Evde ekmek nasıl yapılır? Kuru maya ile evde ekmek yapmanın püf noktaları

Evde ekmek yapmak hem sağlıklı hem de lezzetli olması bakımından son zamanlarda daha çok tercih edilmektedir. En az fırınlardaki kadar lezzetli ekmek yapmak oldukça kolay ve pratiktir. Ekmek yaparken ekmeğin tam kıvamında ve lezzetli olması için kullanılan malzemelere dikkat etmek gerekmektedir. Peki tam kıvamında mayalı ekmek nasıl yapılır? İşte Nermin Gül'ün tarifiyle somun ekmek hazırlanışı...

GİRİŞ 27.02.2021 12:44 GÜNCELLEME 27.02.2021 12:45
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Evde ekmek yapmak, zor gibi görünse de oldukça kolay ve pratiktir. Fırınlardaki kadar güzel ekmek yapabilmek için doğru malzemelerin sıralamasına dikkat ederek kullanılması çok önemlidir. Özellikle içi dolu dolu ekmekler yapabilmek için hamurun mayalanma süresi ve yoğurma biçimine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Ana besin olarak en çok tüketilen ekmeğin fırınlardakinden hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı yapabilmek için çok basit birkaç kurala uyulması yeterlidir. 

Beşamel soslu kıymalı krep nasıl yapılır? Nermin Gül tarifiyle kıymalı krep bohça hazırlanışı..

Ekmek İçin Malzemeler:

- 1 su bardağı süt

1 su bardağı ılık su

- 1,5 tatlı kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı kuru maya

5-6 su bardağı un

Üzeri için su

Hazırlanışı: 

Süt, ılık su, tuz, şeker ve kuru maya derin bir kabın içinde iyice karıştırılır. Hazırlanan karışımının üzerine azar azar un eklenir ve aynı zamanda karıştırmaya devam edilir. Hamurun kıvamına göre yavaş yavaş un eklenir ve sürekli yoğurulur. İstenilen kıvama gelince kabın içinde çıkarılarak tezgah ya da tepsi üzerinde avuç içiyle bastırarak yoğurulur. Hamur kıvamını aldıktan sonra üzeri örtülü bir kaba alınarak yaklaşık 30-40 dakika kadar mayalanması beklenir.

Hamur mayalandıktan sonra tekrara yoğurmaya başlamadan önce maya kokmaması için elin iç kısmıyla bastırarak havası alınır. Ardından 1-2 dakika kadar daha yoğurulmaya devam edilir. Kıvamına gelen hamur 2’e bölünür ve üzerine yağ sürerek açarak yoğurulur. Fırın ekmeği şeklini vermek için ise kıvırarak uzunca bir şekle sokulur ve yağlı fırın tepsisine konur. Üzeri iyice su ile ıslatılıp un serptikten sonra 10 dakika mayalanması için beklemeye alınır. Tepside mayalanma işlemi de tamamlandıktan sonra 200 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirilir ve servis edilebilir. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 8
  • Yetersiz Ulvi 3 yıl önce Şikayet Et
    Pandemi döneminin başlarında öğrendik zaten ekmek yapmayı, artık çeşit ekmek bile yapıyoruz, siyez unlu, kepekli vs. Ekmek makinesi de var ama elde yapmak, uğraşmak, emek vermek de keyifli.
    Cevapla
  • Birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    Yemek makineleri var, fırına gerek yok, firincilar da keyfi zamlarını bir daha düşünsün
    Cevapla
  • Ula cankırığı 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet evde yapılan ekmeğin maliyeti fırının dörtte biri, biz evde ekmeğe devam fırıncılarda zama devam etsin, bi gözünüz doymadı be
    Cevapla
  • Çankırılı 3 yıl önce Şikayet Et
    evde yaptığın ekmeğin maliyeti ne olacak biliyor musun :))
    Cevapla
  • Realist 3 yıl önce Şikayet Et
    Açık olan bi fırıncı esnafı vardı onu da millete ekmek yapmayı öğreterek aç bırakın. Aferin. Bu kafayla siz bu ülkeye ancak kriz getirirsiniz.
    Cevapla
  • ZorunamıGitti 3 yıl önce Şikayet Et
    Oooo fırıncılar ekmek yapmayı bırakıp sosyal medyada algıya başlamış.
    Cevapla
  • Hakkı 3 yıl önce Şikayet Et
    Kafasina esince gramla oynayıp, zam yapmasın, icindeki gereksiz sağlıksız katki maddeleri de cabasi. Ne bekliyorsun , elimiz mahkum sizin insafinizi mi bekleyecegiz. Acgozluluk yapan krizi yaşasın. Hakkıdır.
    Cevapla
  • ev hanımı 3 yıl önce Şikayet Et
    Miiletin aklıyla dalgamı geçiyorsunuz 40 dakka fırın açık olacakmış vay anam var millet 1 tl ekmek kuyruğunda bekliyor. milleti geçim derdi sarmışş sorması ayıp bir tane ekmek kaça patlaycak onuda yazarsanız sevinirm..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak