En çok sinüzit vakaları Denizli'de görülüyor!

Denizli'de Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar diğer illere kıyasla sinüzit vakasının daha fazla görüldüğüne dikkat çekerek sinüzitle ilgili merak edilenleri anlattı.

En çok sinüzit vakaları Denizli'de görülüyor!
En çok sinüzit vakaları Denizli'de görülüyor!
GİRİŞ 22.07.2021 17:40 GÜNCELLEME 22.07.2021 17:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Denizli’nin diğer illere göre sinüzit vaka sayılarının yüksek olduğuna dikkat çeken Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, bu artışın sebebinin de Denizli’deki tekstil sanayisinin fazlalığı olduğunu söyledi. Tekstilde çalışan kişilerde tozdan kaynaklı alerjik durumun daha çok meydana gelebileceğine vurgu yapan Kenar, bu durumun ise sinüziti tetiklediğinin altını çizdi. 

Sıcak hava sağlıklıyı bir, hastayı bin çarpıyor!Sıcak hava sağlıklıyı bir, hastayı bin çarpıyor!


ALERJİLER KRONİK SİNÜZİT GELİŞİMİNE NEDEN OLUR

Op. Dr. Tuna Kenar, sinüzitin nedenlerini sıralayarak,  “Genel olarak sinüzit nedenleri, kişiye ait faktörler ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesi ile oluşur. Akut sinüzitin en sık karşılaşılan sebebi virüslerdir ve bu durum genellikle kendini sınırlama eğilimindedir. Soğuk algınlığı olan bireylerin yaklaşık olarak yüzde 90’ında sinüzite dair belirti ve bulgulara rastlanılır. Alerjik bünyeye sahip insanlar atopik olarak sınıflandırılır. Bu kişilerde sinüzit gelişmesinde hava kirliliği, hayvan tüyleri, sigara dumanı ve toz gibi çevresel faktörler ön plandadır. Alerjiler aynı zamanda kronik sinüzit gelişimine de neden olur. Geniz eti, burun eğriliği, burun eti büyümesi, bağışıklık sistem yetersizliği, kuvvetli sümkürme kronik sinüzitin diğer nedenlerindendir. Deniz kenarında olan kişilerde daha çok sinüzit oluşmasının sebebi de budur Alerji öyküsü, zayıflamış bağışıklık sistemi, tütün kullanımı, yakın zamanda geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları, uçakla seyahat etmek gibi basınç farklılıkları ve benzeri durumlar sinüzitin başlıca sebepleri arasındadır” dedi.

 
 
SİNÜZİTİN BİRÇOK BELİRTİSİ VAR 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar; sinüzitin başlıca belirtilerini şu şekilde sıraladı, “Göz, alın ve yanak bölgesinde hissedilen gerginlik ve rahatsızlık hissi, boğaz ağrısı, yanma, çene ve diş ağrıları, aşırı derecede yorgunluk, bulantı hissi, kulak ağrısı, baş ağrısı, sarı-yeşil renkli burun ve geniz akıntısı, koku ve tat duyusu ile ilgili problemlerdir.” 

Özbekistan'dan tedavi için Türkiye'ye geldi! 5 yaşında ilk kez rüya gördüÖzbekistan'dan tedavi için Türkiye'ye geldi! 5 yaşında ilk kez rüya gördü

 
ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUYOR

Sinüzit belirtileri ortaya çıkan kişilerde bu durumların uzun süreli bir hal alması ve müdahale edilmemesi halinde bu hastalığın ilerleyerek önemli sağlık sorunlarının gelişmesine neden olabileceğinin altını çizen Kenar, “Kokunun beyinde algılanmasından sorumlu olan sinirin etkilenmesine bağlı olarak kalıcı şekilde meydana gelen koku hissi kaybı yaşanabilir. Sinüslerdeki enfeksiyonun göz bölgesine sıçraması ile meydana gelebilecek deri enfeksiyonları ya da apselere bağlı olarak ortaya çıkan görme problemlerine yol açabilir. Sinüslerin beyin zarlarına yakınlığı dolayısıyla beyin zarlarının iltihaplanması anlamına gelen menenjit gelişmesi, kafatası kemiklerinin enfeksiyonu gibi ciddi derecede önemli hastalıklara yol açabilir” ifadelerini kullandı. 
 
TEDAVİ İÇİN ÖNCE SİNÜZİT TİPİ BELİRLENMELİ

Dr. Kenar, sinüzit tedavisi için öncelikle sinüzit tipinin belirlenmesi gerektiğini ve ona uygun bir yöntem seçilmesinin doğru olacağını belirtti. Günlük tüketilen su miktarının arttırılmasını sinüzitin doğal tedavisi için yapılabilecek temel uygulamaların başında geldiğini belirten Dr. Kenar, ‘Akut sinüzit hastalarına genel olarak destek tedavisi uygulanır. Destek tedavisinin amacı bu duruma bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin kontrol altına alınmasıdır. Ortam havasını nemlendiriciler, burun spreyleri ve sıvı alımının arttırılması destek tedavisi içerisinde yer alan uygulamalar arasındadır. Akut sinüzit nedeninin bir bakteriyel enfeksiyon olduğunun tespit edilmesi halinde antibiyotik, tedavi planına eklenebilir. Kronik sinüzit tedavisi için genel olarak üzerinde fikir birliğine varılmış tek bir tedavi planı mevcut değildir. Bu rahatsızlığın tedavisinde tetikleyici faktörlerden sakınılması ve altta yatan bir enfeksiyon hastalığı varsa onun tedavisinin yapılması gerekli olabilir. Burun açıcı spreyler kısa süreli kullanımlarda burun tıkanıklığının giderilmesini sağlarken, uzun süreli kullanımlarda mevcut tabloyu kötüleştirebileceği için dikkatli olunmalıdır” diye konuştu. 

MEDİKAL TEDAVİ İLE ÇARE BULUNAMADIĞINDA CERRAHİ YÖNTEMLERE BAŞVURULUR

Medikal tedavi ile çare bulamayan kronik sinüzit olgularında cerrahi yöntemlere başvurulabileceğini dile getiren Dr. Kenar, “Çeşitli cerrahi uygulamalar ile sinüs boşluklarının genişletilmesi ve drenajlarının arttırılması sağlanabilir. Endoskopik olarak gerçekleştirilen bu ameliyatlar tıkanıklıkların giderilmesini ve sinüslerin tekrar doğru şekilde havalanmasına yardımcı olur. Kronik sinüzit sorunu yaşayan ve medikal tedavi ile yanıt alınamayan hastalar, cerrahi tedaviden büyük oranda fayda görür. Cerrahi girişimler ile tedavi sonrasında kronik sinüzit hastaları bu sorunlarının tekrar ortaya çıkmasını engellemek adına medikal tedavilerine devam etmelerinin gerekliliği dikkat edilmesi gereken bir konudur’ diyerek açıklamalarda bulundu” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • 1 Kayseri'li 2 yıl önce Şikayet Et
    Hergün DAĞ KEKİĞİ çayı demledim içtim ,2 ayda sinüzit gitti ,apseli çekilmesi gereken 2 dişim demir gibi sağlam oldu ,hergün ağzımda kekikle geziyorum ,ALERJİYİ DE KEÇİBOYNUZU ÖZÜ İLE YENDİM , BURUN TIKANMASI KALP ÇARPINTISI ETMİŞTİ BUNLSR BİRLİKTE ORJİNAL NAR EKŞİSİ KULLANDIM ,geçti bitti gitti Şükürler olsun
    Cevapla
  • aziz 2 yıl önce Şikayet Et
    Nazal su pompasi cok iyi geliyor. Elma sirkesi de cekebilirsiniz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı