Mevlid Kandili orucu kaç gün tutulur? Kandil orucuna nasıl niyet edilmelidir?

Mevlid Kandili Peygamber Efendimizin Hz. Muhammed (S.A.V) doğduğu gün olarak ihya edilir. Dualarla, namazlarla ve ibadetlerle karşılanan Mevlid Kandilinde oruçta tutulabilir. Fakat Mevlid Kandili orucu tutarken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.

Mevlid Kandili orucu kaç gün tutulur? Kandil orucuna nasıl niyet edilmelidir?
Mevlid Kandili orucu kaç gün tutulur? Kandil orucuna nasıl niyet edilmelidir?
GİRİŞ 08.11.2019 07:42 GÜNCELLEME 08.11.2019 07:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mevlid Kandili'nde alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed'in  (S.A.V) Dünya'ya geldiği geceyi karşılamak için, o gecenin öncesi oruç tutulabilir. Mevlid kandilinde oruç tutmanın dinen bir sakıncası yoktur. Aksine Allah katında takdiri iman edene sevap olarak yazılır. Yapılan bu ibadetin hayrı ayrı bir derece değerlendirilir. Fakat 2019 Mevlid Kandili'nin Cuma gününe denk gelmesi sebebiyle tek gün oruç tutulmaz. Peki kandili günü tutulan oruca nasıl niyet edilir?

 

MEVLİD KANDİLİ ORUÇ TUTULUR MU?

Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen halleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak savap olarak nitelendirilebilir. İslam alimleri Mevlid gecesine çok önem vermişlerdir.

Yalnızca cuma günü oruç tutmamak ona Perşembe veya Cumartesi günlerini de ilave etmek konusunda Peygamberimizden nakledilen sahih hadisler mevcuttur. İlgili hadislerden birkaçı şöyledir:

 

Ebu Hureyre radıyallâhu anh şöyle demiştir: Ben Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellemi şöyle derken işittim:

“Sizden herhangi biriniz Cuma gününden bir gün evvel yahut bir gün sonra da oruç tutmadıkça sakın yalnız cuma günü oruç tutma­sın!” (Buhârî, Savm, 62. Ayrıca bak: Müslim, Sıyâm 147; Ebû Dâvûd, Savm, 51; Tirmizî, Savm 42; İbn Mâce, Sıyâm 37; Ahmed b. Hanbel, 1/288; 2/422, 526.)

Cüveyriye binti Haris (r.anha)’dan rivayet edildiğine göre, Cuma günü Cüveyriye oruçlu iken Peygamber (s.a.v.) onun ya­nına girip; “Dün oruç tuttun mu?” diye sormuştur. Cüveyriye: “Hayır”, demiş. Peygamber (s.a.v.); “Peki yarın tutmayı düşünüyor musun?” diye sormuş. Cü­veyriye: “Hayır” demiş. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) “O zaman orucunu boz,” buyurmuştur. (Buhârî, Savm, 62; Ebû Dâvûd, Savm, 53)

Bu hadislere dayanan bazı alimler yalnızca Cuma günleri oruç tutmayı haram, bazıları mekruh kabul etmiştir. Kendilerine bu hadisin ulaşmadığı düşünülen Ebu Hanife, İmam Malik ve İmam Muhammed ise yalnızca Cuma günleri oruç tutmanın mekruh da olmadığını mubah olduğunu söylemişlerdir.

Bizce de doğrusu, hadislere uygun davranmak, yalnızca Cuma günleri oruç tutmamak, buna Perşembe veya Cumartesi gününü de eklemektir.

MEVLİD KANDİLİNDE ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Öncelikle Oruç tutmak için, “Allah rızasını gözeterek oruç tutmaya niyet” etmemiz lazım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır.  Mevlit Kandilinde  “Allahım Niyet ettim Rıza-i şerifin için Rebiulevvel ayının yarınına oruc tutmaya” Eğer Ramazandan kazaları varsa şayet “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiulevvel ayında tutmaya” diye niyet edilir.

MEVLİD KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir. Bu gece aynı zamanda Rebiülevvel ayının onikinci gecesidir.

Dünyanın her kesiminden Müslümanlar, her sene bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutlamaktadır. İslam’da Hz Muhammed (sav)’in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci’ye bağlayan geceyi, Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17’ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir. Peygamber Efendimiz (sav)’in doğumu tüm Müslüman Alemin de kutlu doğum haftası olarak adlandırılarak bir hafta kutlanılır. Bu hafta Müslümanların bayramıdır.

YORUMLAR 1
  • kmk 4 yıl önce Şikayet Et
    Olmaysaydın olmazdık,18 bin alemin Mustafa'sı Sebeb-i hilkat-ı alem,Mefahir-i ben-i Adem..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...