Aloe vera nasıl yetiştirilir? Aleo vera yaprakları nasıl canlandırılır? Evde aloe vera bakımı..

Son yıllarda cilt bakımında sıkça kullanılan, cildin daha genç bir görünüm kazanmasına yardımcı olan aloe vera bitkisi, birkaç küçük kurala dikkat edilmesi haline evde yetiştirilebilmektedir. Diğer çiçekler kadar suya ihtiyaç duymayan aloe vera bitkisi, fidan olarak alınıp yetiştirilmesi tavsiye edilir. Böylece cilt bakımında daha çabuk kullanılmaya başlanabilir. Peki evde aloe vera bitkisi nasıl yetiştirilir?

Aloe vera nasıl yetiştirilir? Aleo vera yaprakları nasıl canlandırılır? Evde aloe vera bakımı..
Aloe vera nasıl yetiştirilir? Aleo vera yaprakları nasıl canlandırılır? Evde aloe vera bakımı..
GİRİŞ 28.01.2021 11:16 GÜNCELLEME 28.01.2021 11:16

Cilde olan faydalarından dolayı son yıllarda evlerde yetiştirilmeye başlayan aloe vere bitkisinin bakımı da oldukça kolaydır. Doğru sulama, zamanında toprağın değiştirilmesi ve doğru havalandırma ise uzun yıllar canlı kalabilmektedir. Aloe vera çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri güneşe direkt olarak maruz bırakılmamasıdır. Güneşe uzun süre maruz kalması, yapraklarının kahverengiye dönüşmesine neden olmaktadır. Bu durum çiçeğin öleceği anlamına gelmez ancak bulunduğu ortamda daha fazla kalmaması gerektiğini ifade etmektedir. 

Evde kaktüs bakımı nasıl yapılır? Kaktüsler kaç günde bir sulanır? Kaktüs bakımı püf noktaları

ALOE VERA BİTKİSİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Aloe vera bitkisi tohum olarak yetiştirilmeye başladığında olgunlaşması ve tam olarak büyümesi 3-4 yılı sürdüğünden fidan olarak alınıp bakılmaya başlaması tavsiye edilir. Böylece kısa sürede büyüyen aloe vera bitkisi, cilt bakımında kullanılmaya başlanabilir. Aloe vera yetiştirirken en çok dikkat edilmesi gereken sulama miktarıdır. Çok fazla sulanması halinde kökten çürümeye başlayarak bikinin kısa sürede ölmesine neden olur. Aloe veranın nem dengesini sağlamak ve köklerinin çürümesine engel olam için toprak yüzeyine birkaç tane taş konulması tavsiye edilir. Ayrıca diğer önemli unsur ise toprak seçimidir. Humuslu ve mineralli toprak kullanmanın yanında toprağa torf da ilave edilebilir. Aloe vera, doğru koşullarda bakıldığı sürece çabucak büyüyebilen bir bitkidir. Büyümeye devam etmesi için büyümesini takiben saksısının değiştirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. 

ALOE VERA NE KADAR SULANIR?

Aloe vera çok fazla sulandığında çürümeye başlayan bir bitkidir. Daha çabuk büyümesi ve canlanması için çok sulamak yanlış bir hamle olmakla birlikte çiçeğin anında çürümesine ve ölmesine neden olmaktadır. Aloe vera yaz aylarında hafta 1 kez, kış aylarında ise toprağında kuruma olmadığı ve nemli görüntüsünü kaybetmediği sürece sulanması tavsiye edilmez.

Evde kılıç çiçeği nasıl yapılır yapılır? Kılıç çiçeği neden çürür zehirli mi?

ALOE VERA TOPRAK SEÇİMİ

Doğru toprak seçimi, aloe veanın daha çabuk büyümesini sağlayan en önemli etkenlerdendir. Toprağın humuslu ve mineralli olmasına dikkat edilmelidir. Herhangi bir toprak kullanılmasının yerine çiçekçilerden bol mineralli toprakların alınması tavsiye edilir. 

SICAKLIK-HAVALANDIRMA VE DOĞRU ORTAM

Aloe vera bitkisi, direkt olarak güneşe maruz kalırsa yaprakları sararmaya başlar, erken müdahale edilmemesi halinde güneşe maruz kalan yapraklar kahverengine döner ve ölür. Güneşe direk olarak maruz kalmaması gerekse de güneşe ihtiyacı vardır. Güneşlenmeyi ve rüzgarı seven bitki, yaz aylarında dışarda, kış aylarında ise içerde bakılması gerekmektedir.

ALOE VERA SAKSI DEĞİŞİMİ

Doğru sulama, doğru toprak seçimi ve havalandırma işlemlerinin yapılması halinde hızla büyümeye başlayan aloe vera, gelişmeye devam edebilmesi için büyüdükçe saksının değiştirilmesi gerekir. Toprak ve saksı değişimi kış aylarından ziyade havanın ısınmaya başladığı nisan-mayıs aylarında yapılması tavsiye edilmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu