Geceleri uyuyamıyorsanız dikkat! Yastığa başınızı koyar koymaz uyuma formülü!

Uyku hem psikolojik hem de fizyolojik olarak büyük bir ihtiyaçtır. Fakat uykusuzluk bazen hayatın bir döneminde bazen de kronik olarak yaşanılan önemli bir problemdir. Özellikle geceleri yastığa başına koyar koymaz uyumak isteyenlerin araştırdığı konu haline gelen "kolay uyuma" yöntemlerini sizler için derledik...

Geceleri uyuyamıyorsanız dikkat! Yastığa başınızı koyar koymaz uyuma formülü!
Geceleri uyuyamıyorsanız dikkat! Yastığa başınızı koyar koymaz uyuma formülü!
GİRİŞ 13.09.2018 11:41 GÜNCELLEME 13.09.2018 11:41
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Uyku günlük yaşamın bir sure için kesintiye uğraması ya da boşa geçen zaman değildir. Zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli olan ve yaşamımızın üçte birini kapsayan aktif bir dönemdir. Bedensel ve ruhsal sağlığın iyi olması için günde belirli saatlerde uykuda olmamız gerekir. Uyku hayatınızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Fakat son günlerde hemen hemen herkes hayatının bir döneminde uyku problemi yaşıyor. Peki uyku problem neden olur? Yastığı başını koyar koyma nasıl uyunur? Sizinde uyku probleminiz varsa işte çözüm önerileri...

UYKUSUZLUK PROBLEMİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Alkol, nikotin ve kafein kullanımı
Kısa süreli uyku düzensizlikleri
Aşırı stres
İlaç kullanımı
Biyolojik saat düzeninin bozulması
Psikolojik rahatsızlıklar

UYKU SORUNU YAŞAYANLAR İÇİN KRİTİK ÖNERİLER!

1)Gün içinde uyumayın. Eğer gün içinde uyursanız, gece vücudunuz uykuya ihtiyaç duyacak kadar yorulmamış olabilir.

2)Oda sıcaklığını ayarlayın. Uyuyacağınız odanın çok sıcak ya da çok soğuk olması uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır.

3)Belirlediğiniz bir uyku saatiniz olsun. Uzmanlara göre her gün aynı saatte uyumak uykuya dalmayı kolaylaştırıyor.

4)Yatağınızı sadece uyumak için kullanın. Örneğin yataktayken televizyon izlemeyin, telefonda konuşmayın, yatakta yemek yemeyin. Böylece beyniniz yatağı sadece uykuyla ilişkilendirecektir. Yatağa girdiğinizde uykuya dalmanız kolaylaşacaktır. Bu durumun tek istisnası yatağa girdiğinizde sıkıcı kitaplar okumaktır. Uyumadan önce sıkıcı kitaplar okumak uyumanızı kolaylaştıracaktır. Fakat uyumadan önce macera – polisiye kitapları okumaktan kaçının.

5) Uyumadan önce spor yapmayın. Uyku saatinize birkaç saat kala spor yapmayı bırakın. Spor yapmak, kalp atışlarınızı hızlandırır ve uykuya dalmanızı zorlaştırır. Uyku öncesi hafif gevşeme egzersizleri yapmak ise uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.

6)Uyumadan önce odanızı havalandırın.

7)Rahatlayın. Uyku saatiniz yaklaştığında televizyon izlemek, maillerinizi kontrol etmek gibi kaygı uyandırıcı aktivitelerden kaçının.

8)Kaygılarınızı, hayallerinizi yazın. Yatmadan yarım saat önce zihninizi meşgul eden şeyleri bir kâğıda yazın.

9) Uyuyamıyorsanız yataktan kalkın. Eğer yatağa yattıktan yarım saat sonra hala uyuyamadıysanız, yatakta dönüp durmak yerine kalkın.

10)Parlak ışıktan kaçının. Gecenin ortasında uyandıysanız ve yarım saate kadar tekrar uykuya dalamadıysanız, kalkın fakat ışıktan mümkün olduğunca kaçının.

KALİTELİ BİR UYKU NASIL UYURUZ?

Kaliteli uykunun en önemli göstergesi kişinin uyanınca kendini dinç hissetmesidir. Vücudu dinlenmiş zihin açıktır. Burunda tıkanıklık hissi vardır ve halsizlik söz konusudur. Uykuda görülen rüyanın etkisi altında kalınır, huzursuz bir ruh hali vardır. REM uykusunda rüyalar görülür ve ruhun dinlenme evresidir, derin uyku denilen evrede de fiziksel arınma gerçekleşir.

Kaliteli uykuda, ne kadar süre uyursanız uyuyun kendinizi yenilenmiş hissedersiniz. Algılarınız açıktır ve yeni bilgi almaya, adapte olmaya hazırsınızdır. Uyandıktan sonra derin birkaç nefes almanız, gerinmeniz enerjinizi harekete geçirmeye yardımcı olacaktır.

YORUMLAR 6
  • Nina 2 ay önce Şikayet Et
    Kaygılarımı yazamam, çünkü ailem bakarsa benle dalga geçer bile.
    Cevapla
  • Burhanettin 5 yıl önce Şikayet Et
    size esas tarifi söyleyeyim mi? Alah Rasulu peygamberimiz Muhammed (sav) her zaman ki gibi bu konudada bize tavsiyelerde bulunmuştur. 1- Yatsı namazını kıldıktan sonra hemen yatmalıyız. 2-Yatmadan önce felak ve nas surelerini okuyup ellerimize üfleyip vücudumuza baştan ayaklara doğru sürmeliyiz. 3- Sağ tarafa dönüp ayaklarımızı biraz karnımıza doğru çekip sağ elimizi yanağımızın altına koyup Allah'ım senin izninle yatar senin izninle kalkarım, Senin izninle ölür ve senin izninle dirilirim diye dua edip gözler kapatılır ve Allah'ın izniyle mışıl mışıl uyunur ey ümmeti Muhammed!!!!!!
    Cevapla
  • Selim 2 ay önce Şikayet Et
    Sorun uyuyamamak
    Cevapla
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilimden uzaklaşmayalım.
    Cevapla
  • Necla 3 yıl önce Şikayet Et
    Süper dediniz
    Cevapla
  • beyti 5 yıl önce Şikayet Et
    süperrr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail Gazze'de soykırım yapması için PKK'yı da getirmiş! Katliam ortaklığı ifşa oldu
İsrail'in savunma maliyeti dudak uçuklattı