Hafızaya elma, uykusuzluğa çikolata! İşte mutluluğu artıran besinler

Besinler ruh hâlini doğrudan etkiliyor. Uykusuzluk, depresyon, stres, mutsuzluk gibi sorunları ortaya çıkaran ve beyin fonksiyonlarını etkileyen besinleri bir araya getirdik. Elmadan yeşil çaya baldan çikolataya kadar tüketilen her şey vücudu etkiliyor. İşte mutluluğu artıran besinler...

Hafızaya elma, uykusuzluğa çikolata! İşte mutluluğu artıran besinler
Hafızaya elma, uykusuzluğa çikolata! İşte mutluluğu artıran besinler
GİRİŞ 24.01.2021 22:12 GÜNCELLEME 24.01.2021 22:12

Şu günlerde en çok ihtiyacımız olan şey mutluluk ve huzur. İkisi de beyin fonksiyonlarını doğrudan etkiliyor. Peki, besinlerin ruh hâlini değiştirdiğini biliyor muydunuz? Sizler için mutluluğu artıran besinleri bir araya getirdik.

Stres gibi birçok faktörün serotonin, norepinefrin ve dopamin gibi hormonların seviyesini azalttığını belirten beslenme uzmanları, ruh halinin tüketilen besinlerden de etkilendiğini söyledi.

Uzmanlar, ruh halimizi olumlu etkileyen besinleri şöyle sıraladı:

MUTLULUĞU ARTIRAN BESİNLER

ELMA: Yağ içeriği düşük, karbonhidrat içeriği yüksektir ve temel şeker fruktozdur. C ve E vitaminleri, potasyum ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Bir adet elma yaklaşık 50 kalori enerji sağlar. Antioksidan içeriği sayesinde beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.

SEMİZOTU: Omega 3 yağ asitlerinin (balık, semizotu, ceviz); kalp koruyuculuğunun yanı sıra depresyon ve anksiyeteye karşı da olumlu etkisi vardır.

YEŞİL ÇAY: Moral ve motivasyon yükseltici fitokimyasal olan tanenleri içerir ve konsantrasyonu artırır. Hindi, çikolata, tavuk, nohut, semizotu melatonin üretimini sağlayan triptofandan zengindir ve iyi bir uyku sağlar.

UYKUSUZLUĞA ÇÖZÜM BİTTERDE 

Uykusuzluk şu sıralar tüm kronik şikayetlerden daha fazla konuşulur oldu. Sizin de birkaç gece süreceğini düşündüğünüz ama devamlı uykusuzluk probleminiz varsa akşam yemeğinden sonra bitter çikolata tüketin. Uykusuzluğun nedenlerinden biri de magnezyum eksikliği olabilir. Bunu çözmek için ise aslında birçok çare var. Fındık, fıstık, ceviz, balık ve çikolatalı gıdalar magnezyum desteği için iyi birer kaynaktır.

KARPUZ

İş yaşamı, stres, sıcak hava, depresyon ya da uykuya dalmayı kolaylaştıran bazı hormonların vücut tarafından yeterince üretilememesi gibi nedenler yüzünden birçok kişinin uyku bozukluğu yaşadığını dile getiren uzmanlar, kaliteli uyku için triptofan zengini gıdaları öneriyor. Karpuz da triptofan ve B6 vitamini sayesinde uykuyu düzenler.

BAL

Kendimizi mutlu hissetmemize yarayan serotonin sentezinden sorumlu triptofanın kullanımını sağlar.

YUMURTA VE SOMON

Düşük D vitamini seviyeleri de ruh halini olumsuz etkiler. En iyi kaynak güneştir. Besinlerde ise yumurta, somon ve ton balığı az da olsa D vitamini içerir.

KUŞKONMAZ

İyi bir folik asit kaynağıdır. Ayrıca ıspanak, turp, brokoli ve Brüksel lahanası da folik asit içerir ve depresyona iyi gelir. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!