Nikah başvurusu için gerekli belgeler neler? Evlilik başvurusu nasıl yapılır?

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte evlilik sezonu da açıldı. Nikah başvurusu için gün almak isteyen çiftler, başvuru sırasında hangi evrakların gerekli olduğunu, nikah tarihini nasıl alacaklarını araştırmaya başladı. Peki nikah tarihi nereden alınır? Nikah başvurusunda gerekli belgeler nelerdir?

Nikah başvurusu için gerekli belgeler neler? Evlilik başvurusu nasıl yapılır?
Nikah başvurusu için gerekli belgeler neler? Evlilik başvurusu nasıl yapılır?
GİRİŞ 23.06.2020 09:38 GÜNCELLEME 23.06.2020 09:39

Havaların ısınmasıyla evlilik arifesinde olan çiftlerin sayısı da bir hayli arttı. Evlilik teklifi, tanışma, kız isteme gibi tatlı ve yorucu kısmı atladınız ve sıra nikah işlemlerine geldi. Nikah işlemlerinde uygulanan prosedürler eskisi kadar zor değil. Artık birçok belediyenin sistemi e-devlet ile eşzamanlı olarak çalışıyor. Bu nedenle belediyelerin istedikleri evrak sayısı da düşmüş durumda. Lafı çok fazla uzatmadan nikah başvurusunda hangi belgelerin gerekli olduğunu açıklıyoruz.

 

NİKAH BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Artık birçok belediye e-Devlet sistemi ile entegre şekilde çalıştığı için nüfus kayıt örneği, evlilik beyannamesi gibi belgeler başvuru aşamasında çıkartılabiliyor. Her belediyenin istediği belgeler genelde aynı. Fakat bazı belediyelerin farklı belge isteyebileceğini varsayarsak, başvuru yapacağınız belediyenin hangi evrakları istediğine bakmanızda fayda var.

 

Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi

Nüfus cüzdanı üzerinde T.C kimlik numaranız bulunmalı ve fotoğrafın çok eski olmaması gerekmektedir.

Evlenme Beyannamesi

Müracaat sırasında veznede size verilerek doldurmanız istenmektedir.

Vesikalık Fotoğraf

Son 6 ay içerisinde çektirilmiş ve en az 5 adet olmalıdır.

Sağlık Raporu: 

Aile hekimi tarafından gerekli testler yapılarak kaşeli ve imzalı olarak verilir. Aile hekiminize gitmeden önce vesikalık fotoğraf götürmeyi unutmayın.

NİKAH BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Nikah günü almak için eşlerden birinin ikametinin bulunduğu ya da nikahın kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyeye bağlı evlendirme dairesine başvuru yapılıyor. Eğer nikahın kıyılacağı evlendirme dairesi, çiftlerden birinin ya da ikisinin birden ikamet ettiği yerleşim yerinde değilse evlilik izin belgesi alınması gerekiyor.

EN AZ KAÇ YAŞINDA NİKAH KIYILABİLİR?

Türkiye’de yasal evlilik yaşı 18’dir. Yasalara göre, kişinin kendi rızasıyla evlenmesi için 18 yaşını doldurması gerekiyor. 17 yaşını dolduranlar da ebeveynlerinin veya yasal vasisinin rızasıyla evlenebiliyor.

16 yaşın dolduğu durumlarda da mahkeme kararı gerekiyor. Ancak bazı durumlarda mahkeme tarafından, ebeveyn veya yasal vasinin rızasının olup olmadığı da sorulabiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat