Aliye Berger kimdir? Türkiye'nin ilk kadın gravür sanatçısı Aliye Berger'in hayatı...

1903 yılında Büyükada'da kendisi gibi sanatçılarla dolu bir ailede dünyaya gelen Aliye Berger, küçük yaşlarda başladığı resim hayatına ölümüne kadar devam etmiştir. Yarışmalarda elde ettiği birinciliklerle kendini tüm sanat camiasına kanıtlayan ve duyuran Aliye Berger, kendi kişisel sergilerini açacak kadar eserler ortaya koymuştur. Peki Aliye Berger kimdir? İşte Aliye Berger'in ve hayatı ve ressamlık kariyeri...

Aliye Berger kimdir? Türkiye'nin ilk kadın gravür sanatçısı Aliye Berger'in hayatı...
Aliye Berger kimdir? Türkiye'nin ilk kadın gravür sanatçısı Aliye Berger'in hayatı...
GİRİŞ 24.12.2020 10:47 GÜNCELLEME 24.12.2020 10:51

Türkiye’nin en değerli kadın resim sanatçılarından olan Aliye Berger, 24 Aralık 1903 tarihinde Büyükada’da dünyaya gelmiştir. Osmanlı’nın son yıllarında dünyaya gelen ve cumhuriyetin ilk yıllarında kendini geliştirerek büyük çevrelere adını duyuran Aliye Berger, Türkiye’nin ilk kadın gravür sanatçısıdır. Kendinden önce de kendinden sonra da birçok sanatçının yetiştiği bir ailede büyümüştür. Türkiye’nin ilk kadın seramik sanatçısı olan Füreya Koral, ressam Nejat Devrim ve tiyatrocu Şirin Devrim’in teyzesidir.

ALİYE BERGER KİMDİR?

117. yaş gününde doodle olmasının ardından merak edilerek araştırılmaya başlanan Aliye Berger, 21 Aralık 1903 tarihinde Büyükada’da dünyaya gelmiştir. Annesi Giritli Sare İsmet Hanım, babası Kabaağaçlızade Mehmet Şakir Paşa’dır. Sanatçılarla dolu bir aileden gelen Aliye Berger, Yazar Halikarnas Balıkçısı ve ressam Fahrünnisa Zeyd’in kardeşidir. Yaptığı çalışmalarla geniş kitlelere ulaşması 1954 yılında Yapı Kredi Banka’sının düzenlediği bir sergide gerçekleşmiştir. Yapılan yarışmada birinci seçilerek tüm sanat camiasına adını duyurmayı başarmıştır. 1954 yılında Yapı Kredi’nin desteğiyle gerçekleşen yarışmada Güneşin Doğuşu yağlı boya çalışmasıyla birincilik elde ettikten sonra 2. Tahran Bienali’nde ikincilik ödülü kazandı.

1947 yılında Karl Berger ile evlenen ancak 6 ay sonra eşini kaybeden Aliye Berger, Londra’ya yerleşerek Jonh Buckland Wright’ın atölyesinde gravür ve heykel çalışmaları yapmaya başladı. Atölyede uzun süre çalıştıktan sonra Türkiye’ye 150 gravür ile dönerek ilk kez kendi sergisini açtı. 

Yağlı boya resimlerinin yanında oyma baskı tekniğiyle eserler ortaya koyan sanatçı, zımpara kağıdı, kasap kağıdı ve tülbeti malzeme olarak kullanmıştır. Eserlerinde daha çok günlük yaşamı ve İstanbul’u gerçekçi ve gerçeküstü üslupla yansıtmıştır. Sürekli eserler ortaya koyan ve özgün çalışmalarıyla birçok kişinin dikkatini çeken Aliye Berger, Dünya’nın farklı şehirlerinde 12 kişisel sergi açtı ve bunun dışında çeşitli sanatçıların katıldığı 48 karma sergide yer aldı.

Aliye Berger, 1974 yılında vefat ettikten sonra da eserlerine ilgi azalmamış, çeşitli galerilerde eserleri sergilenmiştir. Bugün ise İstanbul Resim ve Heykel Müzesinde 4, Albertina Müzesi’nde 3 eseri sergilenmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan imzaladı: Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi genelgesi yayımlandı!
Erdoğan'dan tarihi açıklamalar: Milletin sınıfta bıraktığını biz de baş tacı edemeyiz!