Regaip Kandili namazı kaç rekat? Peygamberimizin (S.A.V) Regaib kandili duası şöyle;

İslam dininde hürmet edilen ve ibadetle geçirilmesi tavsiye edilen geceler bulunmaktadır. Bu gecelerden biri de Recep Ayının ilk Perşembe günü olan Regaip Kandilidir. Allah, bu önemli gecede tövbe kapısının açık olduğunu ve kullarının kalpten tövbe etmelerini beklemektedir. Günahların affı için bu önemli gecede kaza ve nafile namazlar kılmak mühimdir. İşte Regaip Kandilinde kılınması sevap olan namazlar ve dualar.

GİRİŞ 27.02.2020 13:48 GÜNCELLEME 28.02.2020 09:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Regaip Kandili, üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe gecesi anılan gecedir. Dinimizce hürmet edilen ve ibadetle geçirilmesine özen gösterilen Recep ve Şaban ayları Ramazan ayına hazırlık olarak geçirilmesi uygun görülmektedir. Peygamber Efendimiz bu aylarda nafile ibadetlere özen göstererek kaza namazı ve oruç tutulmasını tavsiye etmektedir.

Regaib Kandili mesajları: 2020 En anlamlı resimli ayetli hadisli kandil mesajları...

Allah’ın kullarını affetmek için tövbe kapısını açtığı ve kalpten yapılan her duayı kabul ettiği ve günahları affettiği müjdesini duyurmuştur. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Recep ayının ilk gecesi için çok önemli bir gün olduğundan bahsetmektedir. Oruç ve namazlarla idrak ederek Recep ayının geçirilmesi tavsiye edilir. Recep ve Şaban ayları nasıl ki Ramazan ayına hazırlık gibi ise Regaip günü oruç tutmak da Regaip gecesine hazırlık gibidir. Her kim Allah rızası için gönülde oruç tutmaya niyet ederse Allah o kişiye bir yıllık oruç tutmuş olarak kabul etmektedir. İftar vakti orucunu tevazu ile açıp devamında namaz ve ibadetlerle geceyi geçirirse Allah nezdinden büyük sevap kazanacaktır.

REGAİP KANDİLİ YAPILMASI İYİ OLAN İBADETLER

Recep aynın ilk Perşembe günü oruçla başlanması çok sevap olan Regaip kandilinin gecesinde de yapılması tavsiye edilen bir çok ibadet vardır. Gündüzde kaza namazlarını ve orucunu tutmakla başlayan kişiler iftardan sonra da bol bol kaza namazı kılması tavsiye edilir. Regaip Kandilinde muhakkak ki Kuran-ı Kerim okunmalı ve zikirler çekilmelidir. Allah, Regaip kandilinde gecenin ilk ışıklarına kadar Allah rızası için ibadetle geçiren, Allah’ı zikrederek ve tövbe ederek geçiren kimselerin günahlarını affedeceği aktarılmaktadır. 

Regaib Kandili İbadetleri

PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU DUA

Peygamberimizin (S.A.V) Regaip kandili duası şöyle;

"Allah'ım, recep ve şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi ramazan ayına kavuştur"

"Regaip" kelimesinin, "arzu, istek, emel, tutku" anlamlarına geldiğini hatırlatan Görmez, Peygamberimizin ettiği bu duayı İslam alemi için şu şekilde yapmayı tavsiye etti;

-"Allah'ım, aziz milletimiz ve bütün Müslüman kardeşlerimiz için recep ve şaban ayını mübarek kıl ve ramazan ayına hayırla kavuşmayı bizlere nasip eyle."

REGAİP KANDİLİNDE KILINAN NAMAZLAR

Regaip kandilinde Allah’ın kullarını affetmesi ve günahlarını bağışlaması için bazı özel namaz ve duaların edilmesi gerekir. Önemli olan bu ibadetlerin kalpten ve içten yapılmasıdır. Kişiler ilk olarak o gün kaza namazlarını kılması tavsiye edilir. Her vakit namazının ardından kılınabildiği kadar kaza namazı kılınmalıdır. 

Oruç tutan kimselerin iftarlarını yaptıktan sonra akşam namazı kılıp kılınması tavsiye edilen şu namaz bulunmaktadır. Akşam namazı idrak edildikten sonra her iki rekatta bir selam verilerek toplamda 12 rekat olan nafile namazdır. Her rekatta Fatiha Suresinden sonra Kadir Suresi ve 12 kez İhlas Suresi okunur. Diğer bir seçenek de 1 kez Kadir, 3 kez ihlas suresi şeklinde de kılınabilir. 

Namazın bitmesinin ardından ise: ‘Allahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin nebiyyil ümmiyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim.’  Duası 70 defa okunur. Ardından secdeye kapanıp ‘Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh’ duası da 70 defa okunur. Secdeden kalktıktan sonra ise Rabbigfir verham vetecevez amme teğlemü inneke entel eazzul ekram. Duası da 70 defa okunur. Son kez secde edip ‘Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh’ duaları okunur. 

Regaip Kandili Duası

REGAİP KANDİLİ ZİKİR VE TESPİH

Furkan Suresi 8. Ayetinde ‘Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile teşbih et’ Ayet-i Kerime’de de buyurduğu gibi Allah’ın bolca zikredilmesi çok sevaptır. Gece gündüz Allah’a anarak geçirmek hem nefsin terbiye edilmesi hem de daha çok Allah’a yönelmek açısından kıymetli bir ibadettir. Kelime-i Tevhid ‘la ilahe illallah’, Elhamdülillah, Sübhanallah, zikirleri Regaip gecesi bol bol okunmalıdır. Ne kadar çok okunursa o kadar çok sevap kazanılır. 

REGAİB KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER

- Allah Teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder. [Gunye]

- Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir. [Miftah-ül-cenne]

- Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır.) [Ebu Yala]

- Şu beş gecede yapılan duâ geri çevrilmez. Regaib Gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İbn-i Asâkir]

- “Receb-i Şerîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur.” buyuruyorlar. (Camiu-s sağir)

 

- İbn-i Abbas -radiyallahu anh- Hazretleri: “Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz O’nu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O’nu hiç oruç tutmayacak zannederdik.” buyurmuştur. (Müslim)

 

YORUMLAR 2
  • Bilmeyen 4 yıl önce Şikayet Et
    islam'da belirli gunler geceler değil her gün ibadet'le geçirilir..!
    Cevapla
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Şüphesiz öyle lakin bu günlerde Rabbimiz'in kullarına dönüş yapıp rucü etsinler tevbe etsinler diye özel olarak halkettiği fırsat günleridir.Rabbi istifade etmeyi nasib etsin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
5 ayda yüzde 200 zamlandı: İstanbul 'kanatsız' kaldı!
Mevduatta parası olanlar dikkat: Süresi 30 Nisan'da bitiyor!