Evde bıçak bilemesi nasıl yapılır? Kesmeyen bıçakları jilet gibi bileme yöntemleri...

Uzun süre kullanılan bıçaklar keskinliklerini kaybederek körelmeye başlar. Bıçakların daha keskin ve kullanışlı olmaları için uygulaması oldukça kolay birkaç yöntem bulunmaktadır. Bıçakların jilet gibi keskin olmaları için masat ve bileme taşı gibi basit yöntemlere başvurulabilir. İşte kör bıçakları bileme yöntemleri

Evde bıçak bilemesi nasıl yapılır? Kesmeyen bıçakları jilet gibi bileme yöntemleri...
Evde bıçak bilemesi nasıl yapılır? Kesmeyen bıçakları jilet gibi bileme yöntemleri...
GİRİŞ 20.07.2020 10:10 GÜNCELLEME 20.07.2020 12:13

Körelmiş ve iyi kesmeyen bıçakların daha iyi kesmesi için genellikle bileme taşı ve masatla bileme gibi basit ve pratik yöntemlerle kullanım ömrü uzatılabilir. Ancak kör bıçakların bilenmesi için yapısının uygun olması gerekir. Tırtıklı ve çentikli yapıya sahip bıçakların bilenmesi pek mümkün olmadığından genellikle düz kesimli bıçakların bilenerek eskisi gibi keskin olması sağlanabilir. 

BIÇAK NASIL BİLENİR?

Bıçaklar, mutfakta en çok kullanılan ve çabucak deforme olan ürünlerdir. Çok keskin olmalarına rağmen fazla kullanıma bağlı olarak zamanla keskinliklerini yitirirler. Keskinliğini kaybetmiş bıçak ise mutfak işerinin yavaş ilerlemesine neden olmaktadır. Daha kolay ve hızlı kullanım için bıçakların doğru teknikle bilenmesi tavsiye edilir. 
Körelen bıçağın bilenmesi için yapı itibariyle bilenmeye uygun olması gerekir. Tırtıklı ya da çentikli bıçaklar bilenmeye uygun değildir ve bilenmesi durumunda kırılabilmektedir. Bilenmeye uygun olan kör bıçakların evde güvenli şekilde bilenmesi için masat ve bıçak bileme taşları ile yapılabilir. Masat ve bileme taşları bıçakların keskinleşmesini sağlayarak kullanım ömrünü uzatmaktadır. 

Bileme işi biraz riskli olduğundan çok dikkat edilerek yapılması gerekir. Bıçak bilerken masat bıçağın dibinden ucuna kadar büyük bir dikkat ve biraz da hızlıca sürtülerek yapılabilir. Bu işlem 6-7 defa tekrarlayarak yapılır ve körelen bıçakların kısa sürede keskinleşmesini sağlar. Hızlı yapılması durumunda etkili olan bu yöntem riskli olduğundan dolayı daha çok tecrübeli kişilerin yapması önerilir. 

Bıçak bilemenin bir diğer pratik önerisi de porselen tabakların altıyla bilemektir. Tabağı ters çevirerek körelen bıçağın her iki tarafı da hızlıca sürterek keskinleşmesi sağlanabilir. Bu yöntem, daha pratik ve hızlı olduğundan yemek yapma esnasında hızlıca uygulanabilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu