Güneş tutulması Türkiye'den izlenecek mi? (Ateş çemberi güneş tutulması) nedir?

Güneş tutulması, ay ve dünyanın hareketlerine göre sene içinde farklı zaman ve türlerde görülebilir. En önemli gök olaylarından biri olan ateş çemberi güneş tutulması (halkalı) ise ayın güneşe daha yakın olduğu ve dolayısıyla güneşi tam olarak kapatamayarak etrafında ışık çemberinin oluştuğu güneş tutulmasına denmektedir. 21 Haziran'da gerçekleşecek olan halkalı güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

Güneş tutulması Türkiye'den izlenecek mi? (Ateş çemberi güneş tutulması) nedir?
Güneş tutulması Türkiye'den izlenecek mi? (Ateş çemberi güneş tutulması) nedir?
GİRİŞ 20.06.2020 13:54 GÜNCELLEME 20.06.2020 15:56

Güneş ve ay tutulması, yıl içinde farklı zamanlarda gerçekleşen çok önemli gök hareketleridir. Her yıl defalarca iki gök cisminin arasında başka bir gök cisminin yer almasıyla tutulmalar gerçekleşir. Güneş tutulması ise 1 yılda en az 2 en fazla 5 defa görülebilir. Güneş tutulması, tam, çember ve parçalı olarak 3 farklı şekilde görülür. Güneş tutulmasının gerçekleşmesi için, güneş, ay ve dünyanın aydı düzlem üzerinde olması gerekir. Ayın dünya etrafında izlediği dönüş güzergahı dünyaya eşit uzaklıkta olmadığı için ayın güneşe uzaklığı ve yakınlığına bağlı olarak farklı tutulma gerçekleşir. Eğer, güneş tutulması esnasında ay dünyaya yakın ise ve güneşi tamamen kapatıyorsa buna tam tutulma denir. Ay güneşe daha yakın ve dünyadan güneşe bakıldığında güneşin iç kısmı örtülüyor ise buna çember-halkalı tutulma denir. Ay, güneşin bir kısmını ötüyorsa buna da parçalı tutulma denmektedir.

21 Haziran’da geçekleşecek güneş tutulması ise halkalı yani çember tutulmadır. Ay güneşe biraz daha yakın olduğundan güneşi tam kapatamayarak etrafından görülmesiyle meydan gelecek tutulmadır.

ATEŞ ÇEMBERİ GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay dünya etrafında elips şeklindeki bir yörüngeyle döndüğü için ayın dünya ve güneş arasındaki uzaklık yıl içinde değişkenlik göstermektedir. Güneş tutulması için güneş, ay ve dünyanın aynı yörüngede olması gerekmektedir. Ayın güneşe daha yakın, dünyaya daha uzak olduğu güneş tutulmasına halkalı güneş tutulması nedir. Ay güneşe daha yakın olduğundan güneşin yalnızca iç kısmını kapatmaktadır. Ay güneşin önüne geçtiğinde güneşi tam kapatamadığı için etrafında ateş çemberi oluşur ve bu tip güneş tutulmasına da çember/halkalı güneş tutulması denmektedir. 

ATEŞ ÇEMBERİ GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE’DE GÖRÜLECEK Mİ?

Halkalı Güneş Tutulması Türkiye’de 21 Haziran 2020 günü saat 06:45 ve 09:40 arasında gerçekleşmesi beklenmektedir. Dünyanın pek çok farklı ülkesinde kısmen izlenebilmesi mümkün görülen güneş tutulması, Türkiye’de en iyi Hakkari’de görüleceği bildirilmiştir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alex de Souza sürprizi! Anlaşma sağlandı: Süper Lig'e geri dönüyor
Seçil Erzan hakkında yeni iddianame: Mağdur sayısı 26’ya yükseldi