Mersin'de yeni bir mağara keşfedildi

Mersin Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğunca (MÜMAT) Mersin'in Erdemli ilçesinde yeni bir mağara keşfedildi. Mağaraya Sandalseki adı verildi.

Mersin'de yeni bir mağara keşfedildi
Mersin'de yeni bir mağara keşfedildi
GİRİŞ 20.11.2006 17:39 GÜNCELLEME 20.11.2006 17:39

MÜMAT Danışmanı Araştırma Görevlisi Murat Akgöz, yaptığı yazılı açıklamada, Elvanlı beldesine bağlı Dağlı köyünün Nalçalar Mahallesi'nde yeni bir mağara keşfettiklerini belirtti.


Sandalseki adı verilen mağaranın Alt-Orta Miyosen yaşlı Karaisalı formasyonu içinde geliştiğini vurgulayan Akgöz, eğimli olarak gelişen mağaranın giriş kısmının oldukça dar olduğunu ve girişten itibaren ilk 15 metrelik kısımda sürünerek ilerlendiğini ifade etti.


Mağaranın ana galerisinin bir bölümündeki yağışlı dönemlerde tavandan
damlayan sular dışında tamamıyla kuru, gelişimini tamamlamış fosil bir mağara olduğunu bildiren Akgöz, şunları kaydetti:
"Ana galeride son derece yoğun damlataş oluşumları gözleniyor. Bu bölümde özellikle makarna sarkıtlar son derece yaygın. Ayrıca küçük ölçekli traverten havuzları ve mağaranın son bölümüne doğru perde yapıları bulunuyor. Yoğun olarak görülen sarkıt, dikit ve sütunlarda gözlenen süt beyazı renk ise kireç taşlarının bol miktarda karbonat içermesinden kaynaklanıyor.


Giriş ve ana galeride bir örümcek türünün yaşadığını belirlediğimiz mağara, küçük boyutlu olmasından dolayı turistik amaçlı kullanılamayacağı gibi sıcaklığının ortalamadan yüksek olması nedeniyle de depolamacılığa uygun bulunmuyor."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de Gazze'ye destek yürüyüşü sonrası polislerden kız öğrenciye işkence!
En fazla altın üreten ülke açıklandı! Yılda 370 ton ile zirvede...