Bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır? Bayram namazı evde kılınır mı?

Bayram namazı Müslüman erkekler üzerine vacip olan bir ibadettir. Yılda 2 kez gerçekleşen bayram namazı, Müslümanların beraberliğini ifade ettiği için imkanı olanların kılmaları gerekli görülmektedir. Peki bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı evde kılınır mı?

Bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır? Bayram namazı evde kılınır mı?
Bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır? Bayram namazı evde kılınır mı?
GİRİŞ 28.07.2020 15:39 GÜNCELLEME 28.07.2020 15:42

Bayram namazı sende iki kez, bayramın birinci günü sabahı kılınmaktadır. Yılda sadece iki kez kılındığı için unutulması normal karşılanmaktadır ve bu yüzden müezzin namaza başlamadan önce cemaate küçük bir hatırlatma yaparak namaza başlamaktadır. Bayramlar beraberliği ifade ettiğinden bayram namazlarını inananların hep birlikte kılması beraberliğin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bayram namazları imkanı olan her Müslüman erkek üzerinde vacip hükmündedir ve kılınması gereklidir. Bayram namazının makbulu camide cemaatle kılınması olsa da camiye gidilemediği takdirde evde 2 veya 4 rekat şeklinde nafile namaz gibi kılınması uygun görülmektedir. 

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı için ezan okunmaz ve namaza dururken kamet getirilmez. 2 rekat olan bayram namazlarına dururken ‘Niyet ettim Allah rızası için vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama’ diye niyet ederek namaza başlanır. Tüm cemaat sessiz bir şekilde ‘Subhaneke’ duasını okur. Duanın okunmasının ardından 3 defa tekbir getirilir. İlk 2 tekbirde eller kulaklara getirilir ve 3. Tekbirin getirilmesiyle birlikte eller bağlanarak namaza durulur. 

Tekbirlerin getirilmesinden sonra namaza durulduğunda imam Fatiha suresini ve Kuran-ı Kerim’den bir sure okunu ve rükuya ve secdeye gidilir. 2. Rekata başlarken imam yine Fatiha ve Kuran-ı Kerim’den bir sure okur. Surelerin okunmasından sonra yeniden ‘Allahu Ekber’ diyerek 3 defa tekbir getirilir. Her tekbirde eller kulaklara getirilerek tekrar bırakılır. 4. Tekbirde ise eller yeniden kulaklara kaldırılır ve ardından rükuya ve secdeye gidilir. 

Secdeden kalktıktan sonra oturulur ve Ettahiyyatu, Allahumme Salli - Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur ve önce sağa sonra sola selam verilerek bayram namazı tamamlanmış olur. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten 'Erdoğan' açıklaması: 'İtibar etmeyiniz'
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri