Siber Zorbalık nedir? Çocuğunuz teknolojik şiddet görüyor olabilir...

Nimetleri kadar bilinçsiz kullanımla beraber gelen zararlar teknolojiyi birer silaha dönüştürebiliyor. En çok da gelişim döneminde olan çocukları vuran yeni nesil şiddet siber zorbalık nedir? Bu konuda en büyük göreve sahip olan aileler bu durumda ne yapmalı?

Siber Zorbalık nedir? Çocuğunuz teknolojik şiddet görüyor olabilir...
Siber Zorbalık nedir? Çocuğunuz teknolojik şiddet görüyor olabilir...
GİRİŞ 18.12.2017 10:38 GÜNCELLEME 18.12.2017 10:38

Teknolojinin ilerlemesi iyi yönleri ile birçok kötü yönünü de beraberinde getirdi. Bilinçsiz kullanımlar, çocukların kullanımları bazı kötü sonuçları ortaya atabiliyor. Siber zorbalık da bunlardan biridir. Bu durum çocuklarda psikoloji bozukluğuna sebep olabilir ve sonucunda çocukları intihara sürükleyebilir. Siber zorbalık nedir? Siber zorbalık nasıl engellenir? Ailelerin alması gerek önlemler nelerdir?

Siber Zorbalık Nedir?

Siber zorbalık, genellikle çocukların ve ergenlik döneminde olan gençlerin internet, mobil teknoloji gibi alanlarda özel bilgilerin ele geçirilerek tehdit edilmesi, aşağılanması, utandırılması, taciz veya işkence edilmesi olarak adlandırılır.

Siber zorbalık başlığında yapılan kötü niyetli hareketlerden dolayı internet ağları kilitlenebilir, bilgisayarlar çökebilir, ele geçirilen şifreler ile maddi kazanç sağlanabilir. Bu tür zorbalığın kurbanı kişi ve kurumlarda telafisi zor kişilik bozulmaları, okul/ev/iş değiştirme zorunda kalmak, içinde bulunduğu toplum tarafından dışlanmak, ticari iflas gibi sonuçlar yaşanabiliyor. Dünya çapında bu duruma maruz kalıp, intihara sürüklenen insanların haberleri oldukça fazladır.

Dünya da zorbalık kelimesi sadece bir çocuğun diğer bir çocuğa yaptığı davranışı kastederek kullanıyor. Eğer işin içine bir yetişkin girerse, yani bu tatsız durumlar bir yetişkin tarafından çocuğa veya ergene yapılırsa, ona siber taciz, siber istismar deniyor.

siber zorbalık

Siber zorbalık iki şekilde karşımıza çıkar;

  1. Doğrudan yapılan (direct) saldırılar; çocuklara doğrudan gönderilen mesajlardır.

  2. Vekaleten yapılan (by proxy) saldırılar; seçilmiş olan kurbana yapılan zorbalık, taciz, tehdit ve benzeri durumlarda bilerek ya da bilmeyerek başkalarının da dahil olmasıdır. Bu durumlarda olayın içinde yetişkininde bulunduğu değerlendirilerek siber taciz olarak adlandırılıyor ve tehlike boyutları büyüyor.

Siber Zorbalığın sonucu intihar ile sonuçlanıyor!

Son 10 yılda siber zorbalığa maruz kalan kişi sayısı da çoğaldı ve bu sayı gün geçtikçe çoğalmaya devam ediyor. Siber zorbalık sonrasında içine girilen psikolojik bunalım, çaresizlik hissi, rezil olma korkusu sonucu bu kişileri intihara sürüklüyor. Yaşanan intihar vakaları da tüm dünyada gittikçe artıyor.

Çocuklar üzerinde yapılan istatistikler;

Uzmanlar siber zorbalığın kızgınlık, intikam alma ve hayal kırıklığı gibi nedenlerle tetiklendiğini söylüyorlar. Bazen ise erişebildikleri ve diledikleri kadar zaman geçirebildikleri bir teknolojik altyapıya sahip oldukları sadece eğlenmek veya sıkıldıkları için yaptıkları ortaya çıkıyor. Bazı çocuklar ise bunu komik olmak için, ilgi çekmek için yaparken kimisi tesadüfen bu işlere karıştığını söylüyor.

1. Çocukların %43 ü en az bir kere online zorbalıkla karşılaştıklarını belirtiyorlar. Her 4 çocuktan biri de birden çok kez bununla karşı karşıya kalıyor.

2. Öğrencilerin %70 i sıkça online zorbalığa şahit olduklarını belirtiyorlar.

3. Gençlerin %80 i cep telefonlarını düzenli olarak her gün kullanıyorlar.

4. Gençlerin %68 i siber zorbalığı gerçek bir problem olarak kabul ediyor.

5. Gençlerin %81 i siber zorbalığın okuldaki zorbalığa göre çok daha az yakalandığını daha kolay kaçıldığını düşünüyor.

6. Siber zorbalığa maruz kalan her 10 kurbandan sadece 1 tanesi ailelerini veya güvendikleri bir büyüklerini haberdar etmişler.

7. Kızlar erkeklerden iki kat daha fazla siber zorbalığa maruz kalmışlar.

8. Zorbalığa maruz kalan çocukların diğerlerine göre 2 ile 9 kat daha fazla intihara eğilimli olduğu ortaya çıkmış.

9. Çocukların%58 i kendilerine online olarak kırıcı veya kötü bir sözün söylendiğini itiraf etmiş. Buradaki her 10 çocuğun 4 ü birden fazla bunun başlarına geldiğini belirtmişler.

siber zorbalık nedir

Ayrıca yapılan araştırma sonuçlarından saldırıların türleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

  • Çevrimiçi lakap takma (%27) 

  • Birisini mahcup etme çabaları (%22) 

  • Fiziksel tehditler (%10) 

  • Sinsice takip – Stalklama (%7) Sürekli olarak taciz (%7) Cinsel taciz (%6) 

Siber Zorbalık nasıl engellenir?

Siber zorbalık sonucunda çocuklarda belli davranış bozuklukları meydana gelir. Bunalım hali, stres, üzüntü, korku, hayal kırıklığı gibi psikolojik değişiklikler saptanır. Bu durumlarda psikiyatriden acil destek alınması, çocuğa ilgili ve sakin yaklaşılması en önemli etkenlerden biridir. Sabırlı ve sakin olabilmek ilerleyecek sıkıntılardan sizleri ve çocuklarınızı korumaya yardımcı olacaktır.

Siber zorbalığa karşı ailelerin almaları gereken önlemler;

  • Aileler çocukları bu tip sanal şiddetlere karşı sürekli gözetim altında tutmalıdır. Çocuklar özellikle aileleri tarafından iletişim teknolojileri ve mahremiyet konusunda bilgilendirilmelidir.

  • Çocukların vücut mahremiyetini açıkça gösteren fotoğraflar göstermekten kaçınmamalıdır.

  • Sosyal medya konusunda hem okulda hem de aile arasında önemli bir eğitim verilerek bu kullanımın bağımlılık haline gelmesini önlenmesi gerekiyor.

  • Çocuklarınızın sosyal medya kullanımını sınırlandırın.

  • Başkaları tarafından kullanılabilecek özel bilgilerin sosyal medya hesaplarında kullanılmaması gerektiğine dair önlemler alınmalıdır.

  • Kullandığı sosyal medya hesaplarını sürekli gözetim altında tutun.

  • Aile çocuğun arkadaş olabilmesi çok önemlidir. Çocuğun aile her zaman güvenebileceğini hissetmesi ve hiç bir şey saklamaması gerekir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."
Uzman isim tarih vererek açıkladı! '7,5'lik deprem bekliyoruz'