Bendeniz'in ruhunu koruma önlemi

90'lı yıllardan günümüze popülerliğini yitirmeden gelen nadir sanatçılardan Türk pop müziğinin sevilen ismi Bendeniz ruhunu korumak için aldığı önlemi açıkladı

Bendeniz'in ruhunu koruma önlemi
Bendeniz'in ruhunu koruma önlemi
GİRİŞ 27.08.2011 15:25 GÜNCELLEME 27.08.2011 15:25

Ali Pektaş'ın haberi

Ruhumu korumak için magazinden uzak durdum

Türk pop müziğinin sevilen ismi Bendeniz, 90'lı yıllardan günümüze popülerliğini yitirmeden gelen nadir sanatçılardan. Geçtiğimiz günlerde remix bir albümle hayranlarına sürpriz yapan sanatçıya göre kalıcılığının sırrı sürekli üretmesinde. Müzik piyasasının halinin içler acısı olduğunu söyleyen Bendeniz, yeni jenerasyondan kimseyi dinlemiyor. Dizi müzikleriyle de uğraşan sanatçı, enstrümantal müzikle yurtdışına açılmayı düşünüyor.

***

Yeni bir albüm bekliyorduk, remix bir albümle çıkageldiniz. Bu tercihin sebebi nedir?


Geçen albümde şirketle bir anlaşmazlık yaşamıştım. Aramızda mahkeme olduğu için albüm daha ilk basımında durduruldu. Çok güzel bir albümdü ve oradaki 6-7 şarkı heba oldu. Sonuçta her şarkı benim çocuğum gibi ve onların böyle harcanmasına yüreğim razı olmadı. Yeni bir albüm için Seyhan Müzik'le anlaşma yapacaktım. Ama ondan önce bu şarkılardan bir remix albüm yapmak istediğimi söyledim. Onlar da bu isteğimi kabul etti ancak birkaç da eski şarkılarımdan koymamı istediler. Ben de bunun güzel olabileceğini düşündüm. Sonuçta eski şarkılarımı yeni nesil pek bilmiyor. Hem onlar için güzel bir seçim olur hem de ben de eskileri yâd etmiş olurum.

Eski şarkıları yeniden yorumlamak nasıl bir duygu?


Şu an yapılan aranjelerin çoğu zaten remix mantığında yapılıyor. O yüzden benim bu albümüme yeni aranje gibi bakarsak daha doğru olur. Aslında biz şarkıların değişik versiyonlarını yaptık. Sadece akustiğe yönelmedik. Yorumlarken de hiç zorlanmadım. Oradaki tempoyu ve ruhu hissetmeye çalıştım. Zaten yavaş parçalardan az seçtim, genelde hızlı şarkıları tercih ettim.

Albüm çıkar çıkmaz herkes yine sizin şarkılarınızı söylemeye başladı...

Beni dinleyen bir kitle var ve o kitle hiç değişmedi. O kitle, bütün şarkılarımı dinliyor zaten. Bende kendilerinden bir şey buluyorlardı. Şarkılar da doğal olarak bizimle birlikte yürüdü. Ben onların eski şarkıları özlediklerini biliyordum. Ama yine de insanın içinde 'yeni halleriyle de sevecekler mi' diye bir şüphe oluyor. Bir de hangi nesle hitap edeceğiz diye de bir şüphemiz oldu. Ancak ikisi de sevdi. Albümlerin satmadığı bir dönemde remix bir albüm yapmama rağmen satışları çok iyi gidiyor. Demek ki güzel şeyler yapınca yerine oturuyor.

90'lı yıllardan 2000'li yıllara çok fazla sanatçı kalmadı. Kalıcılığınızın sırrı nedir?


Herkesin kalıcılıkta izlediği bir yol var. O dönemdeki bazı sanatçılar tamamen popülariteye yöneldi. Onu taşıyamayan gitti. Kimi sadece üretmekle ilgilendi, kimisi de ondan bundan şarkı alarak yürümeye çalıştı. Kendi adıma ben üretmeyle ilgilendim. Her işte olduğu gibi bunun da bir meslek olduğunun farkındaydım. O yüzden çok fazla iniş çıkışlarım olmadı.

O günlerden bugünlere Bendeniz'de neler değişti?

Her şeyden önce ruhum olgunlaştı. Yaşadıkça öğreniyorsun. Evet hakikaten detaylarda kaybolmamak gerekiyor. Hayatı güzel yaşamak varken, bir şeylere takılıp kendini heba etmek, dertleri kendine zevk edinmek güzel bir şey değil. Ben rahat bir insanım. Bu yönümü çok seviyorum. Ruhen yaş ilerledikçe yaptığım işi ve kendimi daha çok sevmeye başladım.

'Ruhum olgunlaştı' dediniz. Manevî dünyanız ne âlemde?


Ben, beni Yaradan'ın bir parçası olduğuma inanıyorum. Duyarlı bir insanım. Etrafımda olup bitenlerle ilgilenirim. Çok duygusal bir insanım. Manevî tarafın yüksek değilse hiçbir şeyin hakkını vermiyorsun demektir. İnsan olmanın bir gereğidir manevî değerlere sahip çıkmak. Önemli olan ruhtur, dünya gelip geçicidir.

Çok fazla magazinel bir hayatınız olmadı. Bu geri duruşun sebebi nedir?


Bizim meslekte elbette popülerliğin rolü var ancak ben işin üretim kısmını tercih ettim. Kendimi ruhen korumak adına işin magazinsel tarafına ağırlık vermedim. Çünkü buraya ağırlık verirsem ruhumu koruyamam ve işin üretim tarafına yazık olacak. Zaten çok fazla bir şey yapmama da gerek yoktu. Bizim işimiz şarkı söylemek, artı olarak ben beste de yapıyorum. Bu, bana verilmiş bir hediye idi. Ben aldım sepeti koluma, yürüdüm. Magazin benim için gerekli bir şey değildi. Ama başkalarının eksik taraflarını kapatıyorsa onu bilemem.

Şöhret size hiç zarar verdi mi?

Şöhret olacağım diye birtakım çırpınışlara girerseniz batarsınız. Ama bunu bir meslek olarak ele alıp doğru şeyler yaparsan şöhret güzel bir şey. Çünkü bu, mesleğin yanında hediye olarak gelen bir şey. Taşıyabilen insan için güzeldir.

'Abajur Kız' diye anılmaktan rahatsız olmadım

İlk çıktığınız zamanlarda ya siyah ya da beyaz giyiniyordunuz. Şimdilerde daha renkli görüyoruz sizi.


Giyiniş tarzım o zamanki ruh dünyamı yansıtıyordu. Gençken daha keskin virajlarım vardı, her anlamda daha keskin hareket ediyordum. Bir şey olursa olur, olmazsa olmazdı benim için. Ama şimdi her şey olabilir, her şey olması gerektiği gibi olur şeklinde düşünüyorum. Artık daha kaderciyim ve rahatladım. Çünkü olmaması gerekirken bir şeyin olması için çabalıyorsun ve kendini yıpratıyorsun. Onu bazen olduğu gibi kabul etmeli. Artık daha fazla yıpranmıyorum. Dik virajlarım ve keskinliklerim kalmadı. Hayatı daha yumuşak yaşıyorum.

'Abajur Kız' olarak tanınmak ve lanse edilmekten hiç rahatsız oldunuz mu?

Hayır hiç olmadım. 1993 senesinde güzel bir ekiple çalıştım. Neslihan Yargıcı da çok sevdiğim bir insandı. O zamanlar Türkiye'de yapılmış bir imaj çalışması olmadığı için bana bu fikirle geldiğinde kabul ettim. Sesi bir anda duyurmak için yapılması gereken bir şey vardı. Bunu nasıl başarabilirdik? Bir klip çekmeliydik. Bir tarz oluşmak zorundaydı. Çok profesyonel bir ekip oluştu. Böyle bir çalışmayı bir daha ne ben yaptım ne de başkasında gördüm. Ben o kıyafeti önce yadırgamıştım ama daha sonra çok sevdim. Fikri kabul ettikten sonra gerisi kolay. Gönül rahatlığıyla klibi çektim ki, bu klip MTV'de yayınlanan ilk Türk klibidir.

Klibinizin yayınlandığı yarışmada Cranberries de vardı. O şimdi bir dünya starı. Yurtdışına açılmayı hiç düşünmediniz mi?

Düşünüyorum. Şarkıcı olarak olmasa da besteci olarak yurtdışına açılmayı düşünüyorum. Zaten bugün Ortadoğu'da birçok şarkım çalınıyor. Bollywood'da bir filme dahi konulmuş. Oralarda çok beğenen ve seven bir kitle var. Sadece pop müzik değil, farklı türlerde de müzik yapıyorum. Yurtdışı için sadece enstrümantal bir albüm yapmayı planlıyorum.

Farklı türde derken...

Dizi ve film müziği çalışmalarım var. Önümüzdeki kasım ayında televizyonda yayınlanacak bir dizinin müziklerini yaptım. Güzel ve farklı bir çalışma oldu. Çok özel melodiler çıktı ortaya. Devamının gelmesini istiyorum. Çünkü benim için müzik yapmak da çok büyük keyif.

***

Teoman müziği bırakmakla iyi yaptı

Müziğin sıradanlığından herkes şikâyet ediyor. Siz de şikâyetçi misiniz?

Evet, şikâyetçiyim. Önceden şarkıları ayırt edemiyorduk, şimdi şarkıcılar da ayırt edilmiyor. Şarkılar aynı akortlar üzerinde dönüyor. Tam bir kaosa girdi. Üretim yok. Ben gencim, besteciyim diye ortaya çıkanlar hep kandırmaca işler yapıyorlar. Gençlerimiz pop müzikten bıkıp rock müziğe yöneldi. Duygu yüklü bir şeyler kalmadı. Yıl başında bir albüm çıkaracağım ve bu albüm duygu yüklü akustik bir albüm olacak.

Var mı yeni jenerasyondan dinledikleriniz?

Yok çünkü hepsi aynı olmaya başladı.

Çok ünlü şarkıcılar bile gündemde kalabilmek için sürekli birbirleriyle polemiğe giriyorlar. Siz bunlara nasıl bakıyorsunuz?

Eksik taraflar doldurulmak üzere kullanılan bir platform bu. Çünkü öbür taraf boşsa ne yapsınlar? Gündem diye bir şey oluşuyor. Bu kişiler gündem oluşturma konusunda sanırım kendilerini görevli hissediyorlar. Onları da suçlamamak gerek aslında. Meraklıları da çok. Onlar da o tarafa hitap ediyor.

Teoman'ın müziği bırakmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İyi yaptı. Benim anladığım kadarıyla ruhunu dinlendirmek istiyor. Ben hayatımdaki geçişleri yumuşak bir şekilde yaptım. Oysaki o, sert yaptı. Ruhun dinlenmeye ihtiyacı var. Onu rahat bırakmadılar ayrıca. Benim tahminimce yeniden başlamak için bıraktı.

***

Beşiktaş için şarkı yazacağım

Evlenmeyi düşünüyor musunuz?

Düşünüyorum. 40'ıma iki yaş kaldı. Yaptım yaptım, yapamadım böyle gider sanırım.

Türkiye'nin ilk bayan futbol takımında oynadığınızı biliyoruz. Futbola ilginiz şimdilerde ne âlemde?

Koyu bir Beşiktaşlıyım. Çocukluğumdan beri oynardım. Sadece futbol değil sporun her dalıyla ilgilendim. Atletizmde çocuk yaşta dereceler aldım. Futbolu çok severim. Maçlara gidiyorum. Beşiktaş için bir şarkı yapmayı planlıyorum.

Bendeniz'in en büyük hayali nedir?

Çok iyi bir besteci olarak tanınmak ve kalmak istiyorum. Bütün dünyada tanınmak. Kendi özelimle ilgili hayallerim ise: İçinde bütün hayvanların olduğu çok büyük bir çiftliğim olsun isterim.

Zaman - Cumartesi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez