Blu Tv'nin sahibinden skandal sözler: İsrail katliamını böyle meşrulaştırdı!