Regaip Kandili ne zaman? | Diyanet işleri Başkanlığı Regaib Kandili tarihini açıkladı!

Diyanet İşleri Başkanlığı İslam dünyasını yakından ilgilendiren 2021 Dini Günler Takvimi'ni açıkladı. Üç ayların ilk kandili olan, Regaip Kandili için sayılı günler kaldı. Recep, Şaban ve Ramazan aylarının habercisi olan, duaların ve tövbelerin kabul olduğu Regaip kandili Müslümanlar için bük öneme sahip. Peki, Regaip kandili ne zaman? Diyanet işleri Başkanlığı (DİB) Regaib kandili tarihini açıkladı!

Regaip Kandili ne zaman? | Diyanet işleri Başkanlığı Regaib Kandili tarihini açıkladı!
Regaip Kandili ne zaman? | Diyanet işleri Başkanlığı Regaib Kandili tarihini açıkladı!
GİRİŞ 04.02.2021 10:10 GÜNCELLEME 04.02.2021 10:10

Diyanet İşleri Başkanlığı İslam Dünyasını yakından ilgilendiren 2021 Dini Günler Takvimi'ni açıkladı. Önümüzdeki günlerde idrak edilecek ve en yakın kandil olan Regaip Kandili 'de takvimde yer aldı. Recep, Şaban ve Ramazan aylarının habercisi olan, edilen duaların ve tövbelerin kabul olduğu bu kutlu gün İslam Âlemi için büyük bir öneme sahip. Camilerin dolup taştığı, duaların kubbelerden semaya ulaştığı bu önemli gün, içinde bulunduğumuz pandemi süreci sebebiyle önceki yıllara nazaran, bu sene evlerimizde geçireceğimiz bir gece olacak. Peki, Regaip kandili ne zaman? İşte Diyanet işleri Başkanlığı (DİB) açıkladığı Regaip Kandili tarihi ve faziletleri...

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet işleri Başkanlığı'nın (DİB) açıkladığı Dini Günler Takvimi'ne göre Üç ayların habercisi olan Regaip Kandili 2021’in ilk kandili olacak. 3 aylar, 2021 yılında Recep ayının ilk günü olan 13 Şubat günü başlayacak. 3 ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Recep ayının ilk manevi günü olan Regaip Kandili ise 18 Şubat Perşembe gecesi kutlanacak.

REGAİP KANDİLİ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

İslam Dünyasının önemli gecelerinden olan Regaip Kandili 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için "regaibiye" denilen şiirler yazılmıştır. Regaip gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibadetlerle geçirmek, genel olarak âlimler arasında kabul görmüştür. Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir. Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. İyiliklerin isabet ettiği Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandilinde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.



REGAİP KANDİLİNDE NELER YAPILMALIYIZ?

Bazı âlimler Hz. Peygamber, sahâbe ve tâbiîn dönemlerinde Regaip kandilinin bilinmediğini, kandil geceleri kutlanmasının diğer dinlerin tesiriyle ortaya çıktığını belirtmiştir.  Dolayısıyla bu gecede özel bir ibadet yapmanın dinde yeni ibadet ihdası anlamına geleceğini, Resulü Ekrem tarafından genel olarak bid'atların yasaklanmasının yanı sıra cuma günü ve gecesi özel bir ibadet yapılmasının da yasaklandığını söylerler. Bu sebeple Regaip günü ve gecesinde muayyen ibadetler yapmanın dinen sakıncalı olduğunu belirtmiştir.

Bir kısım âlimler ise genel anlamda fazileti âyet ve hadislerde belirtilen recep ayının bir gecesi olması dolayısıyla Regaip’in de faziletli gecelerden sayılacağına değinirler. Namazın en üstün ibadet olup akşamla yatsı arasında nâfile namaz kılmanın fazileti hakkında hadisler, sahâbî ve tâbiî sözleri bulunduğunun altını çiziyorlar. Müslüman toplumlarda özel zaman dilimleri olduğuna inanılan, dinî duyguların yoğun biçimde yaşandığı bu geceleri vesile ederek kazâ ve nâfile namaz kılmanın, Kur'an okumanın, çeşitli hayırlar yaparak Allah'a yaklaşmaya çalışmanın dinen bir sakıncası olmayacağını ifade etmişlerdir.

DİĞER KANDİLLER NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı(DİB)'nın açıkladığı İslami Günler Takvimine göre,

Miraç Kandili 10 Mart Çarşamba günü,

Berat Kandili 27 Mart Cumartesi günü, 

Kadir Gecesi 8 Mayıs Cumartesi günü, 

Mevlid Kandili 17 Ekim Pazar günü İdrak edilecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'