8 Mart 1857 kadın katliamı nedir? 8 Mart Kadınlar Günü neden kutlanır?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Amerika'da haklarını ararken hayatlarını kaybetmiş kadın işçileri anmak amacıyla 1910 yılından beri kutlanmaktadır. 1857 yılında, kadın işçilerin dayatılan sisteme karşı başlattıkları grev 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanır. Peki Kadınlar Günü Türkiye'de ilk kez ne zaman kutlandı?

8 Mart 1857 kadın katliamı nedir? 8 Mart Kadınlar Günü neden kutlanır?
8 Mart 1857 kadın katliamı nedir? 8 Mart Kadınlar Günü neden kutlanır?
GİRİŞ 08.03.2022 11:04 GÜNCELLEME 08.03.2022 11:05

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kadınların sahip olduğu hakları savunmak, toplumun her kademesinde, sosyal-özel ve iş hayatında eşit koşullarda yaşamak adına kadınların girdiği mücadeleleri anmak ve hatırlatmak için kutlanmaktadır. Kadınlar günü, 1857 yılında 40.000 dokuma işçisinin daha iyikoşullarda çalışmak ve haklarını alabilmek için girdiği mücadeleye dayanmaktadır. Kadın işçilerin başlattıkları eylemler sırasında çıkan yangında hayatını kaybeden 120 kadın işçiyi anmak amacıyla günümüze kadar kutlanmaya devam etmektedir. Kadınlar günü resmi olarak ilk kez 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında, Alman Sosyalist Demokrat Parti liderlerinden Clara Zetkin’in 8 Mart 1857 yılında hayatını kaybeden kadın işçilerin hatırasına 8 Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerir. Öneri, oy çoğunluğu ile kabul edilerek Emekçi Kadınlar Günü kutlanmaya başlanmaktadır. 

8 Mart Dünya Emekçi Bayramı Neden Kutlanır?

Amerika’da 40.000 kadın işçi daha iyi koşullarda çalışmak istemesi üzerine bir ayaklanma çıkarır. Polislerin müdahale etmesi sonucu ayaklanma kontrol edilemez bir hal alır ve fabrikada yangın çıkar. Çıkan yangında polislerin kurduğu bariyerlerden geçemeyen 120 kadın işçi yanarak hayatını kaybeder. Kadınların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmak için çıkarttıkları bu ayaklanma yıllar boyu emekçi kadınlar günü olarak kutlanmaktadır. 

1910 yılında, kapitalist sistemin işçiler üzerinde sömürü elde ederek zenginleşmesine ve emekçi kadınların burjuvaziye olan direncinin simgesi olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, günümüzde insanları tüketim çılgınlığına sevk eden kapitalist oyunlarla ve cinsiyet ayrımı yaparak amacından uzaklaşan bir gün haline gelmiştir. Öyle ki Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1977 yılında aldığı kararla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak değil, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak ismini kabul edip kutlanmasına devam ettirmiştir. 

Türkiye'de Kadınlar Günü Kutlaması

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye’de ilk defa 1921 yılından itibaren kutlanmaya başlanır. 1975 yılından itibaren sokaklarda yürüyüşler yaparak kutlanmaya devam edilirken, 12 Eylül 1980 darbesinde gelen yasakla 4 yıl ara verilir.1984 yılından günümüze kadar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya devam etmektedir

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bölücülüğü savunan adayla ilgili çarpıcı sözler: Esenyurt’u özerkleştirecek mi nedir?
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün