Kadir Gecesi namazı nasıl kılınmalı? Kadir Gecesi ibadetleri, faziletleri ve kılınacak namazlar...

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, Kuran-ı Kerim'in Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e vahyedilmey başlandığı gecedir. İslam dini için bu kadar önemli bir hadisenin gerçekleştiği bu mübarek gecede Allah (c.c) kalpten edilen her duayı kabul ederek kullarının günahlarını affettiği belirtilir. Peki kadir gecesinde hangi ibadetler yapılır? Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır?

Kadir Gecesi namazı nasıl kılınmalı? Kadir Gecesi ibadetleri, faziletleri ve kılınacak namazlar...
Kadir Gecesi namazı nasıl kılınmalı? Kadir Gecesi ibadetleri, faziletleri ve kılınacak namazlar...
GİRİŞ 07.05.2021 13:34 GÜNCELLEME 07.05.2021 13:35

İslam dininin en faziletli gecesi olan Kadir Gecesi, İslam'ın rehberi Kuran-ı Kerim'in inmeye başlamasından dolayı çok kıymetlidir. Bu gecede yapılan ibadetlerin Allah katında misliyle kabul edildiği, günahların affedildiği nakledilir. Özellikle bu gecede Kuran-ı Kerim okumak, namaz kılmak çok faziletlidir. Kadir Gecesi, diyanetin takvimine göre Ramazan ayının 27. gecesinde yer alsa da Peygamber Efendimiz (s.a.s)'a göre Ramazan ayının son 10 gününden biri olabileceği ve bundan dolayı da Ramazan'ın son 10 gecesi Kadir Gecesiymiş gibi değerlendirmek gerektiğini aktarır. 

Dualı ve ayetli Kadir Gecesi mesajları! 2021 En farklı, resimli Kadir Gecesi mesajları!

Kadir Gecesinde Yapılacak İbadetler

Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e Cebrail (a.s) aracılığıyla Kuran-ı Kerim'in indirilmeye başladığı Kadir Gecesi, Kuran-ı Kerim'de yer alan Kadir Suresinde 'bin aydan daha hayırlı gece' olarak bahsedilir. Bu mübarek gecede hangi ibadet yapılırsa yapılsın Allah rızası niyetiyle yapılması halinde Allah (c.c) tarafından kabul edildiği belirtilir. 

Kuran-ı Kerim'in indirilmeye başladığı bu gecede bol bol Kuran okumak, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e salavat-ı şerifler getirmek çok faziletlidir. Kadir Gecesi ve diğer tüm mübarek kandil ve gecelerde geçmiş günahların tövbesi yapılarak muhakkak kazaya bırakılan namazların kazası kılınmalıdır. Kadir Gecesinde Kuran-ı Kerim okumak ve özellikle de Kadir Suresinin okunmak Kuran-ı Kerim hatim etmek kadar faziletli olduğu belirtilir. 

Kadir Gecesi, Allah'ın merhametinin ve rahmetinin yeryüzünde kullarının üzerinde olduğu en mübarek gece olmasından dolayı ibadetlere ayrıca ehemmiyet verilmesi, özellikle Kadir Gecesi namazı kılmaya gayret edilmesi tavsiye edilir. 

Kadir Gecesi Namazı:

Kadir Gecesinde kılınacak 4 rekat namaz bulunur. Namazın her rekatında Fatiha Suresi ve 7'şer tane İhlas Süresi okunur. Selam verdikten sonra 70 tövbe-i istiğfar okunduktan sonra tekrar 2 rekat namaza durulur. Her rekatta Fatiha Suresi ve ardından 3 İhlas Suresi okunur. Selam verip namazı bitirdikten sonra aşağıdaki dua okunur. 

Tesbih Namazı Nasıl Kılınır?

4 rekat olan tesbih namazına ilk olarak niyet edilir ve namaza durulur. İlk rekatta Sübhaneke duası okunduktan sonra 15 defa ‘Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber’ okunur. Adından besmele çekilerek Fatiha Suresi ve bir zammı sure okunur. Sonra tekrardan ‘Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber’ duası okunarak ruküya inilir. Ruküda da 10 defa ‘Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber’ okunur. Rüküdan kalktıktan sonra yine ‘Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber’ tesbihi okunur. Secdeye varınca, secdeden kalkınca, ikinci secde de aynı tesbih okunur. 

İlk rekat bu şekilde tamamlandıktan sonra aynı şekilde 4 rekat tesbih namazı tamamlanmış olur. Her bir rekatta 75 tespih, toplam 300 defa 'Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber' duası okunmuş olur.

Kadir Gecesi Faziletleri

Peygamber Efendimiz (s.a.s), bir hadis-i şerifinde Kadir Gecesi için şöyle buyurmaktadır: 'Kadir Gecesinde inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ihya eden kişilerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir.' Bu hadis-i şerifin çerçevesinde ibadetlerin yapılması kişinin elinden geldiğince bu geceyi ibadetle geçirmesi tavsiye edilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s)'den başka bir peygambere bu kadar faziletli bir gece bahşedilmediği, bundan dolayı bu gecenin hürmetine Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e bu gecede slavat-ı şerifler getirilmesi çok faziletlidir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Vergi kaçırana taviz yok! Amansız mücadele dönemi - Gazete manşetleri
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda