3. Selim'in yaptığı uyarı ortaya çıktı: Bir daha olursa katlederim!

Sultan 3. Selim’in Topkapı Sarayı önünden sandalla türkü söyleyerek geçen ‘yabancı’ gemicilere ilişkin bir hattı (resmi yazısı) ortaya çıktı. Sultan Selim sadaret kaymakamına yazdığı yazıda “Bir daha öyle edepsizlik etmesinler. Her kim olur ise bilaaman katlederim” demiş.

3. Selim'in yaptığı uyarı ortaya çıktı: Bir daha olursa katlederim!
3. Selim'in yaptığı uyarı ortaya çıktı: Bir daha olursa katlederim!
GİRİŞ 02.12.2020 08:55 GÜNCELLEME 02.12.2020 08:56
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Osmanlı Sultanı 3. Selim (1798-1808) Osmanlı’da modernleşme çalışmalarını başlatan padişahlardan ilki olarak bilinir. Şehzadeliği döneminde müzik ve sanatla yakından ilgilenen Sultan Selim’in kendi yaptığı musiki besteleri de var. Tarih arşivlerinden o dönemlere ait bir hat daha gün yüzüne çıktı.

 

 

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre Selçuk Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Muhammed Özler’in paylaştığı belgeye göre, Sultan sarayın deniz tarafından gürültülü bir şekilde şarkı söyleyerek geçen yabancı gemicilerden rahatsız oluyor. Sadrazam sefer veya başka bir sebeple İstanbul dışında olduğu için onun yerine vekâlet eden sadaret kaymakamına bir hat (resmi yazı) yazıyor.

‘ELÇİLERE TEMBİH EYLE’

 

 

Hatta şu ifadeler yer alıyor:

“Kaymakam Paşa! Bu gece sabaha yakın Frenk gemicileri sandal ile türkü çağırarak saray önünden geçtiler ve birkaç defadır ediyorlar. Reis Efendi’ye yine tenbih eyle. Bilcümle elçilere ve Frenklere tenbih eylesin. Bir dahi öyle edepsizlik etmesinler. Her kim olur ise bilaaman katlederim. Sonra bizim adamımızdır derlerse Reis Efendi’ye infial ederim. Şedid tembih eyleyesin.”

‘YERİNDE BİR İKAZ’

Bu yazıyı değerlendiren Prof. Dr. İlber Ortaylı “Padişah protokol kurallarını hatırlatmış. Gayet yerinde bir ikaz. Sarayın önünden öyle velvele ile geçmek olmaz. ‘Reis Efendi’ diye geçen kişi divan üyesi reisülküttap. Bir bakıma ‘hariciye nazırı’, elçilerle o muhatap oluyor çünkü” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 23
  • Kirsehirli 3 yıl önce Şikayet Et
    Ecdadim bir mektupla uyarip keferenin sesini kesiyomus... osmanliyi anlamayanlar o lozanlarla karsilastirsin
    Cevapla
  • yediemirler 3 yıl önce Şikayet Et
    Allahü teala Şanlı ecdadımıza dil uzatanların dilini el uzatanların elini kurutsun , makamlarını , tahtlarını alt üst etsin kahretsin inşaAllah..Ne ecdatmış be..Allahü teala Osmanlının her ferdine gani gani rahmet etsin inşaAllah...
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Kayserili 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin.amin..insaallah
    Cevapla
  • muhtesem-osmanli- 3 yıl önce Şikayet Et
    bu millet ne cektiyse ben Türküm diyen yahudilerden ben kürdüm diyen ermenilerden ben Müslümanim diyen münafiklardan cekti.
    Cevapla
  • Vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    Asıl Devlet Adamları bunlar imiş. Allah Gönülden hizmet eden Hepsinden Razı olsun inşallah
    Cevapla
  • Abdülhamid 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah tüm osmanlı'ya Hizmet edip Hak yolunda Giden Padişahlarıza ve Devlet Adamlarımıza Rahmet Eylesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"