Kanser çalışmaları Türkiye'de değil ABD'de değer gören Zakkumcu Ziya vefat etti

Bundan 33 yıl önce "Geliştirdiğim zakkum ilacı kanser tedavisinde kullanılabilir" dediği için dönemin tıp dünyası tarafından tepki gören Op. Dr. Ziya Özel'in, 6 Haziran'da 94 yaşında ABD'deki evinde hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Kanser çalışmaları Türkiye'de değil ABD'de değer gören Zakkumcu Ziya vefat etti
Kanser çalışmaları Türkiye'de değil ABD'de değer gören Zakkumcu Ziya vefat etti
GİRİŞ 14.08.2021 07:37 GÜNCELLEME 14.08.2021 07:37
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

1960'lı yıllardan itibaren Muğla'da yoğun olarak bulunan zakkum çiçeği üzerine araştırmalar yapan ve elde ettiği bulguları paylaşan Ziya Özel açıklamalarıyla uzun yıllar gündem olmuştu. Kamuoyunda "Zakkumcu Ziya" olarak anılan Ziya Özel, sert eleştirilerin hedefi olmuştu.

ZAKKUMU MUĞLA'DAKİ KÖYLÜLERDEN GÖRDÜ

1927 yılında Mersin'in Kürkçü köyünde dünyaya gelen Dr. Ziya Özel, 1946 yılında askeri tıbbiye bölümüne girdi, 1952 yılında mezun oldu. Beş yıl askeri doktor olarak hizmet veren Özel, 1962 yılında ordudan istifa ederek Muğla Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. Burada köylülerin cilt kanseri görülen bölgelere zakkum yaprakları koyduğunu gören Özel, Fransızca bir kaynakta zakkum çiçeğinin içeriğindeki maddelerle ilgili bilgilere rastlayınca çalışmalarını bu yöne çevirdi. 1988 yılında "zakkumdan elde ettiğim ilaç kansere iyi geliyor" açıklamasında bulunan Özel o dönemde adeta vatan haini ilan edildi. Dr. Özel bir röportajında o dönem yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"NEREDEYSE VATAN HAİNİ İLAN EDİLDİM"

"Benim yaptığım zakkum ekstresi, kanser ilacı değil. Bu, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren bir sistem. Sadece iyilik yapmak istiyordum, mücadelem buydu. Neredeyse vatan haini ilan edildim. Aleyhimde kampanya başlatılınca ABD'ye gittim. 1988'de döndüğümde beni hastalarım karşıladı. 1992'de bir dergiye 'Muğla'da kanser hastası bir balıkçı iyi oldu' dedim. Sağlık Bakanlığı suç duyurusu yaptı. Hastanın ifadesi alındı, Şükrü'ye 'Neden iyileştin?' diye soruldu, bana para cezası kesildi, meslekten men cezası verildi. Bir gün sonra oğlunun ölümünü bekleyen bir baba kapımı çaldı. Beyninde tümör vardı. O çocuk da hayatta." 

"YAŞADIKLARINA RAĞMEN TÜRKİYE'YE HİÇ KÜSMEDİ"

Ziya Özel'in kızı Sumru Vance babasını şöyle anlatıyor:

"Babam büyük bir vatanseverdi. Tüm ilaç çalışmalarını Türkiye'de gerçekleştirmek istiyordu. Ancak Türkiye'de bu çalışmalara kimse sahip çıkmadı. Patent çalışmalarını ABD'de sürdürüyordu, gidip geliyordu. Son 6-7 yılda tamamen California'ya taşındı. Eğer bu ilacı Türkiye'de geliştirebilseydi hem Türkiye hem de insanlarımız kazançlı çıkacaktı. En büyük hayali bu ilacın piyasaya çıkması ve hastaları iyileştirmesiydi. Babama karşı düşmanlık seviyesinde açıklamalar yapan profesörler oldu. Babam ise 'Ben böyle bir şey buldum bunun her türlü formülünü açayım birlikte geliştirelim' diyen biriydi. Ancak onu Türkiye'den uzaklaştırdılar. Tüm yaşadıklarına rağmen Türkiye'ye küsmedi. Hastaları da onun peşini hiç bırakmadı. Babamın neredeyse hiçbir hobisi yoktu. Tüm hayatını hastalarını iyileştirmeye adamıştı. Ölene kadar da çalıştı. 20 yıl önce tedavi ettiği hastaların bugünkü durumunu arar sorardı. Hiçbir hastasıyla irtibatı kopartmadı. Kendini insanları iyileştirmeye adamıştı. Babamın geliştirdiği ilaç bağışıklık sistemini güçlendiren bir formül. Hem annem hem de babam bu ilaç sayesinde çok uzun süre yaşadı. Annem geçen yıl vefat etti, ondan tam bir yıl sonra da babam hayatını kaybetti."

ZAKKUM EKSTRELİ KANSER İLACINA FDA OLUMLU RAPOR VERDİ

Türkiye'de tepkilerle karşılaşınca 1992'de zakkumdan elde edilen "Oleander" maddesinin bağışıklık sistemini güçlendiren etkisi üzerine ABD'de patent alan Dr. Özel, zakkum üzerine çalışmaktan hiç vazgeçmedi. Dr. Özel'in zakkum ekstreli kanser ilacı için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ilk olumlu raporunu 2013 yılında vermişti. ABD Onkoloji Birliği, FDA tarafından yapılan Faz 1 deneme çalışmasının başarıyla sonuçlandığını açıklamıştı.

İLAÇTA SON AŞAMAYA GEÇİLDİ

Özel'in yeğeni Hakan Aldemir ilaç çalışmalarının son aşamada olduğunu belirtti.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ / ECE ÇELİK
YORUMLAR 54
  • B.deniz 2 yıl önce Şikayet Et
    Tavşana kaç tazıya tut taktiği gaye Amerikan sömürüsü
    Cevapla
  • celal 2 yıl önce Şikayet Et
    OLsun canım ne var bunda ,yabancı hayranı dangalak Profesörler görevlerini yaptılar işta. Adama vatanını dar edip Amerikaya kaçmasını sağladılar. En çok ihtiyacımız olan alanlarda, o yıllarda ciğeri beş para etmez ,işi gücü hegemonya kurup başörtülüleri ve inançlıları üniversitelerden atmak olan proflar. hiç bir iş yapmadan bedava maaşlarını aldılar. Hoş şimdi de o prof.ların bir şey buldukları ,icat ettikleri yok ya.
    Cevapla
  • Osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklısın o zamandaki prof'ların Yetiştirdikleri şimdilerde kandil,Ayaşin,Suriye,ırak gibi yerlerde örgütlerin militanlarına yardım ediyorlar..Tbb'ni iyi araştırın yüzde 65'i militan çıkıyor .
    Cevapla
  • Ertan 2 yıl önce Şikayet Et
    O günleri iyi hatırlıyorum tv oturumlarınada katılmıştı, diğer sözde bilim adamları dedikleri gibi etmedikleri hakaret vari sözler kalmamıştı. Sanki bu insan Dr. Değilde sıradan bilgisiz okuma yazma bilmeyen kişi gibi davranıp ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmışlardı. Onlar şimdi ancak sözde demokrasi adına toplanıp terörist seviciliği yapıp bildiri yayınlarlar. İlim irfan neylerine ayrıcalıklı olup bolca cukka yapsınlar.
    Cevapla
  • Kartal 16 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi ilac firmalarinin paranin kolesi olmus uyanin artik voyle adamlarida vatan haini ilan etmek kolay...
    Cevapla
  • hasso 2 yıl önce Şikayet Et
    bu zakkum olayı 1980 e dayanıyor. nerdeyse 50 yıl geçti ortada bir şey yok. abartmayın
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi de değişen bir şey yok sentetik kimyasal ilaç lobisi hala böyle geleneksel tıpçı doktorlara şarlatan yaftası vurmaya çalışıyor. Kendi ürettikleri ilaçların yan etkilerinden de binlerce yeni hastalık türüyor. Bu firmaların ürettiği aşılara toplumun niçin güvenmediğini bir de bu pencereden bakmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!