3 tona yakın parası heba oldu!

Gaziantep’te koleksiyoner Esat Kaplan’ın 3 tona yakın parasını sergilediği müze çöktü.

3 tona yakın parası heba oldu!
3 tona yakın parası heba oldu!
GİRİŞ 02.03.2016 10:45 GÜNCELLEME 02.03.2016 10:45

Yağışların ardından çöken binada, paraların bir kısmı yıkıntıların arasında kaldı.

Gaziantep’te yaşayan para koleksiyoneri Esat Kaplan, evinin bazı bölümlerini kendi imkanları ile müzeye çevirmiş ve odalarda yaklaşık 3 tona yakın parasını sergiliyordu. Gece evde uyuduğu sırada gürültü üzerine uyanan Esat Kaplan, müze olarak kullandığı odalarda çökme meydana geldiğini gördü. Binanın eski ve tarihi olduğunu belirten Kaplan, son dönemlerdeki yağışlar nedeniyle çökmenin meydana gelmiş olabileceğini belirtti.

Kendisi de inşaat işçiliği yaparak geçimini sağlayan Kaplan’ın yıkılan müzedeki paraları ise duvar yıkıntıları ve molozlarının arasında kaldı. Tüm ömrünü bu paraları toplamak için geçirdiğini anlatan Kaplan, yıkıntıların arasındaki parasını kurtarmaya çalıştı.

MÜZEYİ AVRUPA’YA TAŞIYACAK

Kendi imkanları ile müzesini oluşturduğunu vurgulayan Kaplan, gerekli desteği göremediğini söyledi. Artık kendisinin de tıkandığını anlatan Kaplan, parasını Avrupa’ya taşımayı düşündüğünü ifade etti.

Kaplan, "Şu anda yıkıntıların arasında kalan paramı topluyorum. O kadar yılım, emeğim yıkıntıların altında kaldı. Bu paralar emeğin yanı sıra bir tarihtir. Yani dünyanın tarihi yıkıntıların arasında kaldı dersek daha doğru olur. Daha yıkıntıların altında param var onları da çıkardıktan sonra koleksiyonlarımı tekrar bir araya getireceğim. Burada destek alırsam, burada sergilemeye devam edeceğim. Aksi takdirde paramı çuvallarla Avrupa’ya götüreceğim” diye konuştu.

“ÜZÜLMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY DİYEMİYORUM”

Kaplan, para müzesinin dünyada tek olduğunu belirterek, destek bulması halinde farklı illerde para müzesi kurmak istediğini ifade etti. Gerekli girişimlere de başladığını belirten Kaplan, "Dünyada tek bir para müzesi var, o da Gaziantep’tedir. Merkez Bankası’nın bile para müzesi yoktur. Geçen gün sadece gösteri olarak birkaç para gösterdi. Bu paralara sahip çıkılmamasına hiçbir şekilde anlam veremiyorum. Ben içeride yatıyordum. Bir patırtı sesi duydum dışarı çıktım baktım müze tamamen çöktü. Paradan çok tarihe üzülüyorum, sahipsizliğe üzülüyorum. Normal para olsa ne olacak üzülsem ne olur, üzülmesem ne olur. Ben 10 yıldan beri Gaziantep’te faaliyet gösteriyorum. Üzülmekten başka bir şey diyemiyorum. Dünyada tek bir para müzesi vardır, ikincisi yoktur, varsa nerededir. Başka yerlerde müze vardır ama yakın tarih paraları vardır ama burada M.Ö. ve M.S. dönemlerine ait birçok koleksiyonum var. Bütün Dünya bu paraların peşindedir. Bilimsel amaçlarla bazı ülkelerle yazışmalar yapıyorum. Bir bakarsın bir gecede bu koleksiyon gitmiştir. Sahip çıkmazlarsa, sahip çıkacak ülke çoktur. Başka ülkeler de bu parayı istiyor” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor