Aile hekimi değiştirme dilekçesi nasıl yazılır? Aile hekimi nasıl değiştirilir?

Sağlık Bakanlığı tarafından ikamet ettiğiniz yere en yakın hekim, sizin aile hekiminiz olmaktadır. Fakat aile hekiminden memnun olmayan vatandaşlar, bir başka hekimi seçebilir. Peki ile hekiminizi nasıl değiştirebilirsiniz?

Aile hekimi değiştirme dilekçesi nasıl yazılır? Aile hekimi nasıl değiştirilir?
Aile hekimi değiştirme dilekçesi nasıl yazılır? Aile hekimi nasıl değiştirilir?
GİRİŞ 30.01.2018 10:43 GÜNCELLEME 30.01.2018 10:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Aile hekimliği, birey ve ailelere sürekli ve çok yönlü sağlık hizmeti veren, biyolojik, klinik ve davranış bilimleriyle iç içe olan, faaliyet alanı içinde, tüm yaş gruplarını, her iki cinsiyeti, tüm sistemleri ve bütün hastalıkları kapsayan bir uzmanlık alanıdır. Vatandaşlar için büyük kolaylıklar sağlayan aile hekimliğinde doktorunuzu kendiniz seçebilirsiniz. Aile hekimliği Sağlık Bakanlığı tarafından oturduğunuz yere en yakın aile sağlık merkezinde yani sağlık ocağında verilmektedir. Bazı vatandaşlar aile hekimlerinden memnun olmayabilirler veya kendi cinsiyetlerinden bir doktora muayene olmak isteyebilirler. Bunun için yapmanız gereken çok kolay. Peki aile hekimliği nedir, aile hekimi nasıl değiştirilir? Aile hekimi değiştirme dilekçesi nasıl yazılır? İşte sizler için hazırladık…

AİLE HEKİMLİĞİ NEDİR?

Aile hekimliği gerek kişilere gerek ailelere sürekli ve çok yönlü sağlık hizmeti veren bir uzmanlık alanıdır. Bütün yaş gruplarını ve bütün hastalıkları kapsar. Uygulamanın amacı bireye ve ailelere ilk aşamada verilmesi gereken koruyucu sağlık hizmetini sunmak, erken tanı ve tedaviyi sağlamaktır.

Aile hekimliği vatandaşların  yaşam kalitesinin ve sağlık düzeyinin gelişmesi açısından önemlidir. Aile hekimi sorumluluğu altındaki kişileri sürekli takip ederek, bu kişilerin gerektiğinde bakım ve tedavilerini gerçekleştirir. Aile hekimliği kurumu ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkili şekilde verilmesi, ikinci ve üçüncü basamak tedavi kuruluşlarının daha iyi ve etkin hizmet vermesini sağlar.

AİLE HEKİMLİĞİNE NASIL KAYIT OLURUM?

Öncelikle herhangi bir aile hekimine kayıtlı olup olmadığınızı şu e-Devlet üzerinden veya Sağlık Bakanlığını arayarak öğrenebilirsiniz. Şayet sistemde size atanmış bir aile hekimi görürseniz sorun yok. Ancak herhangi bir aile hekimi atanmamışsa o zaman bu durumu bir dilekçe ile düzeltmeniz gerekmektedir. Bu dilekçeye size en yakın Aile Sağlık Merkezi'nden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Dilekçeyi doldurduktan sonra ise yine aynı yere verebilirsiniz. Bu başvuru işleminden bir kaç gün sonra yine sorgulama ekranından size atanmış aile hekimini görebilirsiniz.

AİLE HEKİMİMDEN MEMNUN DEĞİLİM, DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM

Aile hekimi uygulaması ikametgah adresinize göre size en yakın Aile Sağlık Merkezi'nde bulunan bir hekime atar. Bu durum yüzünden bazen vatandaşlarımız hekiminden memnun olmama durumunu yaşayabilirler. Aile hekiminden memnun olmayan kişiler aile hekimi değiştirme dilekçesi vererek değişiklik talep edebilirler. Ancak bunun için aile hekiminde 3 ay bağlı kalmanız şartı aranmaktadır. Bunun nedeni memnun olmama durumunun oluşması için belirli bir zamanın geçmesi düşüncesidir. 3 ayı aynı aile hekiminde doldurduktan sonra bir Aile Sağlık Merkezi'ne başvuruda yaparak "aile hekimi değiştirmek istiyorum." diyebilirsiniz. Bu talebiniz karşısında size bir dilekçe örneği vereceklerdir. Bunu doldurduktan sonra yine kendilerine iletirseniz talebiniz sıraya alınmış olacaktır.

AİLE HEKİMİ DEĞİŞTİRME DİLEKÇESİ NEDİR?

Aile hekimi değiştirmek için sizlere Aile Sağlık Merkezlerine hazır olarak gönderilen aile hekimi değiştirme dilekçesi verirler. Bu dilekçeyi eksiksiz doldurarak geri iade etmelisiniz. Bu dilekçeyi herhangi bir sağlık merkezinden temin edebilirsiniz. Vermiş olduğunuz bu dilekçe üç nüshadan oluşmaktadır. Bu dilekçelerden bir tanesi aile hekiminde, bir tanesi Toplum Sağlık Merkezinde bir tanesi de ilgili kişiye verilir. Toplum Sağlık Merkezine gönderilen dilekçe nüshalarının her ayın 20′sine kadar iletilmesi gerekmektedir. Hekim onayı alınarak İl Sağlık Müdürlüğüne en geç ayın 25′ine kadar gönderilir. Sonuç olarak aile hekimi değiştirme talebi sunduktan sonra diğer ayın başında talebiniz onay almış ise değişiklik yapılmış olacaktır.

TAŞINDIM ADRESİM DEĞİŞTİ NASIL AİLE HEKİMİMİ DEĞİŞTİRİRİM?

Başka bir adreste ikamet ediyor olmak aile hekimi değiştirmek için makul bir sebeptir. Bunun için 3 ay beklemenize gerek yoktur. Adres değişikliği yaptıktan sonra istediğiniz zaman aile hekimi değiştirme talebinde bulunabilirsiniz. Adres değişikliği sebebiyle aile hekimi değiştirmek için yine yukarıda anlattığımız işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir.

YORUMLAR 2
  • Süleyman AKALAN 5 yıl önce Şikayet Et
    tatilde olduğum için deyiştirmek istiyorum
    Cevapla
  • Süleyman AKALAN 5 yıl önce Şikayet Et
    tatilde olduğum için başka doktora ihtiyacım var
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çocuklarına karşı mezarlı önlem aldılar... Aydın'da 'Beni bahçeme gömün' akımı
Kenya’da baraj çöktü: 42 ölü