Yumurtalı köfte nasıl yapılır? Yumurtalı köfte tarifi ve püf noktaları...

Şanlıurfa'nın sevilen lezzeti yumurtalı köftenin tarifi oldukça sık araştırılıyor. Yumurtalı köfte yiyenler tariften oldukça memnun kalıyor. Peki yumurtalı köfte nasıl yapılır? Şanlıurfa'nın meşhur yemeği yumurtalı köftenin püf noktaları neler? İşte yumurtalı köfte tarifi...

Yumurtalı köfte nasıl yapılır? Yumurtalı köfte tarifi ve püf noktaları...
Yumurtalı köfte nasıl yapılır? Yumurtalı köfte tarifi ve püf noktaları...
GİRİŞ 05.06.2022 18:43 GÜNCELLEME 05.06.2022 18:44

Şanlıurfa'nın yöresel lezzetleri aymakla bitmiyor. Peki Urfa'nın meşhur tarifi yumurtalı köfte nasıl yapılıyor? Yumurtalı çiğköfte olarak da bilinen bu tarif, ev hanımlarının da oldukça dikkatini çekti. Hem az malzemeyle yapılıyor olması hem de hiç görülmemiş bir tarif olması, bu tarifi cazip hale getiriyor. İşte sizler için derlediğimiz yumurtalı köfte tarifi...

YUMURTALI KÖFTE TARİFİ 

Malzemeler

  • 5 adet yumurta

  • 6 çay bardağı ince bulgur (çiğköftelik bulgur)

  • 1 adet kuru soğan

  • 6 yemek kaşığı domates salçası

  • 1.5 su bardağı zeytinyağı

  • 1 su bardağı pul biber

  • 2 kaşık yedi türlü baharat

  • 1/2 demet maydanoz

  • 1/2 demet yeşil soğan 

  • Tuz

Poşe armut nasıl yapılır? 'Gelinim Mutfakta' poşe armut tarifi ve tüm püf noktaları... Poşe armut nasıl yapılır? 'Gelinim Mutfakta' poşe armut tarifi ve tüm püf noktaları...

Yapılışı 

Bu yemeği yaparken öncelikle çiğköfte tepsisinin kullanılması oldukça önemli. Ön hazırlık aşaması olarak bir bardak pul biberimizi bir su yardımı ile ıslatalım. Bu ıslatma, biberin rengini kazanmamıza neden olacaktır. Tabi çok acı sevmiyorsanız, biberi istediğiniz ölçüde kullanabilirsiniz. 

Ve başlıyoruz. İlk önce bir adet kuru soğanımızı hiçbir parçacık kalmayacak şekilde rendeleyelim. Bu soğanları tepsimize alalım. Üstüne salçamızı ve pul biberimizin yarısını ekleyelim. İçine harmanlayalım. Sonra, yedi türlü baharatımızın da yarısını ekleyelim. İyice karıştığına emin olduktan sonra bulgurumuzu yavaş yavaş ekliyoruz. Ardından çiğköfte yoğurur gibi yoğuruyoruz. Ara ara içine su ekleyelim ve yoğurmaya devam ediyoruz. Bulgur, yenilebilir kıvama gelene dek bu işleme devam ediyoruz. Sonuna doğru geriye kalan pul biber ve yedi türlü baharatı ve tuzu içine ekliyoruz ve iyice yoğuruyoruz.

Eğer bileklerimizi çok yormak istemezsek veya daha pratik olmasını istiyorsak robot da kullanabiliriz. Tabi şu bilgiyi vermekte fayda var, elde yapılan ile robotun lezzeti maalesef aynı olmuyor. Ne kadar çok emek, o kadar çok lezzet düsturu var mutfakta.

Diğer yandan da zeytinyağımızı tavamıza koyuyoruz. O ısınana kadar 5 adet yumurtamızı güzelce çırpıyoruz. Kızdığına emin olduğumuz yağımıza çırpılan yumurtalı ekliyoruz ve iyice pişiriyoruz. 

Pişen yumurtayı, köftenin üzerine ekliyoruz. Yumurta parçaları büyük kalacak şekilde karıştırıyoruz. En sonunda da, küçük küçük doğradığımız maydanoz ve yeşil doğanımızı içine ekliyoruz.

Çiğköfte şeklini vererek servis ediyoruz. İsteyenler, kısır şeklinde de servis edebilir. 

Püf Noktaları

  • Çiğköfte tepsisi kullanmak

  • Çok su eklemeden bulguru el yardımı ile macun kıvamına gelen kadar yoğurmak 

  • Pişen yumurtaları çok ufak parçalar haline getirmekten kaçınmak 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?