Meclise sunuldu! Aşure günü resmi bayram mı oluyor?

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen Aşure Günü’nün dini bayramlar arasında yer almasını ve bir gün resimi tatil olmasını öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu

Meclise sunuldu! Aşure günü resmi bayram mı oluyor?
Meclise sunuldu! Aşure günü resmi bayram mı oluyor?
GİRİŞ 07.10.2016 09:39 GÜNCELLEME 07.10.2016 09:39

"MUHARREM BÜYÜK BİR ACININ AYIDIR"

Aşure Günü’nün alevi inancını taşıyan yurttaşlar için ayrı bir öneme sahip olduğunu ancak tüm Müslümanlar için de özel bir gün olduğunu ifade eden Türkmen, “Hz. Hüseyin ve çoğu Ehli Beyt mensubu 70’den fazla insanın siyasi olaylar uğruna Kerbela’da şehit edilmesi nedeniyle büyük bir acının da ayıdır” diye konuştu.

Paylaşmanın ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olan aşurenin yüzyıllardır sürdürülen bir gelenek olduğunu da vurgulayan Türkmen, “içindeki farklılıklar nasıl ki, ahenk içinde ortak tadın oluşmasına katkı sağlarsa, bu özellik aynı zamanda farklılıklarımızı zenginliğe dönüştüren birlik beraberlik içinde yaşama kültürümüzün özünü de yansıtmaktadır” dedi.

Bu günü yaşamak, anmak, dini vecibelerini yerine getirmek isteyen vatandaşların diğer dini, resmi bayram ve tatiller gibi Aşure Günü’nün de dini bayramlar arasında yer almasını ve 1 gün tatil olmasının beklentisi içinde olduklarını kaydeden Türkmen, Anayasanın 10. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘düşünce, vicdan ve din özgürlüğü’ maddeleri ile de eşitlik ve dini özgürlüklerin güvence altında olduğuna vurgu yaptı.

2016 MUHARREM AYI AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

2016 yılı itibariyle Muharrem ayının başlangıcı 2 Ekim Pazar günü olacak ve 31 Ekim Pazartesi günü son bulacak. Muharrem ayının 10. günü ihya edilen aşure günü ise 11 Ekim Salı gününe denk geliyor.

AŞURE AYININ ANLAMI 

"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.  

Aşure pişirmek Osmanlıdan sonra daha önem kazanmıştır. Nuh peygamber zamanından geldiği de bilinmektedir. Herkes aşurenin varoluş hikâyesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığını bilmektedir. Hz. Nuh, Hz. İdris peygamberden sonra kavmine gönderilen peygamberden biridir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya: 1 Mayıs'ta 226 kişi gözaltına alındı
Gabar’a iki yeni sondaj kulesi geliyor! 40 tır ile taşınacak